用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last upd ...
樓主: yghgwong
go

[ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last updated: 10/8/20   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-8-5 09:35
今時今日國際學校定義是什麼?跟教署要看課程及student mix, 定纯看課程?今時今日多了不同類型"國際"學校 ...

以前,非本地課程的學校絶大部分係全盤西化,或西化程度好高,就是國際學校。即教育局的「國際學校」清單

依家多了不少保留香港特式的非本地課程學校,和保留內地特式的非本地課程學校,叫唔叫佢地做國際學校?

我傾向叫所有不提供DSE的學校「國際學校」,以前只有一類,而家有三類。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-5 10:23
以前,非本地課程的學校絶大部分係全盤西化,或西化程度好高,就是國際學校。即教育局的「國際學校」清單
...

我傾向分本地和非本地課程,其實無乜所謂,但有時有家長对"國際學校"幾個字好執着

poonseelai 發表於 18-8-5 10:52
我傾向分本地和非本地課程,其實無乜所謂,但有時有家長对"國際學校"幾個字好執着
...

「國際學校」名字由來己久,好多學校的名字就有國際學校(International School)幾隻字,不易以後不用。

「本地課程學校」,「非本地課程學校」亦好論盡。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

St Paul's Co-educational College (Last updated on school website ~ Aug 1, 2018)

IB Results (#with one more student getting 45)

• The average score of our 2018 cohort is 41 (out of a full score of 45).
  • Of our 63 students, 6 got a score of 45, 9 got a score of 44, and 10 got a score of 43.
  • 24% of our students got a score of 44 or above, compared to the world’s 1.3%.

mingmingyinyin 發表於 18-8-7 19:50
St Paul's Co-educational College (Last updated on school website ~ Aug 1, 2018)
IB Results (#with on ...
千選萬選得63人可考1B,但仲有多過一半人得42分或以下。
唔怪得今年咁低調!

freespeech 發表於 18-8-5 00:02
以前,1S和LS大家河水井水不相往來。現在,真係多左魚目混珠新校;而又多左好多LS思维的家長放仔女讀1S,… ...
認同「好多LS思维的家長放仔女讀IS」,身邊有些IS怪獸家長,樣樣要將自己仔囡同同學比較,樣樣都要TOP,真係寧願佢地去返LS。

freespeech 發表於 18-8-8 01:52
唔怪得今年咁低調!

認同。百分比上好似好高,但精挑細選63人出戰DP呢個人數其實先至等於ESF或其他全民IB學校2-3班嘅人數,ESF有接近15倍總共938個除咗入學面試之外無特別被挑選嘅考生去應考而平均分35.8,感覺上反而更能代表學校培育IB生嘅能力。個人認為Local School高中先挑選優秀學生出嚟考IB嘅成績從來都唔應該用作與IS比較,情況即係等於比較食用超濃縮滴雞精的功效Vs食雞肉的營養,係無意義亦無代表性的數據。

24% of our students got a score of 44 or above, compared to the world’s 1.3%.
呢句就係最無意義亦無代表性嘅例子

mamaishere 發表於 18-8-8 12:19

無論如何,呢D local school IB graduates 都係叻仔叻女。

freespeech 發表於 18-8-8 01:52
唔怪得今年咁低調!

又不是這樣説,其實成績都好好,但今年比db搶哂鏡,出年真係要加把勁同快人一步了

shadeslayer 發表於 18-8-8 13:10
無論如何,呢D local school IB graduates 都係叻仔叻女。

當然佢哋一定係超班叻仔叻女,無容置疑,只想表達每年呢類學校嘅百分比不適合用作和IS比較,又或是和全世界百分比相題並論。

大家都知比較 IB 滿分人數(亦即所謂"狀元")係無意思,因為考嘅科目唔同,難度亦唔同,在大學眼中嘅weighting也不同。
大家都知比較 IB 平均分係無意思,因為唔知當中有幾多個同學係攞咗美國大學嘅 unconditional offer 因而hea 住嚟考。
大家都知比較每間學校所得到嘅大學 offer 係無意思,因為叻嘅學生一個人隨時有幾個頂尖大學offers。美國大學更加有 legacy 嘅因素。
大家都知就算全校都係狀元都係無意思,因為人地考滿分唔係等於自己嘅細路都會考滿分。

回想我過去都曾經好熱衷詳細分析及比較各間學校嘅 IGCSE 及 IB 嘅成績,他們嘅畢業生有咩大學 offer 及去邊d大學。目的係希望幫小朋友搵間"更好"嘅學校。但當最終轉到自己心目中理想嘅學校時,就發現每間學校都有自己嘅問題,每一間都有好及差嘅老師,正所謂”外邊人睇就頂瓜瓜,裡面人睇就XXX”。最終發覺學生嘅成績係靠小朋友嘅努力(加上屋企嘅支持)多於一切。

帝非天 發表於 18-8-8 17:50
仔細比較是沒有多大意義,但可給予一個宏觀的感覺,而若有孩子就讀在某學校,那學校近年學生公開試成績如何 ...

這裡講的是比較學校舆學校之間嘅成績。至於將自己子女的成績與其他同級同學比較,我就從來都無做過。因為好少人會話比你知佢嘅成續。唔好話成績,有無去補習或去邊度補習等話題都唔會講。至於學校公開試嘅成績都唔會好詳細。例如幾多人考獲幾多科 IGCSE A* ,又或者 IB 平均分等。但唔講咩科目,變成參考價值大打折扣。我成日覺得將來嘅成績無得預計,因為考試好多時有意外。比較吓Predicted grades 同真正考出嚟嘅成績就知好多時真係無得估。我對子女只要求盡力而為,攞個好嘅Predicted Grades及盡力考好個試就OK。仲有樣野,就係小心以往年嘅成績可以考進甚麼大學來做今年嘅指標。這是個人經驗,例如以2年前嘅IB成績可能可以考入Ivy League,但今年同樣或更好嘅成績就唔得,係因為要考進Ivy League等美國大學這2年明顯困難咗好多好多。

bobbycheung 發表於 18-8-8 18:39
這裡講的是比較學校舆學校之間嘅成績。至於將自己子女的成績與其他同級同學比較,我就從來都無做過。因為 ...

.......

bobbycheung 發表於 18-8-8 18:39
這裡講的是比較學校舆學校之間嘅成績。至於將自己子女的成績與其他同級同學比較,我就從來都無做過。因為 ...

選校,只是選合適學校中最好的,是選學習環境,是選最好的土壤。花朵最後長成如何,當然無絕對把握。

回覆樓主:

任何 statistics 都有佢嘅 limitations,但對好多冇咩朋友讀 IB 學校嘅人來說,亦是一個有用的參考數據。

唔想拗。祝BK各位家長一切順利,後會有期。 :)

照計SPCC 和dbs 只有約<1/3人考IB, 咁如果IS也只㨂「適合考IB」的1/3人去考,分分鐘個results出來會很不同

‹ 上一主題|下一主題