用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小vs民小
go

宣小vs民小 [複製鏈接]

宣小對民小,點揀呢?女女專注力、學術都ok, 宣小無中學 back up, 民小有中學...都好煩惱,求意見(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️
   0    0    0    0

Chengkchk 發表於 18-7-2 22:22
宣小對民小,點揀呢?女女專注力、學術都ok, 宣小無中學 back up, 民小有中學...都好煩惱,求意見(emoji)(e ...

APS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-2 23:27
APS
點解呢? 可唔可以講多少少

兩間反正都谷,Aps 八成上band 1, 我會選Aps, 中學可以更上層樓
(你只要上網打宣小升中就知道有乜靚中學)

APS,反正都係谷,APS 升中入民生或者比民生更好嘅學校都應該不成問題。

cherieliu 發表於 18-7-2 23:43
點解呢? 可唔可以講多少少

樓上都講左一部份。

仲有係假設6年後成為中游生, 民小似乎要等民中結果, 一切處於被動, 跳船又唔敢, 留守又冇把握。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

當年,我也曾有這苦惱,APS vs MS. 所以當年自己有以下的分析和了解(如果不盡正確,麻煩幫忙更正,因為已經三年前的事了。)

MS: 校舍大、有50%升band1 B/C 民中

APS: 據聞老師愛心比MS多D,如aggressive D 的父母會想再上一層樓band1A/B, 課程好過MS(聽聞)

我覺得民小也谷,宣小也谷,兩間也要比$,純粹論成本效益,覺得宣小有果效多D

六年後,如果她是叻的,真的應該在宣小會較易考進band1A的中學!始終在宣小的裝備充足D、升中支援多D、但亦辛苦D!始終世界冇不勞而獲!

在民小,最叻的約10%(有少少保留,可能未必有10%), 才可去更高一缐的band1A中學,但大部分的 band 1B-1C 及小部分2A仍可入民中。

其實明白好難取捨,只看父母心態。如果父母是保守型,應該投MS一票好D,因為有個band 1 中學back up;如果自問是進取型,便投向APS的懷抱好D!

b3410    發表於 18-7-4 08:56

多謝各位意見!

回覆樓主

除非家長好著重校舍,除左校舍之外,點排都係宣小。師資好,9成老師都做左好耐,出面成日都話宣小谷,其實小一至小三都唔算好谷。宣小學生跳船成功率高,好多跳左去DBS、DGS,升中都有二十幾個去DBS。

回覆樓主

APS 勝

回覆 LittleButter 的帖子

好奇一問,你當年最後揀咗邊間呀?

Wyyd 發表於 18-7-4 18:17

好奇一問,你當年最後揀咗邊間呀?
當年,APS vs MS, 我揀了APS, 棄MS. 不過,最後決定,仍是入讀一所津小。

選擇正確啊!。最後揀的一定一間靚津校了

LittleButter 發表於 18-7-4 18:29
當年,APS vs MS, 我揀了APS, 棄MS. 不過,最後決定,仍是入讀一所津小。

最後去了邊間?APS 難考嗎?除了MCS 學之外有否出去外補? 因仔仔今年MCS K 2都在想要否找學校

kwokchun30 發表於 18-7-6 12:25
最後去了邊間?APS 難考嗎?除了MCS 學之外有否出去外補? 因仔仔今年MCS K 2都在想要否找學校
...
我不想騎劫樓主的post, 不如私下回覆你其他問題好了!

其實兩間都係好好的學校,所以先才選擇障礙,謝謝各位媽媽的中肯意見

Chengkchk 發表於 18-7-2 22:22
宣小對民小,點揀呢?女女專注力、學術都ok, 宣小無中學 back up, 民小有中學...都好煩惱,求意見(emoji)(e ...

小朋友性格適合的話我會讀APS,感覺APS出來很大機會考到比民中好的中學呀。但如果覺得民中已經很滿足了就繼續民小吧,小學六年應該舒服很多。

kkhhmmbb 發表於 18-7-9 14:46
小朋友性格適合的話我會讀APS,感覺APS出來很大機會考到比民中好的中學呀。但如果覺得民中已經很滿足了就 ...

宣小如果谷?測考多?還是音樂谷?

回覆 Chengkchk 的帖子

我當年也有這兩個選擇,加港同,最後選了APS沒有後悔當年選擇。
小兒讀得舒服又開心
其實上面littlebutter 已經作出詳細的比較,
我想加多樣是APS是極少功課,長假是完全沒功課,
小朋友可以真真正正享受假期。

JC_mami 發表於 18-7-11 21:11
回覆 Chengkchk 的帖子

我當年也有這兩個選擇,加港同,最後選了APS沒有後悔當年選擇。

竟然!估唔到喎
‹ 上一主題|下一主題