用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五成績表全A的疑惑
樓主: Yvonnehoney
go

小五成績表全A的疑惑   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 13:32
據知有間2班的,前5先系b1
佢果間派位一直幾好, 今年都唔錯, 一定係B1至入到既都有23%, 計埋可能執雞轆入既B1校, 有大約1/3。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:36
佢果間派位一直幾好, 今年都唔錯, 一定係B1至入到既都有23%, 計埋可能執雞轆入既B1校, 有大約1/3。 ...

二三線來講吾錯了,不過呢區有好几間都兩個班,派位也不理想,你家姐間是否私校?

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 13:39
二三線來講吾錯了,不過呢區有好几間都兩個班,派位也不理想,你家姐間是否私校?
...
不是, 講開私校先激氣, 佢得一粒仔, 建議佢諗下聖道迦南, 佢話想近D同埋唔想交學費。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:40
不是, 講開私校先激氣, 佢得一粒仔, 建議佢諗下聖道迦南, 佢話想近D同埋唔想交學費。 ...

B3聖道迦南會收嗎?,咁派左去邊間,你系咪講緊街市附近果間

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 13:42
B3聖道迦南會收嗎?,咁派左去邊間,你系咪講緊街市附近果間
B3有機會收的。佢仲係P5, 出年升P6。long time ago校長殺人果間。佢仔仔最強係雖然成績唔好, 但操行係A, 男仔喎, 自行時B2尾既學校, 緊係想收個乖仔, 好過收多個飛仔, 要個畫畫靚兼唱得歌既做乜啫。唔好理係咪卷淺, 起碼張成績表靚靚仔仔, 操行又好, 自行考D校風好既B2C, 可能都有機, 唔駛好似家姐咁悲觀, 一嚟就話要考B3。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:53
B3有機會收的。佢仲係P5, 出年升P6。long time ago校長殺人果間。佢仔仔最強係雖然成績唔好, 但操行係A, 男 ...

你知道今年第一果個入st Mary 嗎,呢間派位真是吾太差

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 13:55
你知道今年第一果個入st Mary 嗎,呢間派位真是吾太差
佢哋有人入st mary, 有人入MCS, 我哋學校交足6年錢, 最叻都係入華英, SPC

王家爸爸    發表於 18-7-17 08:21

little_yolky 發表於 18-7-16 13:53
B3有機會收的。佢仲係P5, 出年升P6。long time ago校長殺人果間。佢仔仔最強係雖然成績唔好, 但操行係A, 男 ...

學校有講名次嗎,考几多才是B3

瑩希媽媽 發表於 18-7-16 13:57
學校有講名次嗎,考几多才是B3
班主任乜都唔講, 只講:佢成績唔好, 搵定B3學校。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:57
佢哋有人入st mary, 有人入MCS, 我哋學校交足6年錢, 最叻都係入華英, SPC  ...

之前朋友個仔早幾屆考第一入旅港,系旅港年年都是考好前的位置,其實佢地普教中的,之前阿女做佢地學校數學卷,個女做得一百分,個女話吾系十分淺,系好少內容,得4版可能系測驗卷

little_yolky 發表於 18-7-16 13:58
班主任乜都唔講, 只講:佢成績唔好, 搵定B3學校。

依家人多左,低小已經有三個班了,佢隔離果間學校兩個班,老師講前5先系B1

有啲二三線學校可能合格已經係b, 80分已經係a。
想學生自行入b2b/c學校機會大啲。

同區b1中學基本上唔會考慮呢啲小學嘅自行申請。

little_yolky 發表於 18-7-16 10:29
話雖如此, 但我家姐阿仔, 佢四主科係BAAA, 常識仲要9X, 但家長日老師名次又唔俾, 只係叫我家姐搵定B3學校。 ...
九龍城男仔 band 3 有什麼好介紹?

哩間我的時代(幾十年前) 可以比較舊獻主會架, 依家得2-3班咋...
會唔會考慮
B2A 九龍鄧鏡波, 何官, CSKLS (朋友仔讀, 差唔多全英, 都要求高的),  
B2A-B  彩虹St.Jo 英文, 官塘基孝, 官塘司徒浩,  官塘寧公
B2C-B3A 彩虹天主教 (2尾3頭朋友仔剛畢業校風唔錯). Sau官東 (識人在讀都唔錯)
B3A 官塘青松 (識幾個精英班都不錯)

直資選擇比較多,  
勞工子弟(創知), 聖道迦南, 播道, 德信..

little_yolky 發表於 18-7-16 10:29
話雖如此, 但我家姐阿仔, 佢四主科係BAAA, 常識仲要9X, 但家長日老師名次又唔俾, 只係叫我家姐搵定B3學校。 ...
都見過啲主科幾乎全A既B2、B3學生,所以成日叫人唔好睇A唔A,睇排名。揀小學唔好揀啲透明度低既,就計唔係科科係排名都要有整體排名,知道小朋友既真實學習情況,早啲補救,而唔係六年之後先如夢初醒。

sasafan 發表於 18-7-16 17:51
九龍城男仔 band 3 有什麼好介紹?
研究緊。

HaYi 發表於 18-7-16 19:43
哩間我的時代(幾十年前) 可以比較舊獻主會架, 依家得2-3班咋...
會唔會考慮
B2A 九龍鄧鏡波, 何官, CSKLS ( ...
家姐比較stubborn, 唔會考慮何官、播道、德信呢D, 佢覺得個仔讀唔掂, 所以我要慢慢同佢刨網頁, 睇下邊D學校學術無咁谷, 多D乙類課程, 又關受既學校。

王家爸爸 發表於 18-7-17 08:19
都見過啲主科幾乎全A既B2、B3學生,所以成日叫人唔好睇A唔A,睇排名。揀小學唔好揀啲透明度低既,就計唔係 ...
佢哋平時有排名, 但P5之後無排名, 同我哋學校一樣。不過, 好彩我哋仲有個呈分模擬名次, 佢哋就乜都無, 剩係話你成績差, 叫你去揀B3學校。可能人類少, 差少少百份比已經差好遠, 個名次就好後都未定。我哋學校視藝音樂差D, 都最多係10名內同10名外既分別, 都未去到B3既分別, 而且我哋呢兩科俾得相當手鬆。家姐個仔, 之前一直校內名次係中間咁上下, 唔前又唔後, 不過, 呈分計埋加唔同倍數, 可能就咁拉開咗都未定。

little_yolky 發表於 18-7-17 08:58
研究緊。
如果有心得有時間請分享,thanks,

little_yolky 發表於 18-7-17 09:02
家姐比較stubborn, 唔會考慮何官、播道、德信呢D, 佢覺得個仔讀唔掂, 所以我要慢慢同佢刨網頁, 睇下邊D學校 ...
如果有時間請分享 我都想知,thanks,
‹ 上一主題|下一主題