用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校疑惑
樓主: fafapoodle
go

轉校疑惑 [複製鏈接]

樓主本身有3個小孩,容易有比較。似小孩並非好差。会否家長嘅期望過高?

fafapoodle 發表於 18-7-5 19:21
我都希望佢越黎越進步!自己諗返,其實3個裏面,由於呀仔性格最和善,心地好加上佢係無咁醒目果個,所以我 ...
點解好似我啲仔女
不過我仔已經5年級,經歷過初小的混沌,終於開始漸入佳境。尤其是暑假用了很多時間加強中文,開學後第一份中文工作紙終於有A。

fafapoodle 發表於 18-7-5 12:35
依家,我主力响圖書館借中文圖書俾佢睇,其實,佢考試前已開始同佢做閱讀理解,真係做左好多篇!份中文卷有 ...

......

fafapoodle 發表於 18-7-5 09:50
呀仔黎緊九月升小二,總括今年成績只係處於中游位置,佢亦只係讀d普通小學,係本區較受歡迎學校,其實程度 ...

男仔細仔, 普遍進度係慢. 如果父母接受到,係ok嘅。  但係學習 生活入面 ,孩子如重分數,可能會 自信心低, 父母要幫忙調節 ,當然 大女的行為( 話細佬蠢 )都要 控制。

父母可以做嘅, 逐少逐少( 能掌握範圍 )可以鼓勵佢做得好, 比起上次嘅自己有進步。
又或者係細仔, 重讀一年 能力感會好好多, 父母在跟進功課也輕鬆 很多;但係因為已經小一, 原校重讀心理也不好。 就算轉校重讀 也要好好堅定孩子的心。

身邊有不少例子, 細b小一小二 跟得比較吃力( 也不敢隨便轉做大仔)。 而細仔選擇做 遲一年大仔, 能力好咗,自信大( 他們 都是在幼稚園階段已做遲一年的大仔)。
‹ 上一主題|下一主題