用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元 ...
樓主: elbar
go

喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元   [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Best 5 有28-30分都有17.6%!! 好勁.

Pauline_CC 發表於 18-7-11 14:01

Best 5 有30分都有17% 好勁.

不是7.5%嗎?17%係28-30分

mytambb 發表於 18-7-11 09:10
傳統學校敎學方法的成績平均而穩定。
我覺得係收生平均而穩定,個個球員都話想去 Real Madrid 和Barcelona, 連 Liverpool既球星都話去這兩家係球員既夢想,你估真係個教練教得好? 真係多年教得好個間叫Ajax.

LinusYip 發表於 18-7-11 09:55
Ronnie係幾有心教學既
希望慢慢帶番db好啲
佢好有心,想將學校變回佢讀書和教學時代既DBS,佢將校長室都回復舊狀。

MacMa    發表於 18-7-11 16:40

回覆 Pauline_CC 的帖子

Del

Pauline_CC 發表於 18-7-11 14:01

Best 5 有28-30分都有17.6%!! 好勁.
又係統計學的偽術,佢個 base只係包有33222嘅學生

Soundervolt 發表於 18-7-11 12:46
當中只有QC可以盡享收生優勢,其他三間都要收自己小學部B2學生。
我個人覺得只有LS要收自己小學部"B2學生", SPCC和DGS小一可自己揀學生,留班加自然流失。來自自己小學屬於全港性B2既學生,有都會佔中學好少既%。

hk1 發表於 18-7-11 16:11

不是的
上表指有97人有3322,佔整體學生81.5%,即報考DSE有97/.815=119人
下表28分或以上有21人,即21/119=17.64%,跟表內一樣
所以17.6%是包所有學生,不是只包3322(如只包3322應該是21/97=21.6%)
可能你誤會了下表header 既意思

Btw, 有官方數字了:
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/DSE2018.pdf

lawsonmoon 發表於 18-7-11 16:03
佢好有心,想將學校變回佢讀書和教學時代既DBS,佢將校長室都回復舊狀。

Ronnie上任後真係俾心機撥亂反正,將學校重拾正軌,依家就算學生要攞假出外比賽都要遞信及submit比賽資料申請,已經唔可以好似上任校長咁冇掩雞籠,學生失咗蹤幾日都唔知係唔係去咗比賽。DBS近幾年喺學術上整體成績的確好咗好多。

Soundervolt 發表於 18-7-11 17:10

Ronnie上任後真係俾心機撥亂反正,將學校重拾正軌,依 ...
之前咁自由!

goodboy1 發表於 18-7-11 17:36
如果論DSE成績, 始終都係女拔、喇沙、聖保羅男女、皇仁四間最穩定兼突出。

男拔自從轉為直資學校, 少咗一 ...
狀元級尖子選擇去那間讀,那間咪多個狀元囉。尼度好多人咪成日話DBS和德望差,今年尼兩個係度讀,咪有兩個狀元囉,如去了 SPCC, DGS, 佢地咪多兩個狀元囉,你估真係學校會教到你變狀元咩。研究吓各校收生優勢和 marketing strategy囉。

2jkidsfather    發表於 18-7-11 22:38
sell2japan    發表於 18-7-11 20:31

醒目開學勳章 王國長老

hk1 發表於 18-7-11 16:11

我之前都無特別研究
再睇返粒數
如果用97除,個%係唔岩
照睇佢係用畢業生人數除 (應該唔係累積數字,唔make sense)
34-35 3人 (3/120=2.5%)
31-33 6人 (6/120=5%)
28-30 21人 (21/120=17.5%)
即best 5 28-35分(同時達3322)佔畢業人數25%(30人)
而非best 5 28-35分佔3322學生的x%

Charlotte_mom 發表於 18-7-11 12:28
港同未出官方數字,袋住先

我既感覺係補低好左
但最好果班冇更上一層樓
甚至差左少少

Soundervolt 發表於 18-7-11 17:10

Ronnie上任後真係俾心機撥亂反正,將學校重拾正軌,依 ...

上年聽DBS入學簡介會, 校長演講居然要照稿讀, 仲要無乜presentation skill.... 心諗... 唔係下話... 仲有個樣打扮得咁young咁生意人feel

amychan13 發表於 18-7-11 18:53
上年聽DBS入學簡介會, 校長演講居然要照稿讀, 仲要無乜presentation skill.... 心諗... 唔係下話... 仲有 ...
鄭校長係音樂人,  唔係好識講野, 只要辦好間學校就夠啦! 佢上任後執正左好多, 好似中文科. 請假問題, 反而阿仔就久唔久話. 學校已經無以前咁自由.......

amychan13 發表於 18-7-11 18:53
上年聽DBS入學簡介會, 校長演講居然要照稿讀, 仲要無乜presentation skill.... 心諗... 唔係下話... 仲有 ...

唔好以為所有校長都好似英華小學林校長嘅棟篤笑式簡介會先至得㗎!如果您鍾意呢類談笑風生嘅校長,上一任校長可能會乎合您嘅要求,佢最鍾意high profile、出席各大小公眾場合、接受訪問、學生攞奬一定出現合照、又寫專欄、十分talk得.....但係佢令到學校喺學術成績大倒退。Ronnie雖然唔識得油腔滑調,但佢係一位謙謙君子、唔花巧、做實事嘅人。身為家長,您會選擇邊一種人做校長?

必必 發表於 18-7-11 19:21
鄭校長係音樂人,  唔係好識講野, 只要辦好間學校就夠啦! 佢上任後執正左好多, 好似中文科. 請假問題, 反而 ...

無口才, 都需要花時間背好份講稿, 明知要代表學校, 居然唔背好扮稿..... 好少出色領導者會咁..

另外, 入面師生都全係能言善辯之人, 無口才點manage佢地?
‹ 上一主題|下一主題