用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?
樓主: nel1008
go

請問你們會選灣仔聖若瑟定英華?   [複製鏈接]

回覆樓主

St. Joseph類同喇沙,如英華 vs 喇沙 正路係取喇沙,成績更佳、免費、高增值、福祐後人,St.  Jo 仲係英文小學添!但解決不到交通就無法了!

不過St. Jo真係傳統的,唔適合其實好難頂,你當係培養傳統英國紳士吧!如喜歡美式靈活外露的特質,英華較適合,學校和校長真係高調好多。看君喜歡甚麼氣質

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 18-7-16 20:54
咁合唱團,朗誦有用嗎?YW的而且確,比其他學校“浪費”了很多資源培訓學生多元化,成為all rounded 的學 ...
每個人嘅價值觀唔同,我講嘅係我同YW嘅價值觀不同,或者都同各下有所不同
合唱團同樂團,有訓練合作精神,忍耐,表演,練習等元素
朗誦有個人presentation 元素,但無須太多學校培訓,以我仔學校為例,老師揀人,一堂訓練,然後自行練習,大部份同學仔成績都中上,當然個別會有獎啦,但在我,玩一兩次已經夠哂!

另外,我話奧數無用,係因為傳統數學較有用!
至於係咪浪費,受者覺得有價值就可以,唔關我事,我只表達我個人睇法,亦無放任何資源响奧數上面 (我仔係數學人) 資源放响傳統數學訓練上,所以學校派奧數比賽未必有仔份,但非奧數比賽時,就實預佢

flyda    發表於 18-7-18 13:25
恐龍家

halookmama 發表於 18-7-16 23:21
學校會利用自行學位收返部份本來抽唔返入嘅B2學生...

無咁講過喎。。。只係如果估你係b1,而又入唔返sjc, ...

想請問, 在升中“自行”階段, st jo小學部是否有優先權?   有無得加分?  還是跟街外人無分別, 一起去爭5x個自行學位?

我會揀英華, 英華學生唔止讀得, 仲好玩得, 音樂體育都好出色, 睇好多校際同學界成績就知

monodad 發表於 18-7-16 22:26

非常擁護學校乃該校家長一貫作風。

所以明白你當日的選擇。

monodad 發表於 18-7-16 22:26

非常擁護學校乃該校家長一貫作風。

請問我有邊一個回覆唔係基於事實呢?

反而我奇怪:
1. 話某些學校的學校學生冇氣質?學校排名我聽過,但未聽過有氣質排名,如有,會係點assess?
2. 話好多傳統名校唔會參加奧數,但事實好多傳統名校年年都參加奧數。咁佢地唔係基於事實作回覆,佢地難道唔係盲目踩某間學校嗎
3. 話好多學校參加比賽唔認真,又要睇吓“派乜學生出賽”,學校咁唔認真,為何要參加比賽?而且呢句說話亦會傷害其他努力為學校爭取成績的學生。
4. 話英華集中好多資源喺唔等駛的奧數上,但事實英華係多元化的,數學(非奧數),體育,音樂,朗誦,合唱,科技等等都擺好多資源。

sunnymama2 發表於 18-7-17 10:22
阿st joe 家長,請問我有邊一個回覆唔係基於事實呢?

反而我奇怪:

妳係咪回覆錯咗呀,以上論點我何曾同閣下討論過?仲有,同閣下討論果位應該並非St joe家長,而且非常擁護學校並無貶意,家校合作理應亙相擁護,所以請勿亦無需要上綱上線。

sunnymama2 發表於 18-7-17 10:22
阿st joe 家長,請問我有邊一個回覆唔係基於事實呢?

反而我奇怪:

我并非“維護”學校,我只係對不實的指控作出澄清。

其實有好幾位資深的英華家長都私訊我,無需動氣,佢地都係過來人。只係講幾句“基於事實好話”就比人話維護,看來作為英華家長,喺ek是原罪。

太累了,唔會再在這個post回覆,祝樓主小朋友找到一間合適的學校

monodad 發表於 18-7-17 10:25

妳係咪回覆錯咗呀,以上論點我何曾同閣下討論過?仲有,同 ...

只覆埋呢個。

因為閣下說我維護學校,我只想列點講出我講的野係基於事實。

sunnymama2 發表於 18-7-17 10:28

其實有好幾位資深的英華家長都私訊我,無需動氣,佢 ...

嘅然閣下開晒名又上綱上線,咁我亦唯有恭喜閣下成為英華家長,公子能夠喺資源十分豐盛而且成績及全體表現皆上上之學校就讀。Btw,妳講嘅係事實,別的家長講嘅難道就非事實?英華家長我亦識唔少(非網上),至少相信喺現階段應該唔會俾妳少,佢地擁護學校嘅程度及方式我亦十分欣賞,但並唔會喺EK動氣嘅,祝閣下公子有個快樂嘅英華生涯。

唉....都話ek咁多 VS害死人架啦....mouth:" />

adriantai 發表於 18-7-17 10:43
唉....都話網上ek咁多 VS害死人架啦....

躺著也中槍

英華 vs XX, 一向高危

sunnymama2 發表於 18-7-17 10:28

其實有好幾位資深的英華家長都私訊我,無需動氣,佢 ...
難得你經過漫長日子過晒三關INTERVIEW,仲要等埋WAITING CALL的煎熬,終于考入英小. 但最後都敵不過EK.  

回覆 nel1008 的帖子

那間較好我不作評論,給樓主一些資料吧。
放榜日,英華有20-30人到St Joe/LS考筆試叩門,為升中著想,St Jo吧!

ysnmama 發表於 18-7-17 10:56
英華 vs XX, 一向高危

都話左果兩個字係不能提的~~~

Soundervolt 發表於 18-7-17 02:08

我知道早兩年有B2學生最後都入返SJC,而九龍兄弟學校亦 ...
there are many external band 1 students "knocking the doors" of LSC / SJC every year but the schools still offer the limited places to their own band 2 students instead of those external band 1 students.

it demonstrates the Lasallian schools are really care about the students of their feeder primary schools. Perhaps such brotherhood and loyalty truly contribute to the success of the schools.

It's really impressive!

IYY    發表於 18-7-18 18:15

EFJ3 發表於 18-7-17 11:52
回覆 nel1008 的帖子

那間較好我不作評論,給樓主一些資料吧。

太直接小心方丈會小氣

回覆 monodad 的帖子

我沒惡意只想樓主直接快捷明白箇中道理

比較成績及課外活動咪好囉, 一講到"氣質"呢 d 咁虛的item, 就永遠傷和氣. 等如話朱玲玲係最靚的香港小姐, 原因係有氣質, 以後的香港小姐都難以匹敵.
‹ 上一主題|下一主題