用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 世盃連場爆冷 教局借機為DSE考生打氣
go

世盃連場爆冷 教局借機為DSE考生打氣 [複製鏈接]

考生對即將放榜的文憑試(DSE)難免有患得患失的感覺,教育局局長楊潤雄昨表示,不同年代的學生都會面對讀書的挑戰,文憑試只是人生其中一個階段和考驗,呼籲學生從中學懂面對問題、不斷學習,鼓勵學生永不放棄,他並以今屆世界盃為例,縱使出現多場意外賽果,但一些球隊的不斷堅持,證明每個人都有機會實現夢想,只是時刻要做好準備。

冀同學間互相支持 共渡難關

楊潤雄昨日出席「永不放棄同學會2018-DSE放榜打氣大會」,他笑指,聽到學生面對讀書壓力喘不過氣,感覺「不好意思」,自己的學生年代較自由,上課後便回家溫書,今時今日學生卻要面對大量補習,老師又繁忙,他認為同學最緊要學懂如何應對,學習之外,同學間的互相支持亦非常重要,攜手可共渡難關。

楊指出,學生對文憑試的成績會有不同期望,但人生路有很多挑戰。他以自己在立法會「經常被議員罵」為例,稱自己會常常反思下次面對同樣問題怎麼做,堅持永不放棄,正如今屆世界盃有多場意外賽果,多隊大家以為可入圍的優秀球隊都被淘汰,全因對手不放棄才製造好多意外賽果,有機會達致勝利。

另外,教育專業發展專責小組展開為期兩個月的諮詢,檢討中小學教師全面學位化。楊潤雄稱政府現沒有落實措施時間表,會待小組諮詢後向政府提交報告再作決定。除教師學位化,小組亦重視協助教師自我增值,及表揚出色教師等。

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

咁即係話大熱會........#mouth:

攞今屆世界杯嚟比喻,真白痴,佢有冇睇!佢識唔識睇!的所謂强隊最後踢成點?的所謂弱隊踢成點?咩如果公開試的叻人失手,的差嘅人可以變成攞5**??

回覆樓主:

用世界杯好似不太合 比賽 輸咗大哭,有D球員塲外對賭!

回覆樓主:

呢條友不學無術,平時已經冇句好說話,臨放榜前仲要咀咒成績好既學生大熱倒灶!?

咁既人竟然可以擦到做教育局局長,香港都算折墮。

JustAParent 發表於 18-7-9 20:11
呢條友不學無術,平時已經冇句好說話,臨放榜前仲要咀咒成績好既學生大熱倒灶!?

咁既人竟然可以擦到做教 ...

教育在香港是燙手山芋,有人肯頂硬上已經好彩。

過兩年三整個蔡若蓮坐正,香港教育重過癮!

不會最差,只會更差!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

身為教育局局長, 聽到學生面對讀書壓力喘不過氣,佢竟然話感覺「不好意思」。  明知依個係大問題,就應該設法去解决啦。  就算唔識點做,都可以話諗緊方法。淨係識叫人唔好放棄,就好似周街都係搶劫殺人放火,個警警務處處長話感覺「不好意思」,叫大家唔好放棄一樣咁戇居。

bobbycheung 發表於 18-7-10 01:26
身為教育局局長, 聽到學生面對讀書壓力喘不過氣,佢竟然話感覺「不好意思」。  明知依個係大問題,就應該 ...

佢梗係唔好意思啦,佢個仔讀國際學校,根本唔同你玩呢個遊戲(emoji)

風涼話,

想請教, 成績差只可讀基礎文憑, 是否2年左右可上返高級文憑呢?

elbar 發表於 18-7-9 14:49
考生對即將放榜的文憑試(DSE)難免有患得患失的感覺,教育局局長楊潤雄昨表示,不同年代的學生都會面對讀 ...
咁講, 好似會大熱倒灶咁喎! 好NEGATIVE

十一哥 發表於 18-7-10 10:24
想請教, 成績差只可讀基礎文憑, 是否2年左右可上返高級文憑呢?

成绩好就係。好似有八成上HD

hw1115 發表於 18-7-10 11:14
成绩好就係。好似有八成上HD
o無辦法, 個女成績唔好, 又唔想佢咁快出來做嘢, 咁不如俾佢讀上去啦, 始終有個HD點都好過基礎.

回覆 十一哥 的帖子

重點是攪清楚第日想做咩工種.

但如果只是逃避工作,是但有咩讀咩........

十一哥 發表於 18-7-10 11:38
o無辦法, 個女成績唔好, 又唔想佢咁快出來做嘢, 咁不如俾佢讀上去啦, 始終有個HD點都好過基礎. ...

一定要上!上!上!
‹ 上一主題|下一主題