用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 LSE law Vs Cu medi
go

LSE law Vs Cu medi [複製鏈接]

(代朋友問,佢無呢度戶口)
他女兒dse 成績 meet lse law co, cu medi ( no co)meet median, law 同medic 都有興趣,財政可支持海外留學,大家點睇?thx!
   0    0    0    0

antman 發表於 18-7-13 16:07
他女兒dse 成績 meet lse law co, cu medi ( no co)meet median, law 同medic  ...

Del

cu medi
law - 好易入行

antman 發表於 18-7-13 16:07
他女兒dse 成績 meet lse law co, cu medi ( no co)meet median, law 同medic  ...

cu med  

海外law, 香港medic, 跟本自己揸唔定主意,兩邊都南轅北轍。

回覆樓主

多謝各位意見!

ABC-DAD 發表於 18-7-13 20:33
海外law, 香港medic, 跟本自己揸唔定主意,兩邊都南轅北轍。

完全不同 field ,點會唔識揀?又一次證明,太多人高分低能。希望佢唔好讀醫,香港不需要冇思想的醫生。

Cara2006 發表於 18-7-14 12:57
完全不同 field ,點會唔識揀?又一次證明,太多人高分低能。希望佢唔好讀醫,香港不需要冇思想的醫生。
...
佢按分數辦事啫,似乎無太充分心理準備去讀任何一科,希望唔係,否則要出好大力去投入這兩門天南地北嘅專業科目。低能就或者言重嘞,可能朋友呻下啫,happy trouble.

ABC-DAD 發表於 18-7-14 13:06
佢按分數辦事啫,似乎無太充分心理準備去讀任何一科,希望唔係,否則要出好大力去投入這兩門天南地北嘅專業 ...

我都同意佢唔好揀醫科,無heart 無passion 嘅醫生係會害到人,成績好唔係一切。

ABC-DAD 發表於 18-7-14 13:06
佢按分數辦事啫,似乎無太充分心理準備去讀任何一科,希望唔係,否則要出好大力去投入這兩門天南地北嘅專業 ...
都係,我不信唔識揀,似向朋友晒命多 d 。

Ruby1219 發表於 18-7-14 13:10
我都同意佢唔好揀醫科,無heart 無passion 嘅醫生係會害到人,成績好唔係一切。
...
中大都唔畀offer, 但LSE 有CO 又meet 到;佢PG 應該幾高嘅,中大可能真係覺得個人發展方向唔合適,真係不要勉強,讀醫係好demanding,亦唔少厭惡性嘅人事物要面對, 無心理準備,未必會開心,去英倫浸淫下學術氣氛,過下獨立生活會唔錯。

...

醫看似好好,但係一條好漫長,好難捱嘅路,冇太大興趣或堅持嘅人會讀得好辛苦,唔好只為而家成績考得好就去讀。起碼要知道往後要犧牲D乜嘢,有心理準備先好試。我囡現也在港讀medic,佢一向知道會好辛苦,中學時已參加好多中大港大醫學院辦嘅課程去醫院觀摩過medic生同醫生嘅生涯。到自己真係讀先真正感受到果種壓力,一到考試就壓力爆煲,比考dse時,壓力大十倍以上。只每年都會有10%人fail 要重考,兩次fail就玩完。冇晒其他人享有嘅暑假及長假快樂時光,除咗第一年。雖然佢都讀得開心,但見好多同學其只係當初因成績好,前途好而讀呢科,冇準備好要犠牲生活嘅就好後悔。

gogogo333 發表於 18-7-14 14:18
醫看似好好,但係一條好漫長,好難捱嘅路,冇太大興趣或堅持嘅人會讀得好辛苦,唔好只為而家成績考得好就 ...

唔係叫小朋友唔好讀medic,只係佢而家都仲未知道自己要乜,就真係要去睇清楚,有心理準備先去讀

gogogo333 發表於 18-7-14 14:18
醫看似好好,但係一條好漫長,好難捱嘅路,冇太大興趣或堅持嘅人會讀得好辛苦,唔好只為而家成績考得好就 ...

well said, 過來人經驗之談

...

Agreed! 做醫生除了有passion, 亦要有愛心 ,醫者父母心,冇呢種心態不要揀,否則中途dropout 機會很大

回覆 星西部 的帖子

呢兩樣係基本,仲需要良好體魄(因畢業試要捱眼瞓讀)同厚面皮(面對重覆的失敗,和某些professor「苦口婆心」的教導)

‹ 上一主題|下一主題