用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-9-24 11:29
你大女矯視隱形眼鏡係咪係理大配? 如果唔係, 可唔可以 p.m. 我邊間護眼中心
...
唔好意思, 我唔想比人覺得我係"做妹" 幫人宣傳.
如果你想知帶嬌視鏡的感覺, 過程, 我可以分享, 但眼鏡店名稱就唔好意思了 EK 實在太易比人誤會.

小時了了 發表於 18-9-24 09:47
原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:

Ok lens 唔會減近視的,只是不會加深咁快

mimi1102 發表於 18-9-24 12:04
唔好意思, 我唔想比人覺得我係"做妹" 幫人宣傳.
如果你想知帶嬌視鏡的感覺, 過程, 我可以分享, 但眼鏡店名 ...
所以咪叫你PM, 唔係响度講LOL

小時了了    發表於 18-9-24 12:17

cherrieshum 發表於 18-7-3 16:29
沒有什麼建議,只說要小心發育期,近視會更快加深。

咁有無滴Atropine 眼藥水?

回覆樓主:

多户外活動, 是否都有效控制近視加深 ?

IloveJJ 發表於 18-9-24 12:58
原來你女都有近視啦?幾時開始?點發現架?幾多度呢?
因為佢細細個有假鬥雞, 所以幼稚園開始一直每年驗查的, 咪年檢時發現LOL, 剛剛才配的, 夠100度。

assado 發表於 18-9-24 14:22
係呀, 多户外活動有效控制近視加深. 視光師話20分鐘睇手機電腦然後休息望遠野, 最好有綠色野

assado 發表於 18-9-24 14:22

有專家建議讓小朋友玩網球,可以減低患近視或令近視不快速增長

路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享,我仔大约6-7年前近視4百度左右,當年因為有一年近視加深太快有成百度,視光師(好朋友)當年建議我仔戴蔡司鏡(漸進),副镜大约二千,視光師稱可控制近視加深速度,當時漸進一般for老人家配戴,並未普及於控制近視,視光師稱配戴後有人成功亦有人失敗,由於镜片價錢貴朋友叫我考慮下先,最後我決定幫兒子配,小兒戴鏡半年後近視並没有再加深,其後幾年都只加深了50度,证明鏡片對小兒有效,兒子到了18歲度數仍能维持。

路過見倒大家所指镜片與小兒配戴镜片相似,但價錢則比較貴,我並非專業不清楚當中是否有很大分别,只是想分享给大家,各位或可徵詢專業意見。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 11:18
路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享, ...

網上見倒以下呢段

cherrieshum 發表於 18-9-24 23:36
有專家建議讓小朋友玩網球,可以減低患近視或令近視不快速增長
視光師話係球類都得, 主要係對眼要追住個波飛嚟飛去。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 11:18

少少分享, ...
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中間有條明顯橫線果隻老人家鏡片, 青春期戴堅俾人欺0果種。你果隻漸進鏡片係上下度數? DIMS係中間近視度數, 四週遠視度數, 原理應該係同之前果種一樣, 但控制個視區好D, 所以效果會好D(係咁講)。

little_yolky 發表於 18-9-26 11:44
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中 ...

我仔配果副望落去同平常眼鏡冇太大分别,原理同你地講呢副差不多,佢做功課不能斜視否則會化開晒睇唔清楚,所以仲可以斗正佢坐姿,镜片亦防紫外光/防蓝光。視光師都有講過唔系人人都能成功控制加深。我分享只是想大家用昂貴價錢去嘗試某一產品嘅同時,或許唔驶咁貴亦有其他選擇可以考慮。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 12:34
我仔配果副望落去同平常眼鏡冇太大分别,原理同你地講呢副差不多,佢做功課不能斜視否則會化開晒睇唔清楚, ...
是啊

响理大驗眼時, 視光師有份資料, 顯示幾種鏡片, 分別係你仔仔果隻、中間有條線果隻、DIMS鏡片。研究顯示, 最好係中間有條線最核突果隻, DIMS個研究群其實好細, 得百幾人, 仲要係兩年, 其他都係三年數據。因為阿女度數仍淺, 所以我都暫時無配DIMS鏡, 因為佢初初戴眼鏡, 連學戴眼鏡都要習慣一下, 幾千蚊我都要諗真D。

little_yolky 發表於 18-9-26 12:39
是啊

响理大驗眼時, 視光師有份資料, 顯示幾種鏡片, 分別係你仔仔果隻、中間有條線果隻、DIMS鏡片 ...
其實任何镜片唔同人试效果都未必一樣。不過你去某啲地方問,當然叫你配副貴嘅啦

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 12:42
其實任何镜片唔同人试效果都未必一樣。不過你去某啲地方問,當然叫你配副貴嘅啦
...
佢哋既發明嚟丫嘛。不過, 有幾個巴仙既數據, 個近視係控制到無加過, 我諗係呢個最吸引。

little_yolky 發表於 18-9-26 12:44
佢哋既發明嚟丫嘛。不過, 有幾個巴仙既數據, 個近視係控制到無加過, 我諗係呢個最吸引。 ...
我仔戴蔡司鏡咁多年加深都唔過75度,貴唔一定掂,最重要對孩子有效。

回覆樓主:

改變用眼習慣, 多作户外活動, 才是有效減慢近視加深最好方法,

小時了了 發表於 18-9-24 09:07
阿女帶咗幾個星期, OK 啊! 效果要過一年半載睇吓阿女近視加深有無減慢才知道

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼 ...

奉勸帶矯視隱形眼鏡前,問下眼科醫生意見。

我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返轉頭如你期望400->200(視光師話得?)。

需知永久近視成因,係眼球因為長期BACK FOCUS 而拉長。

你話是否可短返?
‹ 上一主題|下一主題