用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS VS ESF
go

NAIS VS ESF [複製鏈接]

NAIS喺大家心目中好似普通, 係因為太新無咩報導定有其他原因? ESF我聽聞而家師資較hea, 好似較以前求其!

K1呢兩間, 大家會點揀? NAIS就一條龍到中學, ESF可能升小學又再煩過~
   3    0    0    0

AJ111 發表於 18-7-13 14:55
NAIS喺大家心目中好似普通, 係因為太新無咩報導定有其他原因? ESF我聽聞而家師資較hea, 好似較以前求其!

...

esf 小學要搞,小學升中學吾洗搞,按小學派返所屬esf中學,上月我去esf 考小學,其中一個nais的學生 (著住uniform), esf甘多老師,聽人話有冇話那間esf ? kinder ? primary ? 定secondary ?

AJ111 發表於 18-7-13 14:55

...

Because NAIS is new and no published data in university placement.

For ESF, it depends on ur definition on “hea”. In kindergarten, ESF is play base learning and yes sometimes not as structural as other schools. From primary one, I have no experience yet but should be more structural

回覆樓主

我幫小朋友揀左NAIS, 比較過覺得NAIS中文程度比較高些, 另外就係比較多不同國籍既小朋友, 我希望小朋友多接觸不同文化背景既朋友. 所以真係睇下自己需要而決定

回覆樓主

我暫時兩間都有offer, 所以有D掙扎! 好驚揀錯第一步, 因為我地仲有個細既, 所以要考慮清楚~

不過background係我同老公都唔係native speaker, 亦無外國passports, 諗緊ESF會唔會容易融入D, 定係入NAIS接觸多D唔同國籍既人擴闊視野?

在很多香港人眼中,任何 IS 都 hea 。
一日未真正入到一間學校,一日也未能有真正感受。
表面的情形,看各人如何解讀。
新校因為多位,外地來的小朋友較易入和插班。ESF 收生方式因爲要公開公平,因此亦較煩,初來港人士不易掌握。華人多些,還是外國人多些,是現實問題,並非家長本身可以控制。
華人面孔,未必一定是港燦。亦有人說華人 ( generally asians actually, including indians, koreans, etc ) 家庭較注重 academics ,所以 ESF 內一直出現 KGV & STC 比 island 幾間多狀元。
但話説回頭,入咗 STC 亦不代表一定勁,小兒小女大把同學得 32 分左右。
不用 over analyse 一間學校,自己憑心選就好,我不相信一間如 ESF 有 track record 多狀元的學校就一定好,ESF 大把人入唔到大學,唔好神化。
我建議選擇一間近的,長遠來說,太遠不方便。

Agree. Choose the one close to home.

donng0411 發表於 18-7-13 20:23
Esf始於歷史耐d,正常會對佢多d信心,最緊要岩自己小朋友,睇你覺得乜野重要d,NAIS入面亦有d係esf轉入去, ...

We moved from ESF to NAIS.  Apart from a number of reasons that Donng0411 has mentioned,  the key difference between the two school is the curriculum they follow.   You may want to consider what curriculum suits your kid more at this stage.  

P.S.  we have got a few competitive offers for year  1, but decided to stay with NAIS because we are very happy with the quality of teaching.

相信這裡有不少的媽媽有小朋友於ESF就讀,可否分享多些你們的感受,覺得ESF是否令大家滿意,其實我亦有小朋友快將入讀ESF幼稚園,但亦跟樓主一樣,會偶有聽到別人說老師hea, 但自己冇經驗,但雖然如此,ESF歷史尤久,若真的如偶有聽聞的老師hea, 學校不夠academic (好似講到未必學得好似的),那又為何那麼多人報及要排waiting list?  勞煩亦希望大家可以分享多些,我相信很多希望為小朋友報IS的媽媽亦希望有多些資料參考分析,而以往BK的post也許不及時宜,或很多給關閉內容看不了呢(可能是說得最精彩的部份), 先謝過曾分享及已分享的媽媽們。

R.Monique 發表於 18-7-16 01:04
相信這裡有不少的媽媽有小朋友於ESF就讀,可否分享多些你們的感受,覺得ESF是否令大家滿意,其實我亦有小朋 ...
相信這裡有不少的媽媽有小朋友於ESF就讀,可否分享多些你們的感受,覺得ESF是否令大家滿意,其實我亦有小朋 ...
小兒就讀ESF小學,沒有讀過其幼稚園。只聽一些媽媽說ESF幼稚園的確比較輕鬆,但我覺得基本上真正的國際學校,幼稚園階段都是這樣。小兒幼稚園讀Woodland, 一樣是所謂hea,但我不覺得對小學學習上有什麼影響,唯獨中文的確比別人差。

關於ESF, 我只能給予小學教育的意見。小兒在暑假後會升讀Year 6了,對我來說,我對ESF十分滿意。我身邊的家長也大多和我一樣。以我所知,ESF每所小學都很不同,小兒就讀的每級兩班,學校規模較小,但好處是整個community 很close, 大家也認識一様。課程上,我個人覺得是很organized 的,小兒學校的校長很受擁戴,是一個很好的領導者,他本人數學專科出身,不知是否這原因,學校挺重視數學,也教得比較好,數學特別好的學生會被安排與校長上課。另一方面,我的經驗是班主任的角色非常重要,因為基本上無論語文還是數理,也是由班主任去教導,小兒幸運地在過去五年遇到四個很好的班主任,明顯地好的班主任能夠令小孩學到更多,學期末派回來的class work可窺見。另一個我認為沒那麼好的班主任,其實也不是太差,只是沒有其他幾個那麼全面和組織力強。所以,師資方面,我認為小兒學校的老師大部分都很好,流動性小,很專業,少聽到家長投訴。而且大部分有威嚴但也有愛心,學生紀律方面很好,沒聽到過十分嚴重的行為或紀律問題,學生對老師都是敬畏的。尤其小兒學校是ESF中㚈籍學生比例最多的一所,原以為可能學生會比較調皮和較多紀律問題,但實際上卻不是,整體紀律真的很好,我覺得老師們專業的態度是關鍵,大部分也是恩威並施。很多也在教育界工作了佷久,經驗豐富。

除此之外,我個人很滿意的,是學校真的能做到國際學校的精髓,基本上所有知識也是由學校學到,學校不會要求家長在外給予什麼支援。非常重視個人發展,不比較,欣賞學生個人長處,因材施教。非常重視品格發展,不會過於強調學術成就。給予每個學生平等機會。能夠發現學生弱點,有心於用各種不同方法扶正。

如果要數缺點,那應該就是中文方面,不過選擇得ESF, 中文也要預期是自求多福吧!

我仔讀完esf kindie,冇讀過nais,希望冇離題。我好滿意過去兩年嘅老師、TA同校長。佢地都係有經驗、有耐心同愛心。課程organized得好,家長可以由唔同channel知道教緊乜。佢地有方法教discipline,學生都有規矩。雖然咁多學生,但老師同校長都好認識小朋友。暫時遇到嘅老師,冇話好唔好,只有適唔適合。e.g.1. 有一班個老師比較嚴,但有家長就鍾意佢夠嚴,小朋友先聽話。2. 有一班個老師經常喺twitter post班裡面嘅情況,但唔係個個家長都鍾意。3. k1個TA寫好多嘢喺手冊同家長溝通,k2個TA冇咁做,但TA其實都好錫小朋友,好用心教同陪佢地玩。其實只要提出問題,佢地一定隔日就回覆。

謝謝上面2位媽媽的回覆,讓冇經驗的媽媽(好似我咁)得到重要的資訊,因為曾有聽聞IS Kindergarten 是 play base, 而亦唔會好似本地學校那麼每周有手冊提及該星期教了什麼,唔知小朋友學了什麼 ... 現在起碼知道實情,但當然每個媽媽的要求及感受都唔同,希望其他對ESF有內心感受的媽媽亦不介意繼續分享,讓我們可從不同角度知道實況,無論那是好,還是壞,謝謝

唔好意思,好似借了樓主位置,但相信樓主亦想聽多些ESF的好與壞去決定方向,希望有更多分享(emoji)(emoji)(emoji)

donng0411 發表於 18-7-14 00:54
融入要睇小朋友本身性格,同讀邊間冇乜關係,另外,對中文音樂stem呢d科有冇要求?因NAIS呢d科都係賣點,比 ...

你講出重點! 我一直介懷NAIS大部分家長及學生都係外籍人士, 有時想交流情報或參加活動時好似無咁投入! 雖然一般英語對答絕對無問題, 但一諗起要成日social就有些卻步!

我明白我咁講好似有D膚淺同矛盾, 明明讀IS係想小朋友接觸更多, 眼界更廣闊, 為將來去外地升學作出準備, 但不得不承認這一點都係我其中一個考慮因素!

回覆樓主

多謝大家一起交流心得!

朋友口中話ESF師資既hea, 並不是指佢地既質素, 係因為ESF唔係小班教學, 老師未必可以由孩子出發及一一兼顧! 當然大部分學校都係咁, 不過NAIS反而凡事係由個別同學做主, 呢方面係值得欣賞~

AJ111 發表於 18-7-17 01:54
多謝大家一起交流心得!

朋友口中話ESF師資既hea, 並不是指佢地既質素, 係因為ESF唔係小班教學, 老師未必可 ...

ESF小學話係30人一班,其實每班都有一位教師加兩個助教。課堂由教師主導,助教輔助,照顧小朋友。我認為最緊要的是教師質素,有沒有教學熱誠和愛心!俾個冇料冇愛心的老師你,個班幾細都冇意思。

R.Monique 發表於 18-7-17 00:41
謝謝上面2位媽媽的回覆,讓冇經驗的媽媽(好似我咁)得到重要的資訊,因為曾有聽聞IS Kindergarten 是 play ...

當然學校唔係每日都有posts。有興趣你可以去學校嘅website同twitter睇吓過往嘅post。
雖然學校係playbase,但play只係一個教學法,過程並唔hea。記得之前衛生署因為流感而宣布幼稚園停課,學校都安排咗啲活動俾家長同小朋友喺屋企做,不過就冇硬性規定復課要交功課,只係要嚟加深對當時個教學主題嘅認識。呢啲活動details都可以喺website搵到。
‹ 上一主題|下一主題