用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科係咪一定要放榜前已interview
go

醫科係咪一定要放榜前已interview

想問吓如果放榜前冇諗過夠成績讀醫,但出咗DSE result 之後發覺夠分入,咁而家係咪冇機會?

因為聽講醫科interview 好重要

cmamum 發表於 18-7-14 10:01
想問吓如果放榜前冇諗過夠成績讀醫,但出咗DSE result 之後發覺夠分入,咁而家係咪冇機會?

因為聽講醫科i ...

放榜前完全冇放醫科喺 20個choice 入面

而家先放Band A, 夠分入仲有冇機會?

cmamum 發表於 18-7-14 10:48
放榜前完全冇放醫科喺 20個choice 入面

而家先放Band A, 夠分入仲有冇機會?

如果考到好高分,港大有2nd interview在七月。中大唔知

mrimpossible 發表於 18-7-15 20:34
如果考到好高分,港大有2nd interview在七月。中大唔知
謝謝!

Check 咗 中大7月尾有interview ... thanks!

cmamum 發表於 18-7-16 12:02
謝謝!

Check 咗 中大7月尾有interview ... thanks!

根據cu 網上資料係25/7号

mrimpossible 發表於 18-7-16 12:59
根據cu 網上資料係25/7号
Thanks!

回覆樓主

可以,舊年有位狀元咪係,話完全冇諗過讀醫,自己完全冇興趣,只因高分唔揀就嘥,家下醫療事故就因呢d人而起

2jkidsfather    發表於 18-7-17 19:59

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

冇興趣,要頂6年.重有第日幾十年要對住的病人,真係林清楚好的.

^曾小姐^ 發表於 18-7-16 16:13
可以,舊年有位狀元咪係,話完全冇諗過讀醫,自己完全冇興趣,只因高分唔揀就嘥,家下醫療事故就因呢d人而 ...

請問係唔係回覆緊我嘅問題?  

我問嘅情況係最初冇諗過考到報讀醫科分數, 所以冇考慮, 並冇提及因為冇興趣.

cmamum 發表於 18-7-16 17:23
請問係唔係回覆緊我嘅問題?  

我問嘅情況係最初冇諗過考到報讀醫科分數, 所以冇考慮, 並冇提及因為冇興趣 ...
理論上,面試就是選合適的人。否則,何需面試,夠高分即可啦

freespeech 發表於 18-7-16 22:06
理論上,面試就是選合適的人。否則,何需面試,夠高分即可啦
non-jupas好啲,jupas主要睇分。

如果無諗過得,咁事前做過任何瞭解醫生工作的安排嗎?好想知道,所指嘅興趣係指邊方面。

cow 發表於 18-7-16 22:26
non-jupas好啲,jupas主要睇分。
為何有這此些講法呢?Non~jupas 都要面試,之後也不一定有conditional offer.

ABC-DAD 發表於 18-7-16 23:14
如果無諗過得,咁事前做過任何瞭解醫生工作的安排嗎?好想知道,所指嘅興趣係指邊方面。 ...
我都有此疑問, 通常報醫科之前要做很多準備功夫,例如attachmemt. 寫有關的personal statement.
可看到成續才報嗎?

freespeech 發表於 18-7-17 00:52
我都有此疑問, 通常報醫科之前要做很多準備功夫,例如attachmemt. 寫有關的personal statement.
可看到成 ...

Jupas 嘅安排係可以嘅。我想表達嘅係同學講話有興趣,當中洐生出嘅預期,同實際去進入醫科生培訓面對嘅事情,同以行醫為終身職業遇上相當具厭惡性嘅人事物,當中嘅付出同萎身,係咪你原來預計之中?本來報左嘅A1. 2.3 呢?唔考慮la?
在入讀上學期一半時間左右,要消化嘅已經遠超過高中所學過嘅所有Bio 關於生理上嘅範圍。。。 要處理嘅訊息真係好多好多多。多。好多下,係咪真係想咁樣過大學生活先?如果有決心去,就。。。去盡啲,畀心機,希望你得。

sell2japan    發表於 18-7-17 23:48

freespeech 發表於 18-7-17 00:47
為何有這此些講法呢?Non~jupas 都要面試,之後也不一定有conditional offer.
我嘅意思係non-jupas著重面試多過jupas.

我講過啦,係咪要揾的有heart嘅人去讀,定揾有高分數冇heart人去讀.梁生同陳生都應該諗諗.(選那位:有心但差咗的分,有分但差咗个心)

面試邊個唔吹到自己幾咁有heart , 有齊仁智信直勇剛,人夠成熟就會自己諗架嘞。

回覆樓主:

interview 技巧由幼稚園開始学習

cmamum 發表於 18-7-14 10:01

因為聽講醫科i ...

DSE夠分就得。

Interview係例行公事,平平穩穩就無問題, 亦冇乜嘢好準備。當然,叫你仔女唔好玩嘢亂咁噏。