用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千禧VS天神嘉諾撒
樓主: lalalee
go

千禧VS天神嘉諾撒   [複製鏈接]

會搬去千奉附近,怕且都係黃埔,天神去黃埔行路都係15分鐘,搭車更快。真係睇唔出地點上有乜分別。

何來有人鬧樓主?
大家只係覺得樓主想法前無古人,後無來者啫

又要抽,抽中神津又要猶疑....

如果女女真係唔讀得書,就千禧。千禧一定多活動過天神。不過唔好後悔 6 年後要再爭學位辛苦。

回覆樓主

選校呢樣野,冇話一定要揀邊間

如果楼主唔想配合天神課程,咪去千禧。將來煩升中谷呈分試楼主唔後悔咪得囉。若細路真係好懶散,勉強入天神的確係不適合。

只是

當初做乜抽天神?入抽獎表之前唔知天神谷嗎?楼主嘅「煩惱」,令35網抽唔中天神去咗宝校嘅家長情何以堪

不過如果楼主真正覺得天神不適合,就無謂勉強。別人眼中嘅神津,也可以是某些孩子嘅惡夢。只有父母最清楚自己小朋友適合什麼學校。

lalalee 發表於 18-6-30 00:45

多謝你意見,明白收到...我去叩實有我自己原因,只係唔捨得 ...

討論完 最後都會㨂回 天神

回覆樓主

晌天神頂得到上去六年級,畢業必入SMCC

但若果期間跟不上進度,會唔會有勸退?

回覆樓主:

天神啦!完全唔駛諗

micmic37 發表於 18-6-30 08:43

一定會,每次測考後比老師,校長照肺係必然。考試唔合格仲要補考,唔掂咪留你班。另外仲有海量嘅功課,日日做到無停手

lalalee 發表於 18-6-29 23:13
阿女學術一般,但運動好叻,鍾意喐動,如果系你哋會點揀?

讀天神。唔好以為人地捧佢為神校,就以為裏面個個都係神人,絶大部分都係普通人。作為父母,都無權抹殺子女的好機會。

micmic37 發表於 18-6-30 08:43

仲有而家微調後,學校係可以小6留你班。

仲有,咪以為入去天神試下讀唔讀得掂先啦,讀唔掂咪轉返出去,再考奉基囉。
到時拎住張滿缸紅嘅成績表出去,怕且葛小,聖提都唔收你。
返奉基再 in囉,通常叩門,插班都係同一批老師負責,
你小一放棄我個學位讀唔掂又返嚟考過呀…
你話奉基會唔會再收你 ...

sissysze 發表於 18-6-30 09:08
一定會,每次測考後比老師,校長照肺係必然。考試唔合格仲要補考,唔掂咪留你班。另外仲有海量嘅功課,日日 ...

對小朋友同家長都幾大心理壓力...

不過,說分兩頭,入得去,家長配合十分重要
例外: 天資特別聰穎 or 拉牛上樹

樓主請珍惜你填一個號碼就可以入到天神概機會
今日好多女女要做一個鐘卷 大部份都係到此一遊

回覆樓主:

成功叩到千禧,你女都好叻,入天神讀書問題應該不大,唔好浪費左個咁好嘅學位。

樓主, 入天神考埋分班試先, 如果係尾幾的, 老師會叫你自動退出來, 真事, 我家的事. 如果個女唔谷得又要入, 你們一家會沒有整整 7 年的童年生活, 點解 7 年 ? 因為 K3 上小一有暑期功課要做, 如果谷得, 就一定天神啦, 100% 入 St. Mary, 就算天神考最尾的一個都包入, 因為小六有封信問家長入 St. Mary 的意向.

lalalee 發表於 18-6-29 23:13
阿女學術一般,但運動好叻,鍾意喐動,如果系你哋會點揀?

我同你一樣,抽到學術型女校叩到活動教學的直資. 小朋友活潑學術一般, 掙扎了一晚,選了後者.
你喺呢度問, 人地唔清楚你既小朋友既一定係答天神. 你叩得證明你都心(emoji)有數. 放棄需要勇氣, 加油

拿拿利 發表於 18-6-30 09:26
樓主, 入天神考埋分班試先, 如果係尾幾的, 老師會叫你自動退出來, 真事, 我家的事. 如果個女唔谷得又要入,  ...
奉基個位肯定無得 hold到天神考分班試,相信樓主今日內要通知奉基要唔要個 offer。

sissysze 發表於 18-6-30 00:55
會搬去千奉附近,怕且都係黃埔,天神去黃埔行路都係15分鐘,搭車更快。真係睇唔出地點上有乜分別。

...
i agree with u, haha

sissysze 發表於 18-6-30 09:39
奉基個位肯定無得 hold到天神考分班試,相信樓主今日內要通知奉基要唔要個 offer。 ...
千禧女籃最 top, 如果我的小朋友是女, 又抽到天神, 但只是學術一般 (但又未去到有障礙), 好老實我會考慮升中問題多 D, 我會入天神, 一同辛苦 6 年 (留班另計), 但將來條路易行好多.
‹ 上一主題|下一主題