用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2:30 考評局中學文憑試放榜新聞發布會
樓主: Charlotte_mom
go

2:30 考評局中學文憑試放榜新聞發布會   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-7-10 20:21
有人報料,沙官門口已經好多記者,估計超級狀元出自沙官
(8錯唔准打頭)
...

考試局7點先發成績單,係守都去紅館守子華個場啦, 邊間報社咁低能呀  

Acatmom 發表於 18-7-10 20:35
唔通局長預告爆冷係真嘅

咁樣玩爆冷,我係新界人棒新界校先:
Super:沙官
其餘 :鄧顯、甲寅年、青協李兆基、港同、St Paul co

silvia_ng 發表於 18-7-10 15:05
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180710/bkn-20180710143230552-0710_00822_001.html
Charlotte_mom 發表於 18-7-10 15:09
5.9萬名中學文憑試考生明天(11日)放榜,香港考試及評核局公布整體成績,日校考生中,約42.2%、即2.1萬人考獲「33222」最低大學門檻成績,競爭1.3萬個八大聯招學額,平均1.6人爭1個學位,8264人雖達門檻,但將失落八大學位
競爭 1.3萬個八大聯招學額 ----- 係報導手民之誤? 定係明顯嘅暗示有幾多學額俾 JUPAS,幾多學額俾 Non-UPAS?

立法會十六題:非本地學生透過報考香港中學文憑試入讀資助大學:https://www.info.gov.hk/gia/general/201805/09/P2018050900568.htm
....(三)至(五)政府現時透過八所大學教育資助委員會(教資會)資助大學每年提供15 000個第一年學士學位課程學額。教資會資助大學須把全部學額用作錄取本地學生。.....

立法會二十二題:大學教育資助委員會資助大學取錄持海外學歷的本地學生(2018年7月4日(星期三))http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018070400714.htm?fontSize=1
.... 每年15 000個教資會資助第一年學士學位課程學額均預留予本地生,包括經非聯招取錄的本地學生。....

回覆樓主:

我仔剛比左個問題我:
如果考8科(連M2), 最後除中文外,每科都取得5**,即係都有7科5**,咁仲算唔算係狀元呢? 我唔識答,有冇人想代教育局演繹下

silvia_ng 發表於 18-7-10 21:48
我仔剛比左個問題我:
如果考8科(連M2), 最後除中文外,每科都取得5**,即係都有7科5**,咁仲算唔算係狀元呢 ...

咁唔算

silvia_ng    發表於 18-7-11 08:56

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 18-7-10 21:48
我仔剛比左個問題我:
如果考8科(連M2), 最後除中文外,每科都取得5**,即係都有7科5**,咁仲算唔算係狀元呢 ...

我識答你,唔算
因M12只算半科
當年呢位港同同學只係榜眼,狀元榜上無名

silvia_ng    發表於 18-7-11 08:57

回覆樓主:

我估鄧顯

回覆 jumphigh 的帖子

跟你,落注喇沙(超級狀元)

回覆樓主:

rookiemom 發表於 18-7-11 07:23
回覆 jumphigh 的帖子

跟你,落注喇沙(超級狀元)
bingo!

[size=1.54em]傳統名校再次稱霸今屆文憑試狀元榜,更出產歷來首名9科5**終極狀元,據知該名男狀元來自喇沙書院,9科5**中包括4個核心科、3個選修科、音樂/體育/藝術類別科目及數學延伸部分。

另有8人考獲7科5**成為狀元,包括5男3女,他們分別就讀皇仁書院、拔萃男書院、拔萃女書院等。

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 18-7-11 08:12
bingo!

“傳統名校再次稱霸今屆文憑試狀元榜,更出產歷來首名9科5**終極狀元,據知該名男狀元來自喇沙書院 ...

恭喜恭喜

QC super

b3410 發表於 18-7-11 08:12
bingo!

“傳統名校再次稱霸今屆文憑試狀元榜,更出產歷來首名9科5**終極狀元,據知該名男狀元來自喇沙書院 ...

超開心呀

jumphigh 發表於 18-7-11 08:11
LSC                  :excite ...
YEAH!!! 恭喜哂呀!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180711/bkn-20180711075303249-0711_00822_001.html

jumphigh 發表於 18-7-11 09:05
那孩子真係好叻仔!!係LS 12年親生仔,唔好再話插班先叻喇     
...
公道講,EK家長發貼通常都講插班生不會太差,不是說插班生先叻,你太敏感啦。

我估中一的,不過估唔到年年都有的地區名校狀元,今年冇.個人覺得始終入讀傳统名校成績安全系數高的,冇状元,做探花榜眼一樣啫,都係想讀邊科都得.我冇统計,好似最能保持狀元出産人數是聖保羅男女(5IB+3DSE)另外,我舆男拔無關,但有知新校長上場後,學生在成績方面一直未回到頂峰(7IB,1DSE),今年真的可喜可賀.

jumphigh 發表於 18-7-11 09:05
那孩子真係好叻仔!!係LS 12年親生仔,唔好再話插班先叻喇     
...
我都成日讚我個親生仔好叻架 不過冇人信之麻! But I don't care! 總有一日可以証明到比人睇,生氣不如爭氣! 再一次,恭喜哂!
‹ 上一主題|下一主題