用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘香島中學如何?
go

九龍塘香島中學如何?  

Any comment for this school?

DSE 4+ higher than 45%, It should be a Band 1 school.

yghgwong 發表於 18-7-13 23:29
DSE 4+ higher than 45%, It should be a Band 1 school.

咁勁?
但好似收 band 2為主
可能升值好大

回覆 olimo 的帖子

收生以新移民為主,而好成績果d都是新移民,美中不足是英文差d

Dylanli2017 發表於 18-7-14 06:13

收生以新移民為主,而好成績果d都是新移民,美中不足是英文差d ...

有d新移民真係好用功
學生會唔會分黨派?

收生以新移民為主,而好成績果d都是新移民,美中不足是英文差d ...

你小朋友係度讀緊?

olimo 發表於 18-7-14 07:41
有d新移民真係好用功
學生會唔會分黨派?

我試過去果度參加比賽,見d學生好多都係用普通話溝通

回覆樓主:

我兒子預備9月入體藝讀中一
我曾經去九龍塘香島參加教聯搞的教師工作坊
感覺香島都好有教育熱誠

olimo 發表於 18-7-14 09:35
我兒子預備9月入體藝讀中一
我曾經去九龍塘香島參加教聯搞的教師工作坊
感覺香島都好有教育熱誠

你係中學老師?

建議感興趣的家長去學校網站多了解一下,
香島中學是香港為數不多的band one 中文中學,愛國愛港學校,無教派,自然受成績好的内地同學家長喜愛。而能带孩子通過優才計劃專才計劃来香港發展的家長,大部分都属内地精英!
http://www.heungto.edu.hk/index.php/student/performance/930-academic930

回覆樓主:

我兩年前也曾有機會參加九龍塘香島所辦的教學活動
香島是一間親中的中學
要是進入就讀要有心理準備愛國愛黨情懷
我自己幾欣賞香島學生積極進取
所以DSE有這成績是不錯了
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

olimo 發表於 18-7-14 01:16
咁勁?
但好似收 band 2為主
可能升值好大

收band one为主,很多派位不理想的band1生叩门入

回覆 凭栏听雨 的帖子

香島如果可以改善下英文,可以upgrade升上band 1b中學

kwankwanchun 發表於 18-7-13 17:35
Any comment for this school?

我參觀過,學生好乖,好純,讀書氛圍也高,校風樸素,環境優美。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =3201822&highlight=香島中學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2946372&highlight=香島中學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3305361&highlight=香島中學

mrs.so 發表於 18-7-18 16:06
我兩年前也曾有機會參加九龍塘香島所辦的教學活動
香島是一間親中的中學
要是進入就讀要有心理準備愛國愛黨 ...

我有位朋友係香島舊生,黃絲黃到出油!

凭栏听雨 發表於 18-7-22 16:31
收band one为主,很多派位不理想的band1生叩门入

我小朋友唔係b1, 我都好擔心學校只拔尖不補底。

香島多學生來自國內, 見在九龍塘一批批學生放飯都是講國語的。

kwankwanchun 發表於 18-7-23 08:53
我小朋友唔係b1, 我都好擔心學校只拔尖不補底。
如果係B2學生, 入到英文班會好D, 否則, 真係要小心佢未必有太好既補底支援

坦白講, 呢間學校目標唔係主修B1學生攪到成為人人追捧既B1名校, 如果唔係, 點會係大抽獎結果公佈後, 仲有成一半學額用嚟收人...... 結果, S1入學既人, B1-B3都有 (大部份係B2, 少部份係B1同B3)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-23 12:37
如果係B2學生, 入到英文班會好D, 否則, 真係要小心佢未必有太好既補底支援
大新分學額用左收新移民,師資其實麻麻,是果班新移民既數底好,但耐何英文差