用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? ...
go

一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?   [複製鏈接]

有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細項有兩個C,仲要係紀律同禮貌。想考出面好學校係咪機會渺茫?過去4年都唔係咁,我係咪應該同班主任理論?但我怕佢記仇,下年更差!
   6    0    2    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

識人一樣case,只能等派位,點都有b1,搏一搏

shuaimei 發表於 18-7-5 23:27
有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...
試下考直資。

等派位

回覆樓主:

四年都沒改善,理論甚麼?

回覆樓主:

唯有努力考好呈分等派位

有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...

過去四年都唔係咁,上到五年級先出現問題。我覺得咁你真係要同學校了解下,目的係了解返小朋友喺學校的表現如何;再者都要同小朋友好好傾下,睇下佢喺邊方面出現問題,我意思係小朋友心理層面,多啲關心下佢,觀察佢情緒方面變化。

asweetmom 發表於 18-7-6 01:44
四年都沒改善,理論甚麼?

樓主係話過去四年都唔係咁,上到五年級先出現操行問題。

間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過去四年佢操行一直係B,全級頭十,攞獎學金,做班長,可惜今年一個操行C就好似斷咗條路。我之前同呢個班主任傾過,但佢態度極差,我想同校長傾,又怕佢更記仇,下年萬一又係佢做班主任就大件事。因為係級頭十,只要乙一揀返,直升原校b1中學一定無問题,而我乙一亦一定會揀返佢,因為係保障。所以如果搏其他學校,只能靠考直資、自行或者扣門,這些全睇操行,所以我咁緊張個Grade。
Ps:我係咪應該揾校長傾下?

shuaimei 發表於 18-7-6 04:27
間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過 ...
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧……

間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過 ...

既然知道原因就改善吧,找校長沒用,校長又沒見証上課情況。上課聊天影響老師授課固然是大忌,不過也不會一次半次就令老師記住她。另外,「禮貌」欠佳原因又是甚麼呢?

Yanamami 發表於 18-7-6 06:02
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...

雖然我覺得作用不大,但我會同老師,學校傾下。
一方面請老師比機會,因呈分操行分好緊要,另外了解一下阿女除上堂傾偈外,有冇其他的問題 (班主任點解對佢印象唔好)。

回覆 jumphigh 的帖子

想問下你當年最後結果怎樣?

五個操行兩個C,其餘呢? 拉勻如果大概B死唔晒既。否則,你唯有等派位, 我未見過一間B1直資或自行肯收操行C既學生。

話說回頭,香港學校好現實,好少成績好"好"但操行好"差"既例子。 你小朋友發生乜嘢事? 老師同佢做乜咁大仇口?

如果我係你, 我點都會搵學校老師甚至校長傾下睇下有冇得摱, 唔好話去理論咁激,跪地餼豬乸都要,除非你一條心去大抽獎。

我仔當年都係咁,五年級時五個操行細項全部只係 satisfactory, 成績好嘅同學同一遭遇⋯ 我地係一條龍學校,我報band 1 直資同自行時喺成績表影印本度註明攞呢個grade 係norm,成功有offer。

Yanamami 發表於 18-7-6 06:02
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...
我都估係衣車。操行分低既女仔揀中學會煩惱啲,女校都比較睇操行。
‹ 上一主題|下一主題