用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀學之園N定K好? 2016年9月15日出世B女
go

報讀學之園N定K好? 2016年9月15日出世B女 [複製鏈接]

報讀學之園N定K好? 2016年9月15日出世B女? 現在佢未識講野, 仲糸BB話. 見到陌生人不會哭, 只肯叫姨姨及BYEBYE, 其他不肯講說話. 上年見 N班, 未識行及講野, 大部份學校肯收. 但BB今年考K的話, 佢唔識/肯講野, 自己名, AGE都未識講. 有時唔太睬人或望人. (視乎那人好唔好答容) . 心儀學之園, 因9月B上年無得INTERVIEW. 所以今年才可報. 報讀N班就成為大B, 又怕會否無了小適齡既十分. 定報K? 請問大家有無咩意見供參考.
   0    0    1    0

WINNIETHEMEOW 發表於 18-7-14 15:15
報讀學之園N定K好? 2016年9月15日出世B女? 現在佢未識講野, 仲糸BB話. 見到陌生人不會哭, 只肯叫姨姨及BYEB ...

可報咗k先,考咗先,再寫信考埋N

回覆 chelsea_y 的帖子

另外寫信request考n? 可行嗎?

WINNIETHEMEOW 發表於 18-7-14 20:00

另外寫信request考n? 可行嗎?

可以呀,K考完出埋result 先報N,如果冇信心可再考N,但我估學校call waiting 唔會係返k offer. 我細女2015細B,考咗K先,waiting offer, 校長話寫信俾報考嗰邊,唔係俾分校,唔好重報。另一個fri 細仔都係咁,finally 冇k有N offer. 我自己怕考咗N,唔俾K offer, 所以我冇寫信

WINNIETHEMEOW 發表於 18-7-14 15:15
報讀學之園N定K好? 2016年9月15日出世B女? 現在佢未識講野, 仲糸BB話. 見到陌生人不會哭, 只肯叫姨姨及BYEB ...

小學適齡入學的10分,(即九月開學時年滿五歲八個月至七歲)。
你囡囡9月15日出世,就算遲1年讀K1,到時升小一,9月1日開學都未夠7歲,應該有適齡入學的10分,對嗎?

有錯請指正

好奇一問,你考K有2nd in? 最後有冇K offer?
我都係2015細女,有報K + N,最後有N offer

回覆 Fatsheep 的帖子

請問你是同時ONLINE ENROLL N及K班嗎? 我上年見只可選其中一間分校ENROLL.

littlepiggy_c 發表於 18-7-14 23:43
小學適齡入學的10分,(即九月開學時年滿五歲八個月至七歲)。
你囡囡9月15日出世,就算遲1年讀K1,到時升 ...
我都想知小學適齡入學的10分, 7歲既意思糸咪計 9月1日時未足7歲就可有10分呢?

chelsea_y 發表於 18-7-14 20:15
可以呀,K考完出埋result 先報N,如果冇信心可再考N,但我估學校call waiting 唔會係返k offer. 我細女201 ...
請問你之后才報N, 會否已經過了N班既ONLINE ENROLLMENT DATE?

請問有無人試過同時ONLINE ENROLL N及K班?個SYSTEM比唔比? 若OK, INTERVIEW是否會安排N一個, K一個?

Fatsheep 發表於 18-7-15 09:41

好奇一問,你考K有2nd in? 最後有冇K offer?

我冇報N,未有k offer, 因為未call 細B,等待中。
利申:大女為LH 學生, 亦是細B

WINNIETHEMEOW 發表於 18-7-15 13:46
回覆 Fatsheep 的帖子

請問你是同時ONLINE ENROLL N及K班嗎? 我上年見只可選其中一間分校ENROLL. ...

學校只可選一間。K報先,考埋,好似出埋result N先開始報。細B K first round 一定冇offer, 要等call waiting

WINNIETHEMEOW 發表於 18-7-15 13:55
請問有無人試過同時ONLINE ENROLL N及K班?個SYSTEM比唔比? 若OK, INTERVIEW是否會安排N一個, K一個? ...

校長話寫信,睇返我之前個post

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

如另一JM所講,今年LH K班11月in,12月公佈結果。N班2月自截止報名,3月先in,所以時間上衝突。可先報K,唔得再寫 email 要求 transfer application 去 N。但要重新 in 多次

大女好叻,細b都入到學之園因我冇 2nd in,所以打定輸數,一心in N。
阿Q啲講,細b入到K我都怕阿女讀唔掂,聽講都谷。
大女幾月b?跟得辛苦嗎?

Fatsheep 發表於 18-7-15 21:33

大女好叻,細b都入到學之園因我冇 2nd in,所以打定輸數,一心in N。

大女當年冇second in, 學校講咗有second in唔一定有offer, 冇亦唔代表一定冇offer. 大女academic 上完全跟到,上堂已經跟到進度,唔使返屋企溫書,係性格靜,唔出聲洩底d. 唔知哩d同大細B有冇關。

chelsea_y 發表於 18-7-15 22:13
大女當年冇second in, 學校講咗有second in唔一定有offer, 冇亦唔代表一定冇offer. 大女academic 上完全跟 ...
細b K1 唔洗2 nd in正選直入好叻女呀!

lennon 發表於 18-7-16 14:33
細b K1 唔洗2 nd in正選直入好叻女呀!

唔係正選,係call waiting

‹ 上一主題|下一主題