用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs高主教
go

港同vs高主教   [複製鏈接]

男仔,中文數學ok英文麻麻
   6    0    0    0

linus仔 發表於 18-6-30 12:49

港同
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我會選高主教,英文小學!

回覆樓主:

港同。

英文麻麻入高主教應該會吃力。另龍中方面,應該港同中學的保障會大過RC。

回覆樓主:

港同

中學成績港同都比高主教好一截,英文港同都唔差
英文小學英文方面都好過中文小學?
咁spcc一定差過高主教喇

㨂高主教我認為有三種情況:
1. 個小朋友比較hea,一定要俾人催迫學習(港同比較需要小朋友有一定自主性)
2. 宗教原因,想入天主教學校
3. 唔喜歡港同位置,甚或接送返學有困難

回覆樓主

港同,應該會讀得輕鬆些和開心些。也讓他更加時間追回英文。

港同要俾12年學費,RC 6年學費

yellow123 發表於 18-6-30 12:57
港同。

英文麻麻入高主教應該會吃力。另龍中方面,應該港同中學的保障會大過RC。

其實高主教我理解係初小英文唔係要求咁高,係有充足時間去慢慢適應既~~~

回樓主問題,我估估下既認為,港同和高主教小學和中學都係接近水平~~~

回覆樓主

睇吓你想唔想做功課

回覆樓主

我覺得真係要睇小朋友性格,傳統專注型就高主教,活潑創意型就港同

回覆樓主:

俾我會讀港同

高  

LinusYip 發表於 18-6-30 13:19
港同

中學成績港同都比高主教好一截,英文港同都唔差

港同中學成績好高主教一截?真的嗎?

高 for sure, 多出路

回覆樓主

喜歡港同

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178
比成績就比DSE,講概念無意思
港同
人均5 2.78
4主科平均5以上39.88
三大聯招41.67%
順帶一提,港同英文5以上係53.2,係好靚嘅數字。港小幾乎全部直升港中,合理地相信港小英文水平唔差。根據2015教育局對港小外評報告,係中英數表現優良,英文科成績尤為突出。我相信以上數據足夠俾到家長信心

高主教
4主科4以上(無公佈5以上)50.5
三大聯招約36%

IYY    發表於 18-7-1 03:43

醒目開學勳章 王國長老

Wyyd 發表於 18-6-30 16:53
高 for sure, 多出路

何解?港同一樣有呈分,學生除揀直升仲可選派位,唔見得出路較窄

little_kid 發表於 18-6-30 16:40
港同中學成績好高主教一截?真的嗎?

5級或以上                        4級或以上                        33222 (%)        整體2級或以上        3大聯招        8大聯招        聯招學士        本地大學
區域        校名        人均        4主科平均 (%)        所有科目(%)        人均        4主科平均 (%)        所有科目(%)                                               
南區        港大同學會(HKUGAC) 482        2.78        39.88%        42.80%                                70.60%                41.67%        63.89%        67.59%       
中西        高主教(RC) 835, 960                                        50.50%                                ≤36%                        58.00%

來源:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

我唔睇數據,睇配對,如果小朋友唔係讀書人,考幾多入band 1學校或DSE成績有幾勁都唔關我小朋友事。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我冇話港同出路窄,不過我見年年高小除咗70-80band1生會直升之外,仲有30-40人去到其他band1英中,包括皇仁,港華,st joe, St. Paul CO-ed, 喇沙等
‹ 上一主題|下一主題