用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分開讀?
go

分開讀? [複製鏈接]

黎緊同細女報n
屋企人話 大女讀上午 細女報下午
咁會有分開時段可以教佢地/睇功課/瞓覺
同一時段好定分開好?
   1    0    0    0

回覆 JlIl 的帖子

same time is much convenient.

JlIl 發表於 18-7-4 10:56
黎緊同細女報n

我就係咁,專登分開大細嚟讀,原因係唔想細嗰個煩住家姐做功課同學習

鈴瑾 發表於 18-7-5 15:30
我就係咁,專登分開大細嚟讀,原因係唔想細嗰個煩住家姐做功課同學習
你覺得係好/唔好?因為我都考慮緊
始終一讀就可能3-4年...n/k班計

JlIl 發表於 18-7-5 22:09
你覺得係好/唔好?因為我都考慮緊
始終一讀就可能3-4年...n/k班計

我呢而家就係一個上午,一個下午。其實如果同學校,當然同一個時段返學,會方便接送。但係我而家因為兩個小朋友本身唔同學校,每個時段都好集中去陪一個小朋友,無論返興趣班,做功課,都幾好。但係作為媽媽就應該好攰,因為可能上晝陪完一個,下午又接着陪一個,完全冇空閑嘅休息時間。同埋午飯嘅時間都幾麻煩,兩個要分開食,煮嗰個又麻煩少少。其實呢個安排原本都唔係我想,因為細嗰個要訓晏覺,所以要讀上午班,而大嗰個係下午班,所以先至有呢個安排。不過適應左之後,都真心覺得唔錯。

sala222 發表於 18-7-5 22:45
我呢而家就係一個上午,一個下午。其實如果同學校,當然同一個時段返學,會方便接送。但係我而家因為兩個 ...

我同意,因為我小朋友係兩間學校分開讀,所以我專登分上下午班,其實我覺得不錯,你自己私人時間就得好少,但佢哋就分配得幾好

JlIl 發表於 18-7-4 10:56
黎緊同細女報n

我一齊讀 pm,so far ok.

本來我都打算分開, 但現在沒有。
為了方便同佢地溫書, 我早上 分了他們 不同活動(好似 一個二四, 一個三五) 。
當一個返了興趣班 就同另一個溫書 。 我覺得k不用太多時間溫書。
最好就是 下午自己有幾個鐘 休息, 食下tea..同上網找下教材 , 整下練習 備課。

另外, 我都有想 就算我突然有天要屋企人幫手, 都唔會因為上下不同班而麻煩人地,走來走去

回覆樓主:

分開,接送嘅大人都幾辛苦。
同埋遇著打風落雨會走嚟走去
‹ 上一主題|下一主題