用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區大埔
樓主: SY_Joanne
go

跨區大埔   [複製鏈接]

回覆樓主:

不要以為大埔柏,王,莫三間中學最好,三間今年DSE。。。唉!另外沐/恩更低調

我其中一個孩子成功叩門跨區讀中學,我可以講跨區中學相對另一個讀大埔英中既程度校政等好得多。

我讀英中孩子首輪選校考慮揀曾肇添/呂明才,完全無考慮莫記/柏雨,不要參閱坊間各網站五花八門的資料,嘗試入心儀校網閱校務報告,所得資訊更有參考價值。

先唔講邊區band1勁,band1位少已經好蝕底,除非你小朋友自行係十拿九穩,否則大抽獎會很痛苦,今年西貢區家長應該深深體會到我講咩。

今年剛經歷大埔派位,真係非常激烈
之前仲有啲後悔放棄直資,過程真係嚇到腳軟

mrs.so 發表於 18-7-14 13:19
不要以為大埔柏,王,莫三間中學最好,三間今年DSE。。。唉!另外沐/恩更低調

我其中一個孩子成功叩門跨 ...
絕對同意,有能力的,跨區出去。

絕對同意,有能力的,跨區出去。

回覆 mrs.so 的帖子

mrs. so,請問今年恩主教dse點吖?

醒目開學勳章

tpmon 發表於 18-7-14 00:54
同一天在EK中學版見三大奇案。我也不識解釋,攪到我今天都神智不清。

Case 1: 由新界最好的沙田網,想轉 ...

Case 2 可以因為兩間學校免費  

Case 1 我真係唔明,我同學元朗、粉嶺、坑口都要出黎九龍讀,樓主靠成績抽大埔的話,應該有一半機會跌落 Band 2 位。

1998Ruby1998 發表於 18-7-15 12:25
Case 2 可以因為兩間學校免費   

Case 1 我真係唔明,我同學元朗、粉嶺、坑口都要出黎九龍讀,樓 ...

Case 1: 校主小孩去大埔應不會跌Band 2,因沙田是强網。只是大埔Band 1中學的選擇不多和水準/知名度不及沙田。

大埔最top 三間Band 1中學入大學率: 迦密柏雨(約6x%)、莫壽增(約5x%)、王肇之(約5x%)。很多間沙田Band 1都高過這個數字。

tpmon 發表於 18-7-15 12:41

Case 1: 校主小孩去大埔應不會跌Band 2,因沙田是强網。只是 ...

我講嘅“跌” 係大埔 Band 1 位唔夠,樓主仔仔萬一抽獎 number 後就跌落 Band 2

1998Ruby1998 發表於 18-7-15 12:48
我講嘅“跌” 係大埔 Band 1 位唔夠,樓主仔仔萬一抽獎 number 後就跌落 Band 2
...

沙田轉過來大埔網,學生Banding 最少都平手。其他真的是大抽獎的Number 決定命運。

tpmon 發表於 18-7-15 12:41

Case 1: 校主小孩去大埔應不會跌Band 2,因沙田是强網。只是 ...

但根據hkpapa852 的數據,大埔迦密柏雨3322率比曾肇添更高少許,入大學率又不止60%那麼少。

cherrieshum 發表於 18-7-15 15:01
但根據hkpapa852 的數據,大埔迦密柏雨3322率比曾肇添更高少許,入大學率又不止60%那麼少。
...

曾肇添的名氣和入3大應較高。

因不是每間中學會公佈入3大%,較難作全面比較。

我現是大埔人,個人覺得曾肇添、呂明才、鄧顯這類新界東和北的中學比迦密柏雨高一班。

回覆 tpmon 的帖子

路過。。
唔可以只睇3322,呢個只係最基本入學要求,要有4級或以上成績,入大學先較穩陣o

柏雨16/17入大學率係74.6%,呢個數包括埋本地同非本地大學,佢地亦無講4科主科幾多%攞4級,有幾多避重就輕,自己諗諗o

至於莫記,呢幾年完全冇出Annual Report, 有冇跌band 冇人知。

經驗話我知,要睇學校DSE:
1.  4級或以上成績比率
2.入本地大學比率
3· 入3 大(港大,中大,科大)比率

先可以比較那間學校較突出,而且唔止睇一年。

Conclusion:  柏雨在各方面都不能與增記和呂中比較,這是不幸的事實。

另外,今年DSE 好多學生失手,我識的朋友,我大仔的師弟,整體都差咗,而差不多所有狀元都自神校,這又代表啲乜?

bb_2001 發表於 18-7-15 15:45

路過。。

我現在是大埔人,都覺得bb_2001 講得對。3322 不等於入到8大。

我自己也是8大畢業(不是3大),起初畢業找工都覺輸在起跑線。我估入讀非8大的大專,初畢業找工比我可能要付出更多努力。

入到3大%(非8大%)較高的中學,才可叫較高級數。

bb_2001 發表於 18-7-15 15:45

路過。。
Conclusion:  柏雨在各方面都不能與增記和呂中比較,這是不幸的事實。

有數據支持嗎?

cherrieshum 發表於 18-7-15 17:10
1。比較三份Annual Report。2。親身經歷,不想多講

bb_2001 發表於 18-7-15 19:07
1。比較三份Annual Report。2。親身經歷,不想多講

支持bb_2001 的分析。

回覆樓主:

精明眼比個叻你哋

柏雨所公佈既入去睇校務報告,要心水清就會知道數字遊戲一堆。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

tpmon 發表於 18-7-14 00:54
同一天在EK中學版見三大奇案。我也不識解釋,攪到我今天都神智不清。

Case 1: 由新界最好的沙田網,想轉 ...
case 2同case 3好易理解喎, 華英成績係較迦密略高的, 考到st mary或MCS, 我都放棄DGS啦, 慳返咁多錢。
‹ 上一主題|下一主題