用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016/2018年度升中派位結果統計 (第幾志願入那間學校呢? ...
樓主: hkpapa852
go

2016/2018年度升中派位結果統計 (第幾志願入那間學校呢?)   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-7-23 14:07
請問你三次名次會否很浮動呢?

都算是,呈一呈二合併排名42%, 學校沒有告知兩次分別的排名

回覆 HK-MAN 的帖子

每一區都有提供他區學位,不過衹得2至3個位,將軍澳較吸引既他區學校有聖靈,觀瑪,觀官中,何官,前三間各有三個位,後者衹有2個位。有需要可去教處download每區資料做下研究

回覆樓主

呈分總名次20% 內
乙一 民生
乙二 旅港
乙三 黃笏南

中 旅港

約30%
乙一 迦密
乙二 銀禧
乙三

中 迦密

約30%
乙一 九華
乙二 迦密
乙三 旅港

中 乙五 銀禧

約40%
乙一 迦密
乙二 旅港
乙三 銀禧

中 銀禧

約 40%
乙一 迦密
乙二 旅港
乙三 黃笏南

中 band 2中中

約50%
乙一 銀禧
乙二 band 2
乙三 band 2

中 銀禧

YDLFATHER    發表於 18-8-10 19:24
Lilypie Expecting a baby Ticker

kingwhale 發表於 18-7-24 00:03

呈分總名次20% 內

約40%果個乙二吾仲旅港?乙三仲銀禧應該系b1生咖,咁點解有人乙三仲旅港

IloveJJ 發表於 18-7-23 22:18
謝謝你的資料。因為我最近也知道另一個學生,學校評為B1,但派位結果卻顯然是B2,
佢又係一次好差一次好好。 ...

如果只是B1C,但統一派位的志願以B1A/B1B填,自然風險大增。

asweetmom 發表於 18-7-24 01:09
如果只是B1C,但統一派位的志願以B1A/B1B填,自然風險大增。
Banding 唔會及B1A,B1B,B1C.....B1一齊抽。。。

瑩希媽媽 發表於 18-7-24 01:00
約40%果個乙二吾仲旅港?乙三仲銀禧應該系b1生咖,咁點解有人乙三仲旅港
...
今年睇我估B2都入到銀禧...

kingwhale 發表於 18-7-24 00:03

呈分總名次20% 內
謝謝幫忙收集和整理資料。同時恭喜你中了乙1。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩希媽媽 發表於 18-7-24 01:00
...

因為~40%個位已經唔係B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mimiho20002000 發表於 18-7-23 18:08
都算是,呈一呈二合併排名42%, 學校沒有告知兩次分別的排名

抱歉知道令朗派得不理想,不過令朗小學(同系兩間)估計本區B1學生比例應只有33%-40%,呈1+2入唔到呢個範圍,就算呈3好番,都好大機會只係B2。
而且要肯定係B1, 需要3次呈分都係30%內先安全。

hkpapa852 發表於 18-7-24 08:25

明白,B2可以去銀禧,但系乙三還可以去到嗎

明白,B2可以去銀禧,但系乙三還可以去到嗎

如果B2可以去銀禧,B1乙30都可以去到!

hkpapa852 發表於 18-7-24 08:25

今年有個好奇怪的例子,有個系學校25%吾仲旅港入五筍節,但26%果個入左華英,比他后几名的都系入左b1,學校都話30%系b1生,后來好彩他叩門入反旅港

judy 發表於 18-7-24 09:25
如果B2可以去銀禧,B1乙30都可以去到!

我知b1生乙30都可以入,但依家講緊40%果個系b2生,乙三入銀禧喔

瑩希媽媽 發表於 18-7-24 09:41

今年有個好奇怪的例子,有個系學校25%吾仲旅港入五筍節, ...
可能因為校內排名唔係用呈分排名分既計算方式, 所以實際會有差異.

離B1邊緣3%-5%, 其實係邊緣人, 排名浮動和校內排名和呈分排名既差異, 影響已很大

25%入唔到旅港 (排第幾), 咁之後佢排咗邊幾間B2? 如果所有B2都入唔到, 幾可肯定係非B1學生

26%-28%入到B1, 可能佢實際呈分排名係較好, 亦可能佢係運氣好既B2係乙1執到雞

瑩希媽媽 發表於 18-7-24 09:42
我知b1生乙30都可以入,但依家講緊40%果個系b2生,乙三入銀禧喔

上面有兩個排名~40%

約40%
乙一 迦密
乙二 旅港
乙三 銀禧

中 銀禧

約 40%
乙一 迦密
乙二 旅港
乙三 黃笏南

中 band 2中中

可能乙3入銀禧應該係B1, 另一個入中中既應該係B2.

天堂與地獄, 其實只係一步(一個名次)之遙

hkpapa852 發表於 18-7-24 09:47
可能因為校內排名唔係用呈分排名分既計算方式, 所以實際會有差異.

離B1邊緣3%-5%, 其實係邊緣人, 排名浮動 ...

學校有派紙仔講果個是三次呈分的總名次來,照他派出來結果應該是b2生,但糸學校計的同教育局計的都好大出入

hkpapa852 發表於 18-7-24 09:52
上面有兩個排名~40%

約40%

我懷疑乙三仲銀禧果個系b1咯,但吾明點解呢個乙二仲吾到旅港,其實吾糸好信之前講果乙三仲旅港
‹ 上一主題|下一主題