用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教有關去英國讀大學疑問
樓主: sorfn89
go

請教有關去英國讀大學疑問 [複製鏈接]

noel2010 發表於 18-7-18 19:39
回覆 bero 的帖子

可以。
謝謝

sorfn89 發表於 18-7-4 18:49
我女剛讀完high dip.,英國有大學課程函接,讀到年就有學位,佢成績meet到英國大學嘅conditional offer, 但香港學校未出official transcript, 請問:
1 ) 係咪要出咗official transcript ,英國大學先會出CAS,
2) 報財務狀況時外幣計唔計算在內
3) 搵咗agent,但無咩消息進
4) 而家可以有咩可做,?

唔好意思樓主,唔知方唔方便透露:
1)HK SPACE HD 係讀邊科?
2)HK SPACE HD GPA 要幾多分才 Meet 英國 Conditional Offer?
3)你女 HK SPACE HD 函接邊間英國大學?

因為我籌謀緊日後小女讀 HD 銜接本地/海外大學學位嘅成功機會可行性!

謝謝先

小時了了 發表於 18-7-23 18:40
2)HK SPACE HD GPA 要幾多分才 Meet 英國  ...

(1) Library and Information Management
(2)GPA 3.2
(3) Manchester Metropolitan U

小時了了 發表於 18-7-23 18:40
2)HK SPACE HD GPA 要幾多分才 Meet 英國  ...
https://www.brookes.ac.uk/international/your-country/hong-kong/?gclid=EAIaIQobChMIy5joy4a13AIVVKaWCh0-5wO2EAAYASAAEgJHJ_D_BwE

For your information, Oxford Brooks in the UK accepts a number of HK qualifications for 2nd year or final year entry.  Not sure whether other Us in the UK have similar arrangements.

小時了了    發表於 18-7-23 19:01

sorfn89 發表於 18-7-23 18:46
(1) Library and Information Management
(2)GPA 3.2
(3) Manchester Metropolitan U

非常感激你。 其實較早前我係呢個帖有分享過>> 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課程: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3635544&extra=&page=3 .....我打過電話去問 HKU SPACE ....,有關佢哋係網站聲稱自己所辦嘅AD/HD,畢業成績達標直接銜接佢哋同特定海外大學簽訂了銜接協議海外大學直入Y2 嘅事宜,我只係問一題:
係咪係佢間AD/HD畢業時達指定分數及課程,簽定嘅銜接協議海外大學一定取錄直接入讀Y2?
HKU SPACE 答:決定權係海外大學最終決定,HKU SPACE 唔可以肯定一定收.

唔好意思我想問吓,係咪係HKU SPACE HD GPA 達到簽訂協議嘅海外大學要求,海外大學就會出 Conditional Offer 俾HKU SPACE HD 學生直入海外大學Y2/Y3?GPA 難唔難達標?多唔多同學 HD 畢業後去海外直入Y2/Y3攞 Degree 呢?唔好意思,咁多問題問。

小時了了 發表於 18-7-23 19:00
非常感激你。 其實較早前我係呢個帖有分享過>> 副學士 vs 自資 vs Top Up vs 海外大學但在香港讀的大學課 ...

直入Y3, GPA難唔難攞唔係好清楚呀,至於多唔多人去海外升學都唔太清楚,淨係知佢呢科有學姐過咗去讀

小時了了    發表於 18-7-23 20:37
‹ 上一主題|下一主題