用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急 急!! 龍塘官小 or 馬鞍山靈糧小學 好? ...
go

急 急!! 龍塘官小 or 馬鞍山靈糧小學 好? [複製鏈接]

急 急!! 龍塘官小 or 馬鞍山靈糧小學 好?

請問 龍塘官小 or 馬鞍山靈糧小學 好?
a :hammer: :yawn:

醒目開學勳章

Re: 急 急!! 龍塘官小 or 馬鞍山靈糧小學 好?

僅係九龍塘官小啦!

may22999 ,

Thank you very very much.

Could you pls  tell me the reason.  From BK they said Kln Tong Gov't is common.

agree!!!!

may22999 寫道:
僅係九龍塘官小啦!

九龍塘官小,第日派九龍塘區中學;
馬鞍山靈糧小學,第日派馬鞍山d中學。
如果單睇小學,我會揀馬鞍山靈糧小學;
不過,九龍塘d中學應該好過馬鞍山d中學。
純粹個人意見,唔知岩唔岩呢?!

babyhowie

很多謝你的意見。 但我仍然有很多問題,請指教:

一、 九龍塘官小 的 聯繫中學 如 伊利沙伯中學,
       何文田官立中學 和 賽馬會官立中學,  後兩者是
      中文中學,  好嗎?

二、  馬鞍山靈糧小學,第日是否可同時派沙田區d中學
        和派馬鞍山d中學?  因中學網只有沙田區。

三、  如你所言, 若只撰小學 馬鞍山靈糧小學 是否比
        九龍塘官小 好?  why?

敬希比意見。

唔好去馬鞍山靈量小學呀,佢地既設施真係勁落後,現在大多數學校班房都有電腦啦,但佢地仲未有

But they said they have computer room.  Are in most schools there is a computer in the classroom?

weiwei,

其實我都唔係咁清楚,
不過中學派位係跟小學區域黎派,
所以我有之前o既意見。

而馬鞍山靈糧小學係區中名校,
我亦有補習學生讀呢間,
學校唔錯,好多學生遠道而黎返學,
我個學生就係其中之一,佢住上水。

至於班房有電腦,真係唔係間間都有,
就算我個女個間有,都係每個課室有兩部,
一部老師用,一部課前或小息供同學共用。

[size=medium]現在每間學校應該會有電腦室,但課室有電腦就唔係間間有。我知沙田循道衛理(廣源村)課室已有電腦教學已有4年,而其他馬鞍山新的校舍也有,相對地靈糧係弱既。所以,近年佢地失去了沙田及馬鞍山區唔少既學生報讀。我本來都想揀佢地,但收集情報後已轉

babyhowie

Thank you very much for your reply.  It's very helpful.

siulan888

Thank you for your reply.  What is your choice then?

我E+公司既一位同事之前係馬鞍山靈糧做,(but not a teacher ),佢對馬鞍山靈糧既COMMENT好差,但這裡有好多佢既FUNS唔方便講甘多,學長好AGGRESSIVE,但佢D老師教得唔HAPPY,唔係工作量多既問題,好多原因!馬鞍山最多人想讀係聖公會馬鞍山主風小學,係其中之一,靈糧係馬鞍山好出名,就

九龍塘啦!

Could anyone have different ideas?

我唔清楚馬鞍山,但九龍塘一定比較好!
始終中學都可以派到九龍塘區,有保障!
我有朋友個仔仔都讀緊九龍塘官小,佢都話小朋友讀得好開心,而且又係新校舍!
不過,始終都要你自己去衡量同決定。

Thanks for sharing!
‹ 上一主題|下一主題