用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
樓主: whitepurin
go

無特別專長只有成績好   [複製鏈接]

咁會唔會比人覺得周身刀, 無張利?

回覆 Dong1Dong 的帖子

都係呀! 但全部係亞女自己鍾意, 無辦法! 所以我都同意如果小朋友自己想參與, 是可以的, 但要求佢要分配時間。

jessielui2004 發表於 18-7-5 09:01
回覆 whitepurin 的帖子

我都覺得B1b的學校幾難考, 我女又係無專長, 小學地區二線, 成績是B1b-c, 跳舞無考 ...
信心呢樣嘢, 自己有就得。放心, 你阿女牌面已經好過我阿女好多喇, 我阿女都充滿信心, 放咁耐暑假都仲無溫書, 日日响度睇閒書同玩圖工...........

王家爸爸 發表於 18-7-5 08:24
我兩個仔都係,細既完全無特别專長,成績唔錯,把口得。大既相反,證書多多,兩個跨區入同一間B1學校。
成績唔錯,把口得 <===== 其實呢樣都係特異功能嚟。

王家爸爸    發表於 18-7-5 09:37

TLHE 發表於 18-7-4 22:40
老實講,最有"叫座力"嘅特異功能都係張全A成绩表囉!
阿大今年搏晒老命, 終於俾佢攞到張全A成績表, 辛苦到佢呢。尤其下學期, 因為有次中測衰咗, C, 一次中作衰咗, 唔合格, 所以我都係諗住中文得B, 佢考試前真係開行個turbo溫中文, 俾佢猛猛緊拉返A, 只多咗0.X分。

IYY    發表於 18-7-5 15:48
jessielui2004    發表於 18-7-5 10:26
jessielui2004    發表於 18-7-5 10:25
Eat_Sleep_Play    發表於 18-7-5 10:17
王家爸爸    發表於 18-7-5 09:36

回覆 妹妹頭 的帖子

係呢!我仔今年band1C至band2頭,把口得,多活動田徑校隊、辯論隊、合唱團、朗誦隊、奧數三等奬,沒乜專長,但係同一直資band1A同學仔唔收,收左佢好驚喜呢。有用吧。

芙蓉808 發表於 18-7-5 09:47
回覆 妹妹頭 的帖子

係呢!我仔今年band1C至band2頭,把口得,多活動田徑校隊、辯論隊、合唱團、朗誦隊、 ...

呢D就係學校想找的potential student。今日未得,有潛力將來得。你仔應該很醒目!

little_yolky 發表於 18-7-5 09:27
信心呢樣嘢, 自己有就得。放心, 你阿女牌面已經好過我阿女好多喇, 我阿女都充滿信心, 放咁耐暑假都仲無溫書 ...
你阿女叻好多, 淨係鬥心已嬴了成條街!, 你女的興趣又冷門, 最重要係佢夠上進, 所以佢一定得, 只係你謙虛遮!

jessielui2004 發表於 18-7-5 10:24
你阿女叻好多, 淨係鬥心已嬴了成條街!, 你女的興趣又冷門, 最重要係佢夠上進, 所以佢一定得, 只係你謙虛遮! ...
成績唔夠照丫嘛。

老實講, 冷門興趣就如同無用, 除非考東華/保良局屬下學校, 每年一度去義唱籌款, 否則, 真係游水攞牌好過, 起碼老師都知你發生乜嘢事。

TLHE 發表於 18-7-5 08:14
是的,因為我仔都係冇特别專長,只靠成绩跨区入自行。当然,面試表現也重要的,但成绩是基本入場卷, 主菜啱 ...

特異功能都要配對嘛,你囝果間唔使啦,唔岩用~~~

Dong1Dong 發表於 18-7-5 09:09
咁會唔會比人覺得周身刀, 無張利?

真正既特異功能相信唔易達標,達標既係香港家長睇法又大部分唔想佢達標呢~~~

little_yolky 發表於 18-7-5 10:34
成績唔夠照丫嘛。

老實講, 冷門興趣就如同無用, 除非考東華/保良局屬下學校, 每年一度去義唱籌款 ...

4A 喎~~~

mcl203 發表於 18-7-5 10:51
4A 喎~~~

唔係4A, 係全部A, 連體育都係A(因為要考筆試)。不過話說回來, 好彩我哋學校係85分A, 如果好似IloveJJ學校咁要90, 就真係mission impossible了。

little_yolky 發表於 18-7-5 10:56
唔係4A, 係全部A, 連體育都係A(因為要考筆試)。

利害到無朋友啦,肯定屬戰無不勝系列~~~

mcl203 發表於 18-7-5 10:57
利害到無朋友啦,肯定屬戰無不勝系列~~~
其實我哋學校..........全A..........都唔係咁罕有既...........

阿妹B3成績, 都只有4科無A, 好衰唔衰果4科係中英數+中文書法, 4科主科包咗3科而已, 都有B架。補咗個半月習, 數學終於A返, 希望追得上B2成績, 中文仍然低迷...............

我仔都沒有特別專長, 只是中樂團校隊, 有玩籃球, 足球, 參加奧數比賽取過些證書, 但我都會比阿仔繼續玩佢想玩的運動, 除了強身健體, 童年都不應只是讀書, 應該有多些活動平衡身心, 開開心心, 我們心頭不高, 成績只要保持到中上水準, 入到B1學校便心足!

回覆 little_yolky 的帖子

我見東區某地區名校XX, 學生全A 都係考級2X, 真係超勁

回覆樓主

樓上有d話無專長嗰d都總算有一兩個校隊,雖然未去到攞獎,但我而家講緊真係zero, 我女五音不全,入不到choir, 又死都唔學其他樂器,只肯學琴(呢様我好後悔),入不到樂團,體育也不特別叻當然入不到校隊,咁嘅情況可以點?定既然不足以叻到攞獎,就專攻讀書,只keep一兩項興趣(eg童軍,自學運動)叫有d寫吓就算?
‹ 上一主題|下一主題