用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻 ...
樓主: dolala
go

語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻   [複製鏈接]

cow 發表於 18-7-16 22:14
通識無2,適合讀大學嗎?數學無2,適合讀大學嗎?
中文無3,適合讀大學嗎?
英文無3,適合讀大學嗎?
我又答吓

通識無2,適合讀大學嗎?
大部分科目例如研究類,通識並不是必需。反而商科或要多溝通類科目有些少需要。通識並不是為讀大學用,而是當年班商人希望下一代備有這個學識。

數學無2,適合讀大學嗎?
讀文科,哲學類並不需要識三角幾何等數學。

中文無3,適合讀大學嗎?
除了中文,中史,翻譯等外,英語授課大學不需中文3。
其實教局係咪應該要求所有ALevel,IB或外國人都要考DSE中文!好像去英國要考Ielts一樣。

英文無3,適合讀大學嗎?
讀英語授課大學會有麻煩!有機會聽唔明,或寫論文時詞不達意。

1) DSE中文攞3其實一啲都唔難,就算一間band 2中文學校,都會有5至6成學生中文攞3,若然band 1學生話中文攞唔到3,99%係自小家庭太過看重英文,唔將中文放係眼內導致。

2) 香港係華人社會,訓練出黎既大學生係應中英文有基本能力,個人覺得只要係有香港或內地身份証,或交有資助既學費,都必須DSE中文攞3(或同等考試)先可讀本地大學,即使考IB或GCE,若不然應以外地學生方法處理。

3) 3322唔係入大學基本要求,事實大學就算計最好5科,入到8大都至少5科21至22分,3322加1科X,即使X科攞5**,得17分,都唔夠分入大學,若修2X,計最好5科都只可剔除其中一科主科唔計,故此若然有人以為3322係基本入大學要求,實在係誤解。

4) 係只修6至7科下,若大學計5至6科分數,基本上數學及通識,特別係通識,幾廢幾浪費時間都好,係唔可以好求其考個2級就得,除非其他科真係好多**。

5) 個人認為理想入學機制,應2科語文無得妥協,必修並一定要3級,數學半科,加半科"通識"(但必需改良課程),達標就可以。另比三至四科學生自由選擇,其中一科為進階數學,若打算日後修工程,必須修讀。

akys 發表於 18-7-16 23:50
我又答吓

通識無2,適合讀大學嗎?
你可能攪錯了,有人話我知IB有Chinese A和 Chinese B了.已经與DSE中文睇齊.

ilyrd 發表於 18-7-17 08:49
你可能攪錯了,有人話我知IB有Chinese A和 Chinese B了.已经與DSE中文睇齊.

你聽錯,Chinese A 係第一語言程度,Chinese B 係第二語言程度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ilyrd 發表於 18-7-17 08:49
呢個容易解决,叫教局做個對比表就可以了,AL 要考啩。

星西部 發表於 18-7-17 09:57
文史哲學並不需要三角幾何等,但中學數學係包含推理、分析、解難,唔通中學生唔需要?點解其他地方中學數 ...
唓,咁講通識最有用,包括社會知識,閱讀理解分析建議評論,對未來工作有利。

星西部 發表於 18-7-17 09:57
文史哲學並不需要三角幾何等,但中學數學係包含推理、分析、解難,唔通中學生唔需要?點解其他地方中學數 ...

不對,lB 學生可選 math studies. MS 不被認為有高中數學能力。一樣可入外國法律課程。

akys 發表於 18-7-17 10:05
唓,咁講通識最有用,包括社會知識,閱讀理解分析建議評論,對未來工作有利。 ...

對,所以唔知點解有人咁反對通識。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-7-17 10:46
對,所以唔知點解有人咁反對通識。
個人唔反對通識,但放在Core有點不倫不類。通識究竟想考啲乜?包唔包括語文運用能力?如果唔包,改為大部份MC加少量短答會唔會好啲?如果包,就出現兩科中文或兩科英文而已。

教育政策對那一刻就讀的孩子影響好大,而家叫做改為best5,best6,但之前嗰幾屆學生多得佢唔少。

星西部 發表於 18-7-17 11:30
你講緊高中數學係 math core 定 M2/M1?人地提三角幾何,唔係微積分喎
乜 math studies 唔學三角幾何咩
...

點解其他地方中學數學係必修必考?

Xxxx

我回你呢句。

MS 不被認為有高中數學能力。

星西部 發表於 18-7-17 11:54
你肯定多數雇主 value 通識科成績多過 math core ?

呢個你要問阿松,沙皇,羅范和老懵了。

星西部 發表於 18-7-17 12:08
佢地搞通識姐,無話廢 math core,你就主張大學文科可以放 math core level 2
學制改咗,以前分兩個試,文科預科不用讀Maths。那年代在大學讀文科嘅不見得在自己範疇缺乏分析力。
我只是表達數學對某些文科嘅影響唔係咁大。

我嘅意見係:如果中英要3,數學應該睇齊要3,唔應該係2。

‹ 上一主題|下一主題