用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求 請大家比意見,中文 2
樓主: 生媽媽
go

求 請大家比意見,中文 2 [複製鏈接]

peggy 發表於 18-7-14 22:24
現在讀緊西班牙文?
工聯會讀

醒目開學勳章

HaYi 發表於 18-7-15 07:54
想請教下去台灣好多都是中文, 會唔會辛苦 ? 有咩科可以選?

佢有讀障,剩係唔識中文閱讀理解及聆聽。中學的通識及history都是用中文教,完全冇問題,這兩科dse有4。阿仔現在選左西班牙文系

HaYi    發表於 18-7-15 20:08

peggy 發表於 18-7-14 19:02
你女都好,有3322。我仔衰左中文得1,預備9月去台灣

我都想要資料,可否pm啲資料比我,謝謝!

Charlotte_mom 發表於 18-7-13 14:44
心大心細之際,今日心血來潮,捉住公司個半唐番同事問(半個英國人,英國讀書),佢竟然一睇就知呢兩間學校。佢話聽過,唔出名,但唔差,算區內二線(例如Sheffield 係一線,Sheffield Hallam 係二線)

無錯,Sheffield Hallam 算 Sheffield 市內的二線大學。因為Sheffield 市只有兩間大學,不是一線便是二線 (Sheffield has two universities, the University of Sheffield and Sheffield Hallam University)。正如如果全班只有兩個同學的,你只會是「考第一」或者「考第二」

在全英國的130間大學排名,University of Sheffield 排第21, Sheffield Hallam University排第70 (Times 2018).

peggy 發表於 18-7-14 19:02
你女都好,有3322。我仔衰左中文得1,預備9月去台灣

Peggy,  可否pm啲資料比我,Thanks!

bb12345 發表於 18-8-3 08:01
Peggy,  可否pm啲資料比我,Thanks!

網友係呢個帖有提仔仔讀邊間台灣大學 >>>> 有無人係國內或台灣升學? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659284&fromuid=1539350

網友係呢個帖亦分享咗考台灣大學嘅資料 >>>> 請問台灣資訊工程學科,是否台大最好?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670298&fromuid=1539350

再詳細深入及私人問題, 當然再問網友本人好些

回覆 Charlotte_mom 的帖子

勁! 學嘢!

生媽媽 發表於 18-7-13 13:37
中 2,英 4, 數 3,LS3, BAFS 3, Econ 3

只有以下選擇,邊個好?
會唔會考慮返大陸或者台灣讀?
‹ 上一主題|下一主題