用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日派小五成績表後心情灰爆!!!
樓主: tommydavid
go

今日派小五成績表後心情灰爆!!!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-7-10 11:01
唔緊要啦!唔好睇啲細分,最緊要係排名啫。我剩係睇排名算啦!

排名十名內,一向十幾兩幾之間上落,暗笑了!科數止蝕咗,唔算高但唔再拖累,預計唔會太差。仲有兩關,大家加油。

IloveJJ 發表於 18-7-10 11:43
十名內好好呀!  
點謂之「止蝕」?係唔低過其他科?還是唔低過其他同學?
...

佢之前七字頭,六字都試過。如呈分其他科識飛都冇用,所以数佢做好多架,唔止数研果啲。今次84,我係失望,但原來其他人都唔係高掛。

little_yolky 發表於 18-7-10 09:17
根據我多年既研究, 如果你統計過級5大機會入張祝珊, 其實級7同級5分別唔會好大, 尤其如果平時入張祝珊係多 ...

請教: 點解視藝,音樂比重比中英數常低,
但卻有決定性影響? 以妳上面例子, 係咪因為妳女女視藝, 音樂比那位同學仔高好多?(5分一跳),故乘了3/2之後已追返主科的差距?

thanks

回覆 tommydavid 的帖子

Its only p5. You already decided多年布處覺得白費?If you use the scool to decide, its too narrow.

如果楼主间小学程度不高,可能级7真的拿不到目标中学的面试机会,失望,也是可理解的。

annielui 發表於 18-7-10 12:59
請教: 點解視藝,音樂比重比中英數常低,
但卻有決定性影響? 以妳上面例子, 係咪因為妳女女視藝, 音樂比那位 ...
我覺得係。因為個同學中數聖經高分過阿女, 尤其中數, 要X9。阿女得英常高分過人哋, 雙方唔計作文同默書, 差咗接近50分。對於成績好既同學, 默書係差好少, 作文都會接近。但最終阿女名次高佢幾名, 因為阿女話佢平時畫畫好一般, 音樂都係, 呢兩科阿女都好高分, 所以兩科X5之後爬咗頭。

另外一位女同學, 相反係其他5科同阿女好接近, 阿女計牌面係高1X, 但最後排名前過阿女幾名, 因為個同學音樂同阿女差唔多, 但視藝好過阿女。視藝X3, 高過5分已經係15, 而且計埋作文同默書, 阿女可以無多過人哋咁多都有可能。

猴子爸 發表於 18-7-10 13:50
如果楼主间小学程度不高,可能级7真的拿不到目标中学的面试机会,失望,也是可理解的。 ...
是的。

不過如果同校網, 仲有大抽奬機會。而且, 就算級5有面試機會, 自行都好難講, 升中除咗靠實力, 真係都要靠運氣, 不宜只有非君不嫁既心態, 要有plan B & plan C。

回覆 little_yolky 的帖子

thanks....所以學校一日未比呈分名次, 一日都唔可以太老定或放棄....

回覆樓主

不用擔心,張記今年係全In, 所以如果面試凖備得好,呈二又冇失手,入張記仍是有很大的機會,加油!

回覆樓主

咁知道排名嗎?同區抽張,都有機會入,唔洗太擔心!

回覆樓主

考級七都灰?

正面啲啦

我仔有個幼稚園師兄,讀培小抽入張,補習補到喊才跟得上

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小六考flyer先得13盾,我覺得不會是1A生,但他媽要他選中婦同張,仲猛話自己從不買練習畀仔做,從不用補習,結果上去1A中學就知味道
我是護書簿

Tommy哥,過了呈二啦,心情有冇好一點?
我是護書簿

losoco 發表於 18-12-29 16:29

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小 ...
好多人K3已經 flyer 14,15盾

losoco 發表於 18-12-29 16:29

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小 ...

如何小六考flyer才13盾,那麼讀英中可能會幾辛苦下。

(編者按:「如何」應為「如果」,之前揀錯字。)

其實名次相差小小對自行影響唔大, 面試表現都佔好高分.

‹ 上一主題|下一主題