用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 今年真係無叩門位嗎?
go

今年真係無叩門位嗎? [複製鏈接]

111 都填哂聖心,但連叩門位都無一個,真係好失望
   0    0    0    0

回覆樓主:

今年好似只收4班,比上年少。

其實年年都有叩門,不過不對外公開。我小朋友是今年叩入的!

jjchong 發表於 18-7-12 17:02
其實年年都有叩門,不過不對外公開。我小朋友是今年叩入的!

請問是聖幼生嗎?

是,不過第一輪叩門等朋友說call名幼稚園生,我們是後期才收到call叫去面試。

唔止樓主你~~我111 聖心,仲要係教友都冇得interview ~
我唸我比你更加失望~

回覆樓主

我也是教友,也是聖幼生,111,冇收到任何消息叫我interview, 開始由失望變冇感覺,如果一間天主教學校這般對待有誠意的教友,(因為得悉有得叩的全因有內部關係)天下烏鴉一樣黑,教會學校更嚴重

回覆樓主

這種以關係博得叩門位,而學校又大力鼓吹這種風氣,不是公平地interview 所以叩門者,學校這種行為已顯示這間學校比其他學校更不堪,內部人事道德更有問題

我明白你嘅失望,我嘅情況同你一樣~只係我冇唸過放低資料係冇人睇, interview 嘅位都要有特別渠道

回覆 Macaron79 的帖子

雖然我小朋友是叩門入的,但容許我說一句公道話。我們也是1-1-1, 兼百冇人士( 即冇人事關係-唔識咩校長/校監/修女等特權人士、不是教友、 中途轉校生 ) , 唯一的是,我們大抽獎放榜當日中午前已向小學遞交叩門信及個人履歷,跟著第二個工作天再到學校查詢叩門面試事宜及重新交上叩門信,用誠意搭夠。另外,朋友說聖小叫人面試前有機會先打去幼稚園了解小朋友在校表現才決定要不要給予面試機會。最後,我還想說一點的是叩門面試時監考老師跟我小朋友說全部問題都答對。

回覆樓主:

根本叩門位很少,不要抱太大希望,若很喜歡聖小,可考慮P2插班。在我認知範圍中,我都知有人插P2P4,有實力的小朋友聖小一定歡迎!

回覆 jjchong 的帖子

其實,大抽獎放榜個日,我11 點前已經放低資料同叩門信,但當然第二個工作天冇再寫信。誠意其實每位家長都有,111 已經係好大誠意。
我失望係,我連面試機會都冇。
至於叩門是否成功,係另一個問題。
雖然我都覺得我小朋友如果有幸可以去面試成功機會都好微,但起碼都叫有試過。
至於幼稚園推薦給小學校長可以面試的,又有什麼準則呢?
但當然我都要恭喜你小朋友叩門成功。

回覆樓主:

其他因素會否影響面試及取錄機會?
例如:家長是否聖小/聖中舊生,家長是否聖幼家長義工等!
怎樣都好,建議校方應劃一下叩門準則,至少都個個見吓,好過石沉大海!

fatman69 發表於 18-7-30 08:25
怎樣都好,建 ...

我也是想說這樣,再同意不過

fatman69 發表於 18-7-30 08:25
怎樣都好,建 ...

校方已經對外說沒有公開叩門位。如交文件就要見,等如有公開叩門。 相信校方唔係想用叩門位收盡區內精英,而係想用哪少量位去照顧乖巧或派得唔好或家校合作良好的聖幼生。其實學校只有少量叩門位而又有大量聖幼生去叩門,可以理解學校只要聖幼推薦而無需全部面試。始終3年聖幼對小朋友了解,一定多過哪短短面試。

Connie97 發表於 18-7-30 22:01
校方已經對外說沒有公開叩門位。如交文件就要見,等如有公開叩門。 相信校方唔係想用叩門位收盡區內精英, ...

認同,聖幼的意見好重要。

當你小朋友被派到全個校網最差嘅學校。當你去其他學校叩門時因為你111 選擇不是該校,而被其他學校拒諸門外。
而聖小是你111選擇,但不獲任何面試機會。
而後來你得知,獲面試機會就是你們所講嘅家校合作關係良好或其他原因嘅小朋友。

我反思,我小朋友這3 年聖幼表現真的這樣不堪?
還是做家長嘅我,應放棄工作?在校做義工?

我明白叩門位每間學校都好少,不是聖小特別少。
而是學校安排上如能開明一點,或可減少家長的猜疑。

回覆樓主:

從所有相關資料都知道聖小對外稱沒有叩門位, 所以我亦有朋友在填表時考慮應否將聖小放1-1-1,  因為他們知道聖小沒有叩門,如抽不到的話,會浪費了1-1-1。

學校對外稱沒有叩門位,而事實上確實有叩門位。有小朋友確實從叩門徒徑入讀聖小。

另一版本係,學校沒有公開的叩門位。沒有公開,是否只有枱底交易?還是小圈子叩門?

點解要表裡不一?

其實一個叩門安排,都會影響校譽。
我留言,只希望學校將來可以有改善。

chingwa0917 發表於 18-8-3 08:07
學校對外稱沒有叩門位,而事實上確實有叩門位。有小朋友確實從叩門徒徑入讀聖小。

另一版本係,學校沒有公 ...

認同,如果學校不開明處理,真的很影響校譽,我現在真的同朋友講不要填111 聖心,浪費了機會
‹ 上一主題|下一主題