用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: QKmommy
go

delete   [複製鏈接]

回覆樓主:

No need to think about IB too early at this point

Be it Marymount, st Stephens or SPCC, at least 30% of the students will change schools ( abroad, international schools or upgrade), for those who can afford and are capable

假切就算SPCC 讀到F6,SKH,BHS 朋輩應該剩返好少!
your girl is capable and I guess you can afford too as money seems not a big concern to you

回覆樓主:

Del

回覆樓主:

我個人比較喜歡SSCPS.因為SSCPS會較看重全面發展,不是單看成績。在現今社會,工作時成績只是一少部分,性格/主動/人際關係才是成功的關鍵。

回覆樓主:

我諗你搞錯,MPS 系有NET. 當然津校長資源唔可以同直私比較。同埋MPS 出左名英文系好好,中文唔夠好,同學仔之間系用英文溝通。
MPS 系一間Happy school, 功課唔多又唔谷. 雖然系Happy school, 但學校既程度系比外面津小教深半年,去keep 住質素!
你應該查清楚先答,無謂影響人。

Fish777 發表於 18-7-10 06:46
如果錢和交通不是問題,又對妹妹自己考學校有信心(要計埋妹妹也可能讀赤聖的學費),咁赤聖可能啱你D,英 ...

非常認同你呢句說話:至於EK的大部分人就覺得錢和「EK排名」最重要。

回覆樓主

如果用男女校嚟比較discipline, 一定會覺得女校乖d. 本身女仔就比男仔早熟,係老師、家長面前表演得乖巧伶俐既女仔一定佔多數。加上SSCPS 校園環境容許小息時打波、捉迷藏,小朋友跑跑跳跳,見到男仔、女仔玩得粗魯不出奇。SSCPS 充滿笑聲既校園+同學英普流利+國際視野,確係有吸引力。我家姪女讀另一間津貼女英小,發現原來女同學唔使粗魯動手,單用言語、嘴巴攻擊杯葛同學,已經可以好hurt.

Lindytiger 發表於 18-7-10 09:48
如果用男女校嚟比較discipline, 一定會覺得女校乖d. 本身女仔就比男仔早熟,係老師、家長面前表演得乖巧伶 ...

咁又未必,女校除左唔準打波咪又係一樣,女校最少多一倍女仔,當然只會見到女仔性格~~~

mcl203 發表於 18-7-10 10:22
咁又未必,女校除左唔準打波咪又係一樣,女校最少多一倍女仔,當然只會見到女仔性格~~~
...

我自己讀女校出身,固中問題我都好理解。

Lindytiger 發表於 18-7-10 10:23
我自己讀女校出身,固中問題我都好理解。

所以係正常過正常~~~

mcl203 發表於 18-7-10 10:29
所以係正常過正常~~~

所以感覺男女校多學生曳過女校亦都好正常

Lindytiger 發表於 18-7-10 10:30

亦係正常過正常,況且赤提校園咁大~~~

Lindytiger 發表於 18-7-10 10:30

亦係正常過正常,況且赤提校園咁大~~~

回覆樓主

樓主咁心儀SPCC,相信會繼續嘗試插班/ 報考中學吧,是否應想想st. Stephen 還是 Marymount 會有幫助?
St. Stephen 雖同SPCC 同是聖公會學校,但校風很不同。反而MPS文靜乖巧一點。

若我是樓主,我會選MPS

回覆 siden 的帖子

其實我也有兩個囡,住灣仔網, 無抽無叩,人人把尺唔同。

回覆樓主

如果諗得掂交通和完全冇經濟壓力,我個人喜歡男女校和英普語境的St Stephen’s

回覆 QKmommy 的帖子

兩所都是好學校, 但Marymount無疑比較適合你囡囡吧。日日坐咁遠車返學, 返到去已經冇心機上堂啦。萬一天氣唔好, 塞下車, 咁就仲慘!
我都鍾意男女校多啲, 都係驚第時影響社交。但呢樣嘢, 到揀中學時再諗唔遲。小朋友唔會分男定女, 都係咁玩。

回覆 ahlee121 的帖子

返學遠近的確頗重要,連樓主自己都不太想山長水遠入去,更何況是小朋友每日都要如此舟車勞頓往返,既浪費時間又累。由細到大見到唔少MPS的學生,都乖巧斯文,校風淳樸。至於樓主擔心的女校社交問題,講真男女校都一樣有毒男宅女,呢啲嘢睇性格。

Hailey88899 發表於 18-7-10 13:47
回覆 siden 的帖子

其實我也有兩個囡,住灣仔網, 無抽無叩,人人把尺唔同。 ...

明白的

有錢的人和手緊家庭

所用的兩把尺

的確是唔同單位唔同刻度

QKmommy 發表於 18-7-9 22:05
感謝版主的中肯回覆!赤小主要吸引我的其實係 IB,係香港想讀 IB 選擇不是太多。。。。我唔捨得的就係個語 ...

想讀IB其實唔需要一定選擇有IB課程嘅學校,因為好多有IB課程嘅學校(包括傳統名校)都會喺中四升中五階段向外招生入讀IB課程。就算本來學校有IB課程,如果學校認為本身想讀IB嘅學生唔適合,亦都唔會俾本校學生入讀,所以香港嘅IB學生嘅得分命中率比其他地區特別高。

Soundervolt 發表於 18-7-10 15:49
想讀IB其實唔需要一定選擇有IB課程嘅學校,因為好多有IB課程嘅學校(包括傳統名校)都會喺中四升中五階段 ...

我估估下咁諗,太早部署條IB路,會否係太早變成一條不歸路~~~
‹ 上一主題|下一主題