用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 升中派位 2018
樓主: yuenkw
go

SFA 升中派位 2018   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-7-15 18:25
Early bird不是“公开”,SPCC那个OS stage是“公开”,这就是关鍵性分别。应該不難明白吧! ...

但起碼不關「不公平」事law

猴子爸 發表於 18-7-15 18:48
但起碼不關「不公平」事law
起碼不关“給予优惠”事囉

Yanamami 發表於 18-7-15 18:50
起碼不关“給予优惠”事囉

但這又實在係「給予優惠」wo, 雖然係根據實力。但能夠一次過俾一間小學成十幾二十個early offer, 咁方便,點唔係「優惠」?
就算是spcc嗰個级一收生,都係「優惠」嗰d學生,可以比較方便拿到offer la.

猴子爸 發表於 18-7-15 19:34
但這又實在係「給予優惠」wo, 雖然係根據實力。但能夠一次過俾一間小學成十幾二十個early offer, 咁方便, ...

你入SPCC个網望下先發表意见……第一輪OS只有十幾廿个人有offer, 一间学校包哂?如你唔明白,可以請教人,但乱禁估就當真就唔好啦!呢句“但能夠一次過俾一間小學成十幾二十個early offer, 咁方便,點唔係「優惠」?”顯示你对SPCC收生程序既陌生。KTS今年入七个,绝大部份係General admission入,而GA係三月,一d都唔early bird囉,同DBS九月-开学已有offer相差半年㗎~級-,每间小学只有-個。如个級-係女生既話,DGS 会比SPCC更早出offer, 点优惠法?SPCC就算再遲出offer都有大把学生想入,唔洗同人爭,更唔需要early囉~

SPCC, OS 全港級一得幾多個位?特異更唔係香港代表阜際級都無得諗,優惠。真係從何說起

約十年前小學『神校』?有優惠?試過某地區小學有幾個位, 有埋獎學金,有家長到派位轉左津校唔去,結果後來學弟妹GA考到嘅得2個。
宜家無呢支歌仔唱啦。

Yanamami 發表於 18-7-15 19:42
你入SPCC个網望下先發表意见……第一輪OS只有十幾廿个人有offer, 一间学校包哂?如你唔明白,可以請教人, ...

笫一段明顯係講緊dbs‘s early bird, 等二段就係講spcc la, 又關閲讀理解能力事,唉!
如果你哋唔覺得咁樣安排,係「優惠」咗某d勁小學,就唔係囉。唔關公唔公平事,呢d小學辦得咁成功,呢d級一考到前列,自有前因。
我根本唔係想爭辯d乜,但如果你哋想咁做,也需要有夠好的閲讀能力和表達能力(另外嗰位,我都唔知佢想表達d乜) 當然,喺呢d能力上,我自己都在強化中。
唔講喇,今晚睇波

猴子爸 發表於 18-7-15 21:22
笫一段明顯係講緊dbs‘s early bird, 等二段就係講spcc la, 又關閲讀理解能力事,唉!
如果你哋唔覺得咁樣 ...

咪搬龙门!你问我SPCC, 我幾个答案都係講紧SPCC既OS Scheme唔係乜优惠,因全港級-同时间-齐申請。 唔好死雞撑飯蓋又搬番話講DBS.

SFA 學校網頁出咗result
應該係final
http://www.sfaeps.edu.hk/

男仔派得好似差咗

回覆 noverzero 的帖子

女生好勁呀  

noverzero 發表於 18-9-4 10:11
SFA 學校網頁出咗result
應該係final
http://www.sfaeps.edu.hk/
我都認為係差咗

SFA 校網呢份官方升中清單,我就當係《 final version》,男生有 80%以上入讀所謂 band 1 中學,比例其實同以往相約。

同意整體確實不及上年亮麗!

yuenkw 發表於 18-9-4 14:04
SFA 校網呢份官方升中清單,我就當係《 final version》,男生有 80%以上入讀所謂 band 1 中學,比例其實同 ...

唔好意思,想問 st joseph 收咁多sfa, 係考入??係邊間 st joseph 唔識 sorry

Katharinethepig 發表於 18-9-5 03:30
唔好意思,想問 st joseph 收咁多sfa, 係考入??係邊間 st joseph 唔識 sorry

應該係港島區果間st jo

Katharinethepig 發表於 18-9-5 03:30

据知SFA今屆升讀中西區SJC的同學,大部份都係經自行入。

IYY 發表於 18-9-4 11:21
回覆 noverzero 的帖子

女生好勁呀
女仔一定好過男, SSP 有2間BAND 1 女校,是旦一間都入到(排名後都入到OVER 100)

Forgetmenot999 發表於 18-9-4 11:23
我都認為係差咗
冇錯

HM168 發表於 18-9-5 10:47
女仔一定好過男, SSP 有2間BAND 1 女校,是旦一間都入到(排名後都入到OVER 100)
係唔係話2間BAND 1 女校都比HKAL年代差咗?

HM168 發表於 18-9-5 10:49
冇錯
APS的升中比往年更好,但SFA就没有过往那么亮丽。我怀疑其中一个原因是SFA学生比较偏向申请官津中学,往往就受制于校网和现行制度,相反,APS比较倾向直资,很大数量的学生老早就有着落。 如果论学生实力,我觉得SFA跟APS是叮当码头,学术可能更优胜,只欠了标青体艺。

noverzero 發表於 18-9-5 11:12
係唔係話2間BAND 1 女校都比HKAL年代差咗?

上智應該ok吧,聖母玫瑰其實我個年代好似不是band 1...
‹ 上一主題|下一主題