用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求高人指點, 報下列科目成功機會大嗎?
go

求高人指點, 報下列科目成功機會大嗎? [複製鏈接]

真心求高人指點, 如果DSE成績是:
中文 :  3
英文 :  4
數學 :  5*
通識 :   4
BAFS : 4
M2 :     5*
物理 :   5
如果報下列科目, 成功機會有多少, 大機會嗎?

分數                  25                                
計分制度:        Best 5                                
課程年期:        4年                                
面試:               需要 (選擇性)                                
備註:               加權比重: 英文或中文 1.5 | 數學 2 | M1或M2 2 |                                 
                          生物、化學、組合科學、綜合科學及物理 2 |                                 
                          經濟、地理、資訊及通訊科技、科技與生活 1.5 |                                 
        註: 最多三科有加權                                
年份          收生人數   UQ        Median            LQ         Mean
2017        397        25/25        25/23        25/22        25/-
   3    0    0    0

回覆樓主

一定入啦,你已係 UQ 位 還要三科 weighting 食中晒,(數,M2,Phy) x2

其實唔係好明什麼是UQ, Median, LQ, Mean, 更加唔係好明什麼是weighting? 係同分就計weighting, 定計weighting後才分高低?

Trang 發表於 18-7-13 17:42
其實唔係好明什麼是UQ, Median, LQ, Mean, 更加唔係好明什麼是weighting? 係同分就計weighting, 定計weight ...

UQ = 75% 位置
Median = 50% 位置
LQ = 25% 位置

你已到2017年 UQ 位,即代表你已高過 2017 年 75%入讀人,即100人入讀你已高分過 75人  。呢啲基本資料你孩子應該知道呵?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

比多條片你睇點派,我怕你犯技術性錯誤

https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

lm251099 發表於 18-7-13 18:00
UQ = 75% 位置
Median = 50% 位置
LQ = 25% 位置

佢應該知,但我問佢佢衹係話唔好問,唔想唸,咁我又担心,咪唯有請教吓EK嘅高人,希望可以安心啲囉。

Trang 發表於 18-7-13 19:08
佢應該知,但我問佢佢衹係話唔好問,唔想唸,咁我又担心,咪唯有請教吓EK嘅高人,希望可以安心啲囉。 mo ...

如果你以上嘅資料係正確的,可以話你聽,佢 100% 可以順利入讀這科,放心,相信佢,佢理科好好

如果你吾介意,講JUPAS 課程個號碼出來就更清楚。

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 18:24
比多條片你睇點派,我怕你犯技術性錯誤

https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344 ...

謝謝

lm251099 發表於 18-7-13 19:13

如果你以上嘅資料係正確的,可以話你聽,佢 100% 可以順利 ...

謝謝指教。

lm251099 發表於 18-7-13 19:13

如果你以上嘅資料係正確的,可以話你聽,佢 100% 可以順利 ...

中大J S4601

Trang 發表於 18-7-13 19:18

中大J S4601

你可以放心一定無問提,佢加權後有 42 分,未加權最佳正科都有 25 分,你一百個放心啦!

lm251099 發表於 18-7-13 19:33
你可以放心一定無問提,佢加權後有 42 分,未加權最佳正科都有 25 分,你一百個放心啦!: ...

thanks
‹ 上一主題|下一主題