用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問香港東亞戶口點樣轉錢到英國東亞戶口? ...
go

請問香港東亞戶口點樣轉錢到英國東亞戶口?

昨日已經activate咗英國東亞戶口, 現在我想從香港戶口轉錢到英國戶口,應該點做?應該從香港戶口電匯到自己英國戶口?還是做轉帳?

SamuelC 發表於 18-7-13 13:52
昨日已經activate咗英國東亞戶口, 現在我想從香港戶口轉錢到英國戶口,應該點做?應該從香港戶口電匯到自己英 ...
其實兩個方法我今日都試過, 但都過唔到錢去英國戶口。我係咪要去香港東亞分行登記英國東亞戶口,才可從香港戶口轉錢到英國戶口呢?

SamuelC 發表於 18-7-13 14:20
其實兩個方法我今日都試過, 但都過唔到錢去英國戶口。我係咪要去香港東亞分行登記英國東亞戶口,才可從香港 ...
应該开英國戶口时,銀行职員会把你的英國戶口号碼登記在你的香港東亞戶口内,之後你可以以轉帳方式过錢去英國戶口。

昨日已經activate咗英國東亞戶口, 現在我想從香港戶口轉錢到英國戶口,應該點做?應該從香港戶口電匯到自己英 ...
兩個方法1) 網上轉賬,每次只可轉等同$50000港幣嘅英鎊,不過佢地唔係計即時對換價,(比如即時對換價係10HKD:1GBP,如果你轉賬5000GBP會轉唔到,但轉4900GBP就多數得),如果香港果個戶口係普通綜合戶口,每次轉賬收手續費約$100HKD,顯卓理財戶口就免手續費。
2) 銀行排隊轉賬,每次銀碼無限,普通綜合戶口,每次轉賬收手續費約$100HKD,如果係顯卓理財戶口就免手續費。

trendy007 發表於 18-7-13 15:28
应該开英國戶口时,銀行职員会把你的英國戶口号碼登記在你的香港東亞戶口内,之後你可以以轉帳方式过錢去英 ...
Thanks!

basbyy 發表於 18-7-13 16:30
兩個方法1) 網上轉賬,每次只可轉等同$50000港幣嘅英鎊,不過佢地唔係計即時對換價,(比如即時對換價係10HK ...
Thanks

After you have activated the UK account, you have to go to BEA bank counter to link the accounts.
Don't forget to provide them your UK account no..

TKSMOM 發表於 18-7-14 21:00
After you have activated the UK account, you have to go to BEA bank counter to link the accounts.
D ...
已經 activated UK account, 但還未到BEA bank counter to link the accounts. 打算明早去處理。 Many thanks!

SamuelC 發表於 18-7-15 22:42
已經 activated UK account, 但還未到BEA bank counter to link the accounts. 打算明早去處理。 Many than ...

請問係咪一定要activate account 先可 link up 呀? 我今日去開英國戶口,好似話收到第一封信就可以去link up,唔知有無記錯