用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元 ...
樓主: elbar
go

喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元   [複製鏈接]

BSCYL 發表於 18-7-23 19:28
應該制度開始已定, 但由於一般情況, 核心數失落5**,而 M1, M2取5** 比較少
...

印象中, 皇仁早二, 三年也出現過,M2 5** 而核心數5* 的狀元

lawsonmoon 發表於 18-7-12 00:42
我同LS完全冇關係,我真係贊LS成績好。
SPCC和DGS繼續直資,但政府派一半小一學生俾你,學費政府俾哂,有本 ...

老老實實,如果SPBB 仲係麥當勞道,佢都未必駛轉直資。

華記轉直資,咁岩小學要搬去北角。

某女校想轉直資,因為快要搬去小西灣。

傳統學校轉直,謀既唔係資,而係權,收生權。

如果喇叭兩兄弟,有朝一日要搬去柴灣,到時佢仲企硬唔轉直,我先讚佢。

天使麵    發表於 18-7-24 16:26

lawsonmoon 發表於 18-7-12 17:28
我想你完全誤會哂我既意思,有D名津轉直資,其中一個最大既因素就係唔想派位收生,自己100% 揀哂學生,你一 ...

都係睇地區姐。。。

心水清嘅就明白『課程自主』係轉直資最幫到學生嘅優勢,收生自主係首輪都估(做)唔到咩,睇清楚QC ,LSC 就明白我想指出嘅情況。
家長太過標榜收生自主嘅辦學機構,總有少少收到優異學生就一天都光曬嘅想法,事實揾啱學校過渡中學生涯之重點,直資學校收左學費,有無投放額外教育資源畀番學生,係一個重要考量點。
我曾經提出過:到底真資學校嘅資源 是否/如何 為你小朋友所用,係一大考量;到臨近選科/畢業 才發覺如入寶山空手回,係幾 唏噓嘅一件事。

retriever 發表於 18-7-23 20:11

小拔,協小, SPCS 冇搬,中學部咪又照轉

elbar 發表於 18-7-14 10:04
如果7科5** 中有M2/M1,由於此科只是半科,不會當做狀元
咁點解SPBB 果個唔計又計返?

elbar 發表於 18-7-23 20:35

你係咪想扇我,話呢班友貪錢?! ;-)

ABC-DAD 發表於 18-7-23 20:34
心水清嘅就明白『課程自主』係轉直資最幫到學生嘅優勢,收生自主係首輪都估(做)唔到咩,睇清楚QC ,LSC  ...

收生自主係首關,唔係版友話搵B1A或狀元料,主要係減低差異。

差異細,自主課程教學先有意思。學生差異大,教學難攪出什麼花樣。

有版友常指出某些津校如何抽學生仍保持成績高企。但老老實實,果D 25分都收唔哂又坐優越校區既,唔可以話完全無攞揀過學生。呢類優越既津校,根本跟地區津校不在同一平台競爭。

retriever 發表於 18-7-23 21:01
收生自主係首關,唔係版友話搵B1A或狀元料,主要係減低差異。
你以為係啫,當係啦。
Coed 前任校長最強係咩?
人地碩士同博士都係主要『課程研究』喎。

唔轉直資Coed DGS. DBS 一樣可以收到好學生,重多家長送仔女上門畀佢地揀。

retriever 發表於 18-7-23 21:01

就算手持25分嘅舊生仔女,一樣冇被揀過,父母讀到書唔代表仔女一樣有慧根,甚至父母當年成績好差,不過都一樣手持25分,所以循自行嘅學生一樣有唔少學習能力嘅差異。

至於EDB將校網嘅界限劃分都幾吊詭,九龍城有九龍塘低密度住宅,但亦包括賈炳達道及美東村一帶、而灣仔區有跑馬地亦有駱克道、灣仔道一帶,所以呢尐校網都唔係特別優越。所以律校徐咗叩門之外,根本入得官津學校嘅小一學生嘅質素根本冇得保證。

講開又講下,唔係㨂到好嘅小學生就唔使教,咪錯覺以為小學栽培得好就任我行先得㗎,一路升學係一路淘汰緊,多左大學,只係高等教育普及化,社會上競爭嘅金字塔係一樣,只不過學歷嘅絕對優勢同以前唔同左,要有實質能力去證明。識字識人都不如識㨂,懂得適應環境按自己能力條件去選擇同做啱決定,絕對影響往後發展嘅機會。

elbar 發表於 18-7-23 20:35

可以有好多好靚既藉口既。

ABC-DAD 發表於 18-7-23 20:34
心水清嘅就明白『課程自主』係轉直資最幫到學生嘅優勢,收生自主係首輪都估(做)唔到咩,睇清楚QC ,LSC  ...
我係想指出名津校在潛規律,一樣有辦法可以收生自主嘅。

睇華小就知唔係畀個所謂靚藉口就可以轉到直資嘅,持份者唔係無知嘅。

Soundervolt 發表於 18-7-24 01:02
就算手持25分嘅舊生仔女,一樣冇被揀過,父母讀到書唔代表仔女一樣有慧根,甚至父母當年成績好差,不過都 ...

尼個係事實。
直私小一和中一收生,現今制度下著數過官津,好客觀啦。講咁多係自己呃自己吧!

"唔轉直資Coed DGS. DBS 一樣可以收到好學生,重多家長送仔女上門畀佢地揀。"--------我真係唔識尼D係咩邏輯。

最top那幾個,名直私和名官津係有得鬥,平均或人均係完全差好遠。好客觀啦,係煮得好或材料好,正常IQ會知啦。

ABC-DAD 發表於 18-7-24 01:32
睇華小就知唔係畀個所謂靚藉口就可以轉到直資嘅,持份者唔係無知嘅。
就係多佐我地尼D炸兩成日係EK嘈,依家全部唔批啦。St Stephens Girls, St Paul’s Sec, 港華。我地可能嘈得遲了。

retriever 發表於 18-7-23 20:11

如果校網主宰一切生源質素,就唔會有喺葵盛嘅林護及喺北區嘅鄧顯呢類B1A成績嘅學校啦,而港華同高主教呢尐喺灣仔區嘅學校就可以撓埋手享盡收生優勢從而千秋萬世,港華亦唔使搞到近排咁尷尬啦。

lawsonmoon 發表於 18-7-24 01:46
就係多佐我地尼D炸兩成日係EK嘈,依家全部唔批啦。St Stephens Girls, St Paul’s Sec, 港華。我地可能嘈得 ...

我唔識同炸兩溝通啫。唔好咁嘈,太嘈連自己講咩都聽唔清楚聽唔清楚。

ABC-DAD 發表於 18-7-23 22:00
你以為係啫,當係啦。
Coed 前任校長最強係咩?
人地碩士同博士都係主要『課程研究』喎。
小學呀。 從小學培養主要唔係成績,係要學校傳統素質呀。要成績中學鍾意點收都得啦。
讀課程研究又點? 你係咪又讀過研究院呢?

學生差異大,影響教學效率,你課程點勁都無用。

超級農夫,都要塊地得啦。

Soundervolt 發表於 18-7-24 01:02
就算手持25分嘅舊生仔女,一樣冇被揀過,父母讀到書唔代表仔女一樣有慧根,甚至父母當年成績好差,不過都 ...
我講,唔可以話無揀講過,咪咁意思囉。
即係BY SPEC,搵堆近磅D既細路。父母知定,有心,無話要百分百收獲架。
‹ 上一主題|下一主題