用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 創憶學坊
go

[中文] 創憶學坊 [複製鏈接]

小朋友k1升k2, 考慮緊好唔好去上創憶學坊,有冇人可以分享下意見?小朋友試左堂好開心,但我唔清楚讀落係唔係真係有成效?小朋友認完字其實明唔明意思?

謝分享!

PS. 早慧曾試堂,不大喜歡。
   0    0    0    1

回覆樓主

可唔可以分享下點解唔喜歡早慧?

sushimama 發表於 18-7-13 00:01
可唔可以分享下點解唔喜歡早慧?

你可以報試堂了解一下。

因為我個人不喜歡電視動畫教學,而且剛好試堂那一課的讀本內容有點奇怪,覺得有點「教壞細路」。純粹個人意見及感受。

hygge 發表於 18-7-7 01:32
小朋友k1升k2, 考慮緊好唔好去上創憶學坊,有冇人可以分享下意見?小朋友試左堂好開心,但我唔清楚讀落係唔 ...

女兒上了創憶半年,每星期學6-8個字,最近做assessment, 半年學的字,九成記到。女兒係讀IS 的,平常比較少看中文書,我覺得幾滿意了

貝珠 發表於 18-7-15 23:57
女兒上了創憶半年,每星期學6-8個字,最近做assessment, 半年學的字,九成記到。女兒係讀IS 的,平常比較 ...

請問你女兒是那一年級IS? 一星期一定兩堂? 我小朋友將讀Year 1, 但創憶只有3-6歲班... 有冇諗住之後點呢? 定轉普通話? Thx

orangezebra 發表於 18-7-17 20:50
請問你女兒是那一年級IS? 一星期一定兩堂? 我小朋友將讀Year 1, 但創憶只有3-6歲班... 有冇諗住之後點呢?  ...

女兒快升grade one. 每星期一堂個半小時。我打算當學校冇到,繼續外補䌓體中文。家中從小三語,聽講不是問題

貝珠 發表於 18-7-17 23:48
女兒快升grade one. 每星期一堂個半小時。我打算當學校冇到,繼續外補䌓體中文。家中從小三語,聽講不是問 ...

萬事起頭難,六歲前盡量學多點字,然後看書的動力才能增加。始終母語是廣東話,當她認到字,加上圖,再加上文下理,之後可以自學的中文字必會增加。之後,其實以創憶的模式未必適合,因為創憶只幫助認字,其他中文要學的例如句子結構,也不會教。那麼,之後再想辦法。我習慣了只安排女兒去步程以內的learning center.

貝珠 發表於 18-7-17 23:57
萬事起頭難,六歲前盡量學多點字,然後看書的動力才能增加。始終母語是廣東話,當她認到字,加上圖,再加 ...

謝謝, 我也認同廣東話學中文會比較容易引起興趣, 然後再由學校教普通話也不錯

‹ 上一主題|下一主題