用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
樓主: whitepurin
go

無特別專長只有成績好   [複製鏈接]

bettyay 發表於 18-7-5 19:20
睇咗排名再諗

叻體藝嘅話都知有咩學校鐘意,但只有把口真係想唔到有咩學校鐘意

Christyleungcm 發表於 18-7-4 16:45
佢唔至於級頭幾個,三次呈分大約7-10左右,我自己選校偏向一高一保守,太進取唔岩我,我好驚搞珠唔知搞左去 ...

7-10 都算級頭㗎啦

奇奇媽媽 發表於 18-7-4 19:22
我仔也一樣,游水Hea游,完全無比賽過,象棋及奧數只有共3、4張cert. 諗住報一間直資熱下身,起碼知道遊戲 ...

請問你小朋友係咪考得好前?

王家爸爸 發表於 18-7-5 17:22
ABC其實無意義,有啲學校既A無其他學校既B咁勁。

原來如此!但成績表顯示A,感覺良好呀!

josewing 發表於 18-7-5 19:14
早兩年有aps 考100派入華英, 應該100仲係band one .

Aps派英中約90%, 我估計band1%約80%,全級160人計,可能130名以內都是band1.
雖然睇落好有保障,但要keep住跟到進度,相信也要花一定的工夫

cherrieshum 發表於 18-7-6 07:31
原來如此!但成績表顯示A,感覺良好呀!
感覺良好就容易誤判形勢,見過唔少人自己小朋友係邊緣人,因為成績表多A,以為係B1A學生,自行、大酬獎用B1A既策略,老師又睇漏眼,。最差嗰個係結果去咗B3學校,叩門去B2C。如果當時知道真實情況,可能去到B1C、B2A學校。

王家爸爸 發表於 18-7-6 08:36
感覺良好就容易誤判形勢,見過唔少人自己小朋友係邊緣人,因為成績表多A,以為係B1A學生,自行、大酬獎用B1 ...
那麼就是看小朋友的學校名氣和全級排名才最準

回覆 whitepurin 的帖子

我個人經驗,一般b1, 成績好已經夠了!

露比EE 發表於 18-7-6 08:47
回覆 whitepurin 的帖子

我個人經驗,一般b1, 成績好已經夠了!

我係新手媽,想請教下點為只成績好就夠?
意思是本身是band 1生就不用擔心?還是band 1生也要成績好(例如要最top 10)?
謝謝!

(我女未呈分,不過佢有時級十內,有時級十幾,不穩定,所以想諗下點部署,她也是只有成績那種學生)

cherrieshum 發表於 18-7-6 08:47
那麼就是看小朋友的學校名氣和全級排名才最準
最重要係同老師確定,小朋友係唔係B1,如果係有幾大可能係邊緣人。

XDXD3 發表於 18-7-6 08:52
意思是本身是band 1生就不用擔心?還是band 1生也要成績好(例如 ...
記住Band 1生係指全港同全區前三分一,唔係講校內。
勁既學校,前50,甚至更高都係band 1生,寶校前3名都未必係band 1生。

gigayan 發表於 18-7-5 22:02

叻體藝嘅話都知有咩學校鐘意,但只有把口真係想唔到有咩學校 ...
得把口加有成績已經係好多學校都歡迎,所以還是出了排名再考慮

rookiemom 發表於 18-7-5 16:42
回覆 little_yolky 的帖子

雖然我兒小學85分以上已A,他考級頭,也從未試過全A呢。 ...
差體育嗎? 我哋學校叻D同學基本係差體育。阿女細分都有B(中文D細分), 只係總分全A, 如果佢全部連細分都係A, 應該有頭5了。班主任話, 正常嚟講, 多一個B, 就後幾名, 又多一個B, 又後幾名..............全A真係唔容易。

XDXD3 發表於 18-7-6 08:52
意思是本身是band 1生就不用擔心?還是band 1生也要成績好(例如 ...
中學收生係睇呈分名次, 唔同學校級名次, 因為計法唔一樣, 可以差好遠。一般學校, 呈分只計中英數常視藝音樂, 比重係9:9:9:6:3:2, 有D學校會呈埋聖經或普通話等等, 但級名次一般乜都計, 體育都計, 又唔計比重, 所以個名次會差好遠。

校內級名次(即成績表show出嚟)靚仔都重要, 因為報直資/自行時, 未有小朋友最終banding, 中學有一定程度上會參考成績表, 多D A, 緊係好睇D。操行亦要注意。

至於B1生當然成績係越高越好, 因為自行/直資係自己揀, 靠小朋友實力, B1計全港1/3有好多人, 頭尾都可以差好遠, 揀既學校亦會有出入, 如果係B1頭, 自行揀既學校可以好D, 得勝機會大少少。

如果你小朋友只有成績, 叫佢响學校搵D嘢做下, 服務下, 張自行表有D嘢填。我阿大學校無服務, 做嚟做去都係科長, 我好頭痕。

王家爸爸 發表於 18-7-6 08:36
感覺良好就容易誤判形勢,見過唔少人自己小朋友係邊緣人,因為成績表多A,以為係B1A學生,自行、大酬獎用B1 ...
點解老師會睇漏眼咁大鑊。分明係跣佢。

回覆 猴子爸 的帖子

係,所以入APS. 家長最叻,跟足6年。

little_yolky 發表於 18-7-6 09:55
點解老師會睇漏眼咁大鑊。分明係跣佢。
老師通常將精力放係最勁同最差既學生度。

josewing 發表於 18-7-6 10:00
回覆 猴子爸 的帖子

係,所以入APS. 家長最叻,跟足6年。
不是家长的话,也要补习老师啦。我不相信有学生,特别是初小,可以自动自主应付学校的要求。

猴子爸 發表於 18-7-6 10:04
不是家长的话,也要补习老师啦。我不相信有学生,特别是初小,可以自动自主应付学校的要求。 ...
Born to be 學霸。

bettyay 發表於 18-7-6 09:45
得把口加有成績已經係好多學校都歡迎,所以還是出了排名再考慮

老實說,就算明天出了排名,我都唔知有咩學校垂青呢類學生 ,所以真心想知!就算宜家排名未到,我地仲有下次追!起碼我心目中有預算吧!

‹ 上一主題|下一主題