用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs福附小
樓主: christylo326
go

真道vs福附小 [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-7-3 10:04
如果家庭輕視中文,ib or dse 一樣有問題

的確是

如果比較邊間教英文教得好的話,我覺得福建好 d,不過唔係因為佢有 NET,係課程設計好用心。不過真道都 OK。

我比較擔心嘅係,真道明顯 IB 同 DSE 成績有距離,學校有機會係投放更多資料落 IB,然後 DSE 冇咁多,如果仔女入唔到 IB 班的話會「自升」。福建就小學部 sure win 但係中學部感覺冇咁「鋒利」?不過可能遲幾年會有成果。

Wonderlady 發表於 18-7-3 09:39
我朋友個仔已經中四了,想當年,一直心儀真道,信他的教學,當年真的是一份功課都沒有,只有看書,看書和 ...

真道 中文不好?

回覆 lovebb2 的帖子

現在中文科已不是只用worksheet了, 中文科都有4本書呢, 而且程度還深的, 小二用小三成語書. 普教中  

christylo326 發表於 18-7-2 23:17
希望有中學backup,重視英文,backup嘅中學入U率較高,小朋友有望可以係香港升讀大學......
...

坦白講, 如果目標係本地大學, 兩間既入U率都唔係咁高.

小學部升中要求: 真道要求較低

重視英文: 兩間小學部都重視, 不過中學部既英文, 應該真道好D

福中只有DSE, 升讀Local degree ~40%, 真道升讀Local degree 都係~40%, 有IBDP同DSE, 不過入到U讀degree既, 相信大部份都係讀IBDP, DSE個邊既表現....... 暫時應不如播道

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miujoey 發表於 18-7-3 12:49
回覆 lovebb2 的帖子

現在中文科已不是只用worksheet了, 中文科都有4本書呢, 而且程度還深的, 小二用小三 ...
我小朋友而家係真道5年班,我自己唔覺得真道既中文科程度麻麻,今年開始,學生要學睇文言文,中立講句,學生語文好唔好,除了學校學之外,係屋企有冇溫書都係一個好重要既問題,我小朋友本身唔係叻,3年班時中文都唔合格,問心,自己果年冇咩點理佢冇跟佢中文架,但4年班開始我勁跟,跟得勁貼,而家佢中文我已經唔使點理。

Wonderlady 發表於 18-7-3 09:39
我朋友個仔已經中四了,想當年,一直心儀真道,信他的教學,當年真的是一份功課都沒有,只有看書,看書和 ...

我相信「當年」同「而家」已經唔同晒,當年既課程同而家都已經唔同晒,教改都改咗好多轉喇,以前中史都唔係獨立必修科,而家中史由2018/19學年落實,中史係初中成為獨立必修科

所以,最緊要搵一間啱自己小朋友既學校最重要

hkpapa852 發表於 18-7-3 14:02
坦白講, 如果目標係本地大學, 兩間既入U率都唔係咁高.

小學部升中要求: 真道要求較低

多謝你咁詳細分析

回覆樓主:

logos 成績, 俾想像中低, 會唔會搞錯?
Pkc 都5x%. 入本地大學。

christylo326 發表於 18-7-1 12:48
大家會點揀?

我覺得選學校除了睇學術成績外, 都要睇小朋友性格和父母認唔認同學校教法, 否則只會一邊讀,一邊埋怨。
大仔在真道讀咗兩年, 這校不是完美, 但好感恩我找對學校。開始時, 自己都不太適應, 中文用國内書, 英文書高一級,工作紙, 數學兩級書混合教, 科學和社會是校本, 功課少, 內容又跟幼稚園同學不一樣......自己初頭都有D難觸摸, 自己都在學習教佢方法。佢讀得開心, 少功課令佢多咗時間玩, 睇各類書籍, 嘗試不同運動。當然, 都遇過D小挫折, 如做漏野, 測驗唔合格......老師都好包容, 會教番佢。學校包容,態度開放我覺得都重要, 令小朋友不怕發問, 會嘗試, 錯咗自己會想改好, 按照佢自己步伐進步。

assado 發表於 18-7-3 18:57

"Continuous Education of Graduates
There were 159 graduates in 2017. The total percentage of graduates studying bachelor’s degree programs from local and overseas universities was 45.3%. Some other graduates (14.5%) were admitted to local and overseas associate’s degree/higher diploma/foundation programs. "

The above copied from Logo's school annual report.  Out of 159 graduates, 56 took IB.

poonseelai 發表於 18-7-3 23:19
"Continuous Education of Graduates
There were 159 graduates in 2017. The total percentage of gradu ...

logics 同西貢區比較, GT 本地聯招學位都有7x%, LHT 80%, 相差一段距離。

poonseelai 發表於 18-7-3 23:19
There were 159 graduates in 2017. The total percentage of gradu ...

If you take a look to 2014-2015 school report, you may wonder the actual % that the student enroll to degree course is lower than it stated.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-7-4 07:27

logics 同西貢區比較, GT 本地聯招學位都有7x%, LHT 80%, 相 ...
LHT從來無official公佈過有80%聯招

assado 發表於 18-7-3 18:57

想瞭解真道講既入U表現, 要睇多幾年校務報告

當中有咩問題呢? 可以參考吓呢個帖既資訊:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1

‹ 上一主題|下一主題