用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在小學的運用裡,公文英定phonics更顯著? ...
go

在小學的運用裡,公文英定phonics更顯著? [複製鏈接]

謝謝分享
   0    0    0    0

Leeleelau 發表於 18-7-9 01:37
謝謝分享

Phonic可以說是初學英語的必需品,最好幼稚園開始,對日後拼音,黙書有幫助。
個人認為,如果學公文都係幼稚園時開始好些,上到小學,一來冇時間跟佢個方法做,二來短期對學校課程未必有大幫助。三來,學英文還有好多選擇,例如搵外藉老師,其他班學grammer,學作文,comprehension等更加急切。

長遠計phonics

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-7-9 08:19
呢類问题出現好多次。
公文英ERP是針对reading, 以學大量vocab為目标,唔係教phonics, 但由於要日日聽同讀, ...

咁如phonic呢?謝謝

回覆樓主:

phonics 就是針對學英文字母的發音,小學默書同一般英文能力也很有用。梗係學 phonics. 但要配合閱讀,日常聽講。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 18-7-9 15:17

其實英文根本由讀音已可拼串出文字,或由字母组合拼出讀音 ...

咁你仔即係有學 phonics 啦。

Phonics 有助默書唔使死串,己為一大好處,還有其他好處,可打好英文根基。

Google 下 Phonics 就知外國也有教 phonics.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 18-7-9 15:17

其實英文根本由讀音已可拼串出文字,或由字母组合拼出讀音 ...
一些phonics sensitive 的小朋友可冇師自通,另一些視覺記憶強的學phonics 就拉牛上樹,其實若父母英文ok,自己學都得

jumphigh 發表於 18-7-9 15:56
我估全港绝大部分幼稚園都有教 ,唔係开始仲教乜

請看題目,没有注明校內定校外。你肯定大部分?校內唔夠,咪校外囉。

Leeleelau 發表於 18-7-9 01:37
謝謝分享
係wor,咁你小朋友kg 有冇教phonics 架?

MrBeast 發表於 18-7-9 16:57
係wor,咁你小朋友kg 有冇教phonics 架?

有呀但好似好甩甩漏漏咁,間中返來讀幾個發音

jumphigh 發表於 18-7-9 15:56
我估全港绝大部分幼稚園都有教 ,唔係开始仲教乜

我女讀保幼,k2下學期開始有教phonics,但只係教左b同c兩個letter sounds。以此推算,畢業時應該一半letter sounds都學唔到。

朋友讀英藝,學校由n班開始教jolly phonics, 而家K2下學期都唔識blending,見字唔識讀更唔好講話認字。

jumphigh 發表於 18-7-9 17:47
咁即係學phonics都唔一定幫到發音同串字啦!
所以我話唔驶特登走去学囉

每個小朋友既資質都唔同,學校/外補教既又未必適合小朋友。

識有2個小朋友一齊學左1年jolly phonics+1年Oxford RWI連is/am都唔識讀,之前轉搵私人老師教,3個月就識得讀簡單故事書。

‹ 上一主題|下一主題