用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66網 保良局世德 VS 荃灣官立小學
樓主: sylai_angel
go

66網 保良局世德 VS 荃灣官立小學 [複製鏈接]

Fivedragon 發表於 18-7-5 12:14
升中 荃官比世德好少少, 唔超過3%。
只係樓主世德15分, 荃官20分, 所以建議樓主荃官, 因為20分先叫做有戰鬥 ...
可否講下你覺得世德D 學生點啊? 咁兩個何澤芸又點架? 主恩, 世德, 兩間何澤芸己算係青衣比較好的小學, right?

同埋想問下, 住青衣只可派青衣的小學, 唔可以派去葵涌小學, 只係中學網葵青同網?

Fivedragon 發表於 18-7-5 12:14
升中 荃官比世德好少少, 唔超過3%。
只係樓主世德15分, 荃官20分, 所以建議樓主荃官, 因為20分先叫做有戰鬥 ...
世德無宗教分, 大家都係15分的話, 自行機會係咪等於零? 係唔係有好多兄姐必收的細佬妹或父母係舊生的小朋友都首選世德? 所以自行位已被世襲生食晒, 只能夠靠大抽奬?

iababy 發表於 18-7-5 12:36
可否講下你覺得世德D 學生點啊? 咁兩個何澤芸又點架? 主恩, 世德, 兩間何澤芸己算係青衣比較好的小學, righ ...

主恩-區內龍頭, 學生係比較醒目, 但校內競爭風氣盛行, 扣門時簡介會, 開宗明義講到明。

世德-算係區內第二, 如果hkpapa資料準確, 佢升band 1中學得27.43%, 但計埋band 2a 就有39.82%。放學係公園流連, 見到啲行為唔係太好, 而且當時學校有小許負面新聞。

雙澤兩間差唔多,見過係公園打交,但感覺亨澤老師校長較有耐性。

如果青衣區首選主恩, 世德,雙澤則以地利較近為選校準則。

呢四間學校已經算係區內最熱門, 但升中成績就......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3493940&extra=page%3D1

iababy 發表於 18-7-5 12:38
世德無宗教分, 大家都係15分的話, 自行機會係咪等於零? 係唔係有好多兄姐必收的細佬妹或父母係舊生的小朋友 ...
你講得無錯, 世德大家都係15分, 你一啲優勢都無。荃官你有20分, 你就有優勢。
道理就係咁簡單。

大家知唔知上年世德20分收得哂嗎? 有冇人15分入到? 謝謝!

yunghung 發表於 18-7-9 18:03
大家知唔知上年世德20分收得哂嗎? 有冇人15分入到? 謝謝!

前年肯定有,上年不知道

自行報荃官先,中左先6月去叩門。揸住個offer 去叩門心態都唔同,定好多。如果唔中,咁2月抽獎咪照抽,情況無分別。但提你了解下世德011有無得in

講中學就遠左d, 但既然唔係住荃灣,無需要去迫

史力加3 發表於 18-7-9 23:00
自行報荃官先,中左先6月去叩門。揸住個offer 去叩門心態都唔同,定好多。如果唔中,咁2月抽獎咪照抽,情況 ...

呢個都係好方法, 起碼無浪費
‹ 上一主題|下一主題