用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2 學之園同根德園,你會點揀?
go

K2 學之園同根德園,你會點揀? [複製鏈接]

讀緊學之園,轉唔轉根德園好呢?
   1    0    0    0

seaker 發表於 18-7-4 07:34
讀緊學之園,轉唔轉根德園好呢?

咩原因想轉?

兩間完全唔同教法嘅學校,除非小朋友返學唔開心,否則無point 去轉,一陣小朋友唔適應仲大件事,影響考小一

回覆樓主:

當初咩原因去考插班? 如果轉校他日叩門或考直私時都會問。

回覆樓主:

原因小朋友的中數領悟力不俗,KV出色中數,小朋友亦谷得。在學之園已打好了英文的底。如直資/傳統名小,偏好傳統名小。明白K2可能對小朋友帶來影響。但KV又可以習慣考卷模式,對考小學都有利。希望集兩家之大成。所以正考慮中。大家比啲意見。

亦覺學之園越來越商業,偏好全職媽媽。

英文係要keep 住有語景同學習先得,得K1 唔可以叫有個底,除非你係屋企用英文溝通,phonics 都自教埋,否則去到KV 你一定要外補英文同上面試班,但留LH 唔係谷嘅父母可以不用外補,睇你想唔想小朋友要再抽時間進補喇

seaker 發表於 18-7-4 19:03
原因小朋友的中數領悟力不俗,KV出色中數,小朋友亦谷得。在學之園已打好了英文的底。如直資/傳統名小,偏 ...

習慣考卷模式不會對考小學有利,大部分小學都不會要小朋友做卷,反而小朋友主動 反應快 唔怕羞 表達能力好 對考小學就有好大幫助

原因小朋友的中數領悟力不俗,KV出色中數,小朋友亦谷得。在學之園已打好了英文的底。如直資/傳統名小,偏 ...

想問下點解覺得學之園越來越商業同偏好全職媽媽?
黎緊會入讀,想參考下。

其實原因樓主你都講得好清楚,而且都知道兩間既分別,兩間都係好學校,轉校最驚係唔適應,呢個睇小朋友性格。

除了最後這句,我贊成你的睇法。

至於適應,小朋友的能力很易適應新環境,不用太擔心。

其實如果偏向傳統名小,一定係根德園。根德園嘅英文其實唔淺,只不過冇NET,家長就可能另外需要出去補一補英語環境,或者比小朋友多d機會接觸外國人。其實好多幼稚園家長都緊張英文,不過面試並唔係考好深,最多幾句對答同認讀生字。上到小學,好多都係中文追唔上... KV上小個底打得好d,容易適應小學環境。

回覆樓主

樓上講得好中肯,如果轉去KV其實只要外補英文再加面試班就搞掂。
如果小朋友能力係唔錯,佢就會全科打得更好的底,對升小好有幫助。
KV升傳統名小的成績一定比LH好。

回覆樓主:

Kv,原因上邊媽媽講晒

所以我小朋友並無報考LH

sala222 發表於 18-7-5 23:02
其實如果偏向傳統名小,一定係根德園。根德園嘅英文其實唔淺,只不過冇NET,家長就可能另外需要出去補一補 ...

我小朋友kv畢業……
Kv中數強是真,英文弱卻不是真……
kv教英文教得好好,NET是有的但每星期只一堂……
我小朋友今年小二升小三了,從來冇補過英文但上了小學英文科一直保持全級頭幾名……
kv唯一欠缺的只是英語語境,然英文文法、拼音、字等絕不輸蝕

回覆樓主:

一定KV,冇得輸。

回覆樓主

根德k1生,一年的總結:用過就知好

今年改革了,k1未正式寫字,循序漸進地學做下卷,小朋友無壓力之餘,好享受上學

回覆樓主:

我小朋友都係去年插班KV K2, 真心覺得係完全正確嘅選擇。

‹ 上一主題|下一主題