用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器成績好考哪些津貼中學有利?
go

樂器成績好考哪些津貼中學有利?

小女升小六,鋼琴及銅管樂器8級,管樂團成員,今年校際鋼琴8級組及銅管器初級組均獲獎,B1成績但不是名列前茅,小女性格非常文靜,面試可以預期不會理想,所以有點擔心,之前聽過有些升中簡介會校長講話音樂成績好是不會特別加分,請問有哪類津貼中學會因音樂成績而較有利?哪些中學適合有音樂興趣的小朋友?求指教,謝謝!

nonamebb 發表於 18-7-1 10:28
小女升小六,鋼琴及銅管樂器8級,管樂團成員,今年校際鋼琴8級組及銅管器初級組均獲獎,B1成績但不是名列前 ...

聖馬可

回覆樓主:

邊區?

回覆 fatman69 的帖子

自行哪區也會考慮

回覆樓主:

樂器係大路野,好多學校都喜歡收學生識多種樂器,你應先從本區學校找尋,再擴闊範圍。
但大多官津都以成績為先,佢睇吾睇你樂器成就真係吾知,反而直資會有機突圍。

小女升小六,鋼琴及銅管樂器8級,管樂團成員,今年校際鋼琴8級組及銅管器初級組均獲獎,B1成績但不是名列前 ...

津校很難講,既然鋼琴及銅管樂器已達8級,說明對小朋友的教育投入應不小,上直資經濟上應該沒問題,若報直資會有很大優勢,可報女拔協恩德望。

Arabellahk 發表於 18-7-1 12:39
津校很難講,既然鋼琴及銅管樂器已達8級,說明對小朋友的教育投入應不小,上直資經濟上應該沒問題,若報直 ...
小女非常文靜內向,覺得直資如DG,德望,協恩不適合,擔心很難適應。謝謝你的意見,也會帶小女試考,但會以是否合適作首先考慮。

nonamebb 發表於 18-7-1 12:51
小女非常文靜內向,覺得直資如DG,德望,協恩不適合,擔心很難適應。謝謝你的意見,也會帶小女試考,但會以是 ...

文静可考慮大坑真光,學校有樂隊,D學生也很纯品。

回覆樓主:

bps ssgc 也很注重樂團

回覆 nonamebb 的帖子

DG樂團很强,如果阿女喜歡樂器,不防一試。我女和你女一樣,鋼琴和管樂八级,今年年頭DG收了。另外,協中有不少文静學生,也可一試。但協中收生的面試很重要,如有需要,暑假参加面試班,磨練一下。
準貼學校可試九龍塘黃笏南,band 1, 頗重視樂團。

其實如果target津中,也報一些直資試試面試. 到時自行有經驗就好好多了

一般情況下(注意只係一般情況下)鋼琴8級基本上無用,銅管樂器8級可能有啲價格,管樂團成員可以係賣點,校際鋼琴8級組無用,銅管器初級組無用,B1成績最有用。性格非常文靜,未必係壞事。音樂成績好唔會特別加分,但係印象會好啲。

呈分試成績好加銅管樂8級錦上添花。 鋼琴8級冇乜用。

成績稍遜加銅管樂8級有好印象。

性格文靜對考中學係冇乜關係, 除非面試時半粒聲都唔出, 否則對答正常, 斯文有禮就ok.

大前題係睇成績。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-1 15:20
呈分試成績好加銅管樂8級錦上添花。 鋼琴8級冇乜用。

成績稍遜加銅管樂8級有好印象。

唔好意思路過想問一問,其實自行果陣中學點會知學生既banding?成績表得ABCD又無名次?學校考得淺全A大有人在?所以唔明白何解成日聽人話課外活動並不十分重要?全A又有奬項不是更好嗎?

hohoho36 發表於 18-7-1 15:57
唔好意思路過想問一問,其實自行果陣中學點會知學生既banding?成績表得ABCD又無名次?學校考得淺全A大有 ...

自行中學會問教署拎申請學生嘅rank order嚟睇。

gigayan 發表於 18-7-1 16:13
自行中學會問教署拎申請學生嘅rank order嚟睇。

唔好意思,即是中學當收到學生申請時會問教育局拿排名,而排名是學生甚至小學學校都沒有的排名嗎?

hohoho36 發表於 18-7-1 16:48
唔好意思,即是中學當收到學生申請時會問教育局拿排名,而排名是學生甚至小學學校都沒有的排名嗎?
...

假設A中學收到500個來自不同小學的申請, A中學就會問教育局攞呢500個學生全港排名次第的資料。

所以有D中學揀100個或200個學生in, 甚至連interview都唔洗(雖然近年甚少中學咁做)。

呢個排名只有教育局及該中學先知, 一般小學係唔知, 除非有直屬中學或聯繫中學。

athenak 發表於 18-7-1 13:33
回覆 nonamebb 的帖子

DG樂團很强,如果阿女喜歡樂器,不防一試。我女和你女一樣,鋼琴和管樂八级,今年年 ...
多謝你的分享,你女兒很叻👍!我會留意黃笏南😊

也可考慮留意吓……林護

gracelam 發表於 18-7-1 16:56

假設A中學收到500個來自不同小學的申請, A中學就會問教育局 ...

謝謝解答,明白了!