用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五成績表全A的疑惑
樓主: Yvonnehoney
go

小五成績表全A的疑惑   [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-7-17 13:31
你講左我去望望website, 個校園真係好正, 如果小朋友是女仔我都like  呵. 我覺得2A1C唔係好大分別, 入左都 ...
津校嚟講, 校園真係無得彈。對B1嚟講佢最大既缺點, 係中文中學, DSE英文唔多好, 最慘係不利理科生, Phy, Bio呢兩科成績係慘不忍睹。

little_yolky 發表於 18-7-17 14:16
津校嚟講, 校園真係無得彈。對B1嚟講佢最大既缺點, 係中文中學, DSE英文唔多好, 最慘係不利理科生, Phy, Bi ...
係呵,中文校,  有冇開英文班?    我見好多2A都已大部份全部開英文班, 即刻熱門左.   理科不好對你細來說唔太大問題啦, 佢唔會只想入理科架?  

IloveJJ 發表於 18-7-17 15:32
英文成日唔合格?咁真係好差喎!
點解你兩姐妹差咁遠?你家姐唔係都讀書唔少嗎?
...
佢只係中學畢業而已。但佢仔仔今次都好叻仔, 考到89分的。佢話中文主要係閱讀理解出事。

HaYi 發表於 18-7-17 15:39
係呵,中文校,  有冇開英文班?    我見好多2A都已大部份全部開英文班, 即刻熱門左.   理科不好對你細來說唔 ...
佢哋四班有三班英文班, 但高中全部轉返英書中教。

阿細係理科人嚟架!!!!!!!

little_yolky 發表於 18-7-17 15:55
佢哋四班有三班英文班, 但高中全部轉返英書中教。

阿細係理科人嚟架!!!!!!!
Oh, 那入直資啦..

HaYi 發表於 18-7-17 15:59
Oh, 那入直資啦..
無錢............................

回覆樓主

我個女間學校.當我知道呈分試冇得公布名次之後有啲失落. 下一刻我知道班主任有話比佢最錫嗰幾個同學家長知佢哋小朋友嘅排名,真係超谷氣。再回想一下...有班主任疼錫嘅學生真係着數好多,就其中一個同學成績中上,之前嗰幾年都唔見佢有獎攞。今年小五多咗好多(服務校園)獎項。我問我個囡點解唔做學校啲服務?我個女話服務校園工作係班主任推薦先有得做。聽講呢啲獎項有助升中面試...
太多唔公平令我有啲心理不平
申完⋯不喜勿插

little_yolky 發表於 18-7-16 13:57
佢哋有人入st mary, 有人入MCS, 我哋學校交足6年錢, 最叻都係入華英, SPC  ...

但你學校band2女仔有band2a校back up

是優點

我仔讀私校, 呈一BAAA-中84, 英92, 數98, 常97,其他科都係全A, 90以上, 級15內, 我都怕佢派得唔好........因為剛剛呢屆6年班同學派得唔好影響到佢地, 不過我仔學校學生每年都超過一半人係讀直資中學的,  總有幾位轉讀國際學校....我仔中文補習老師佢叫跨區考九龍城學校, 唔好去觀塘區, 話"SIDE"左我仔.....

我心大心細中

Yvonnehoney 發表於 18-7-15 17:41
真心想請教各位以下事例我聽聞小五成績表全A,也不一定是band one學生。但如學校每科成績都是拉curve,即中 ...

小學好多都係直接用實際分數計 grade, 份卷淺啲真係可以大半班都係 A.

JHsbb 發表於 18-7-28 15:54
我仔讀私校, 呈一BAAA-中84, 英92, 數98, 常97,其他科都係全A, 90以上, 級15內, 我都怕佢派得唔好........ ...

救恩?~~~

Crystal03wong 發表於 18-7-19 17:19
我個女間學校.當我知道呈分試冇得公布名次之後有啲失落. 下一刻我知道班主任有話比佢最錫嗰幾個同學家長知 ...
老師校長偏心到處都有,危定機睇下點運用。既然佢唔肯講名次,你咪同小朋友講唔好理咁多盡力考好d,老師唔睇你,你更要爭氣考好d。
校內奬其實大部分都無用,你自己係出面比賽同參加一d紀律性團體可能仲有用。
‹ 上一主題|下一主題