用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?
樓主: nel1008
go

請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-7-26 13:25
但除了“出名”了,实力也是存在的,不然的话,top10%-15%的学生又怎会被其他劲校罗致?只是我有点奇怪,我 ...

小朋友有歸屬咁又如何, 佢地有決定權嗎? 決定權係家長

家長無歸屬感, 覺得自己身在胡邦心在漢, 年年都有一大班家長叫小朋友人去考LS同DBS插班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 18-7-26 07:57
不過當年書院講的又的確係真,成績未達標,勉強升英中同學自己亦辛苦。校服可以慢慢買,過渡,唔使即刻換新 ...

「校服可以慢慢買,過渡,唔使即刻換新,加重經濟負擔。」

呢點真係可圈可點,小朋友每年長大,每次升班都要買過校服啦,為咗慳幾百蚊而令到呢班俾人雀巢鵲占嘅學生變成外人,解釋比較牽強。

Soundervolt 發表於 18-7-26 13:41

呢點真係可圈可點,小朋友每年長大,每次升班 ...
同感, 難以想像佢地當年的感受.

judy 發表於 18-7-26 09:13
其實實話實說己好好(如:成績未達標,勉強升英中同學自己亦辛苦),不用說垃圾話(如: 校方早前決定不讓當中 ...
其實其他新校都有這過渡時期問題,始終中學成績唔好對小一收生唔多唔少都有些影響,惡性循環,但又衰在一d人dont take bad msg v well.

回覆樓主

灣仔 St Jo for sure!

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:34

家長無歸屬感, 覺得自己身在胡邦心在漢, 年年都有 ...
我听过一些小朋友讲:如果我不想转校,只要面试笔试做衰d, 最后不被取录,爸妈都怪不了我。小朋友都有办法为自己发声的。

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:34

家長無歸屬感, 覺得自己身在胡邦心在漢, 年年都有 ...

中途轉走的必有自己的原因,除了甚麼「人望高處」外,我認識的一個在二年級轉了去喇小,原因很簡單,因為佢有個細佬跟尾。

不升上中學部並不代表中學部一定差,例如讀了六年男校,如有機會,而父母認為男女校更適合的話,轉走也無可厚非吧。

Soundervolt 發表於 18-7-26 13:41

呢點真係可圈可點,小朋友每年長大,每次升班 ...

我小朋友當年都不是年年換校服,可能高得慢之故。

cornelius 發表於 18-7-26 19:57

中途轉走的必有自己的原因,除了甚麼「人望高處」外,我 ...

有細佬跟尾為何唔讀英華?英華唔收sibling? 我認識嘅所有朋友有兩兄弟嘅都收晒噃....英華喺呢方面做得好好丫!莫非近年政策有變,sibling都要高水平先收?

monodad 發表於 18-7-26 22:47
有細佬跟尾為何唔讀英華?英華唔收sibling? 我認識嘅所有朋友有兩兄弟嘅都收晒噃....英華喺呢方面做得好好 ...

阿哥讀緊/畢業etc唔代表細佬實收,這是直資與官、津校的明顯分別。

cornelius 發表於 18-7-26 22:50
阿哥讀緊/畢業etc唔代表細佬實收,這是直資與官、津校的明顯分別。

不如咁分析啦.....相信就算唔係人望高處,亦都唔會退而求其次嘅.......如果單純為咗有細佬跟尾而去插官津等細佬做必收生嘅話,求其插一間官津都達成目標啦⋯⋯同意嗎?另外官津名校仲有一個可愛之處,就係喺無自由收生權之下,無論收到咩質素嘅學生都好,都可以維持到比一般平均成績好嘅水準之上,呢個先至係吸引人插班等細佬妹有機會入讀嘅主因之一先係真嘅。

cornelius 發表於 18-7-26 20:03
我小朋友當年都不是年年換校服,可能高得慢之故。

未必關長高嘅問題,男仔比較活躍,未到學期尾套校服已經殘哂,您囝仔可能比較斯文。

hkpapa852 發表於 18-7-24 13:40
明顯你唔瞭解英華,英華書院同小學部家長都認為書院既DSE成績係俾非親生仔拖累。
...
呢個問題係有得解救。一,學校有足夠吸金能力,收得到大量B1A學生;二,學校要有包容度,接受到一啲無咁乖巧嘅學生,即係有啲串串地果種,YW真係會reject B1A學生架(但LS自行收咗佢)。

Soundervolt 發表於 18-7-27 01:23

未必關長高嘅問題,男仔比較活躍,未到學期尾套校服已 ...

其實我仔都係2年才需要換一次校服運動服(長褲)爛的快,校服好似比較耐用。

呢點真係可圈可點,小朋友每年長大,每次升班都要買過校服啦,為咗慳幾百蚊而令到呢班俾人雀巢鵲占嘅學生變成外人,解釋比較牽強。

呢樣我撐英華。點睇都係德政。

估唔到你地將十幾年前換唔換校服都變為2019小一選校既話題

唔爭在我都加多一點俾你地討論啦,當然唔轉校服一個原因係仲有女生

ok3    發表於 18-7-27 15:39

judy 發表於 18-7-27 08:45
呢樣我撐英華。點睇都係德政。

我同意。
我覺得英華係體諒有經濟負擔既家庭,而唔係搞分化。

回覆樓主

Of course go for st jo.  Yin wah 中學吾夠st jo 好

nel1008 發表於 18-7-13 23:04

vote for st joe! st joe 中學比 ying wa 好
‹ 上一主題|下一主題