用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 請問有無人知今年仁紀升中派位如何
樓主: yl88
go

請問有無人知今年仁紀升中派位如何 [複製鏈接]

回覆 sammilcm 的帖子

副校和訓導主任不是"提早"退休嗎?因為在去年(2018)的聯校畢業禮上,只有為退休的黃主任作感謝儀式,副校和訓導主任兩個都無提及退休。
所以在去年的結業禮當日,讀低年級的孩子說副校和訓導主任退休,我都不大相信。最可惜連跟他們說謝謝和道別的機會也沒有。

回覆 chocolatebean 的帖子

我女今年已經六年級, 佢由P2-P6 都係仁紀讀, 都係三考WO

回覆 獵户座 的帖子

其實D咁資深既老師都走, 話冇問題都冇人信啦.

當年我女係仁紀嗰六年真係讀得好開心, 好有歸屬感嫁!
就算升左中一都有約埋成班同學返母校探老師! (中一時好似有三, 四次)

而前年阿女畢業時, 鄭校長都有出席 (她是阿女小五時退休的); 而且仲同好多畢業生影相 (佢仲可以叫出好多個學生嘅全名)!!

至於有部份樓上嘅留言, 我就有小小意見想分享下 (不喜勿插).  
其實學校總體派位的好與壞, 要視乎成績,彩數及選校策略.  而睇翻去年都有約六十多人派到 B1 中學, 都算係幾正常.  (各位唔使太擔心)

但如果依兩年真係走左咁多資深嘅老師, 就真係家校會度反影及理解下原因!! (好過係度猜估)

我的大孩子今年讀中一,讀小一那年(2012-13學年)是兩測兩考,到二年級轉三考。個細既今年讀小五,又轉返兩測兩考,所以兩次轉變也經歷過。

獵户座 發表於 19-6-7 22:34

我的大孩子今年讀中一,讀小一那年(2012-13學年)是兩測兩考,到二年級轉三考。個細 ...

請問2測2考好還是3考好?
因亞仔學校下年度都有此轉變

有人話依家係3考,但網上校歷表係2測2考,邊樣真?

loulee 發表於 19-6-15 19:11
有人話依家係3考,但網上校歷表係2測2考,邊樣真?

轉了2測2考...走了很多老師...又轉左英文書...如同新校... 已經唔係以前所謂比較輕鬆D既仁紀...有些同學確實吃不消...至於改變既成效...有待時間證明...

sammilcm 發表於 19-6-3 20:27
回覆 chocolatebean 的帖子

我女今年已經六年級, 佢由P2-P6 都係仁紀讀, 都係三考WO
我2個仔女,一個 yr one, 一個高中了,佢哋小學時是2测2考

獵户座 發表於 19-5-12 13:41

副校和訓導主任不是"提早"退休嗎?因為在去年(2018)的聯校畢業禮上,只有為退休的黃 ...
意思是黃副校及孫 Sir?

回覆樓主:

1年前左右,仁紀家長高呼為減少功課而高興。

人太貪心,又要少功課、又要少考測,學習內容又要淺易,但結果卻要升中派位Brand 1A成功率高。

簡單啲,有能者,快手轉校過仁立,便求仁得仁。

家長們口說要孩子就讀Happy School,但滿腦只望入Brand 1A中學。

請自我反省一下,這種『不勞而獲』的心態。問吓自己和孩子,究竟付出過多少?

而當中怨聲再度的人,看來不是本屆畢業學生和家長。只是低年級學生家長。

「同枱食飯,各自修行」
與其懷疑學校,又話派位不如理想。趁早栽培自己仔女,不是更好嗎?

wy1004 發表於 18-7-12 00:13
個人認為今年派得唔係幾好囉.葵青區情況 : 27個林護,9個蕭明,6個善德,3個李兆基,5個陳兆民,2個安柱,3個保祿 ...

你的孩子是那屆/年級學生?點解要出口傷害『今屆學生有啲頹廢懶散』?

如果你是仁紀家長,請留意自己的用言。

sammilcm 發表於 19-6-3 20:28
回覆 獵户座 的帖子

其實D咁資深既老師都走, 話冇問題都冇人信啦.

有家長在孩子家長GP中,經常埋怨孩子這樣、那樣,又發瘋地日谷夜谷補習,經常口中用朋輩貶低自己孩子作比較,有直資offer『LKP』又唔要,結果得『蕭明』。

咁你認為這位家長的情況會影響孩子學習嗎?還是所謂資深老師走左,影響孩子學習?

回覆 pta.ylm.prank 的帖子

若只顧埋怨學校,賴余校長,賴轉換老師,倒不如留意子女學習方面的強弱,如何善用或改善,自己也好好栽培,有誰比父母了解孩子...有能力配合學校幫助孩子,最初選擇仁紀的初心是什麼?又要輕鬆,同時派位要理想? 不是不可以,但不是人人也可以,大家加油,少點埋怨,多點建設,多些努力,才會理想

回覆樓主:

仁紀2019年公佈咗其中81個派位
跟hkpapa名單 B1: 53 B2A-1C: 13
B1中派林護有27人

http://www.ylm.edu.hk/site/view?name=升中資訊

http://www.ylm.edu.hk/uploads/files/2017-2019年度_升中統計表%28VER5%29%20%281%29.pdf

http://www.ylm.edu.hk/uploads/files/2017-2018_Sec%20Sch%20Result.pdf
‹ 上一主題|下一主題