用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 double, triple sci 求意見
go

double, triple sci 求意見

香港chem成績一般, 九月讀y10, 係米揀double好d , 但會唔會好輸蝕

個人認為 triple award 好小小,

double award 的話, Phy Chem Bio 都只係學triple award 嘅Phy Chem Bio 三分二左右, 個底子會冇咁好, 上到 A Level 會辛苦DD

另外, 如果到時triple award Phy Chem Bio 入面嘅Chem讀唔掂, 咁咪drop Chem 囉, 到時 Phy Bio 都係計兩科, 同double award 嘅"價值"冇分別

D.Will 發表於 18-6-29 16:42
個人認為 triple award 好小小,

double award 的話, Phy Chem Bio 都只係學triple award 嘅Phy Chem Bio  ...

謝謝解答, 英國學校都可以? triple讀唔掂再drop一科?
咁如果a level冇諗住讀sci, 係米直情揀double算, 如果a level想讀sci其中一科, 都最好gcse讀triple?

如果triple其中一科, e.g. chem, 讀唔掂的話, 學校應該畀drop的, 當然話事權喺學校到, 妳最好再問下學校穩陣D

如果a level冇諗住讀science的話, 先唔講而家應該triple定double, 個問題係到時選大學會少好多Choice, e.g. Engineering 已經冇得選, 因為要A  level Phy; Medicine, Pharm and 醫護related學系要A level Chem or Bio or both

所以我覺得要問下妳小朋友將來想讀咩先

D.Will 發表於 18-6-29 20:09
如果triple其中一科, e.g. chem, 讀唔掂的話, 學校應該畀drop的, 當然話事權喺學校到, 妳最好再問下學校穩 ...

清楚明白, 令外想問多個問題。
必修科外, 亞女揀左business(因為鐘意econ但唔高分), pe(因為鐘意游水, 都ok, 但其他運動都鐘意玩, 但就冇樣精啦, 佢自己好想讀), music (幾年前已考完8級琴, 呢兩年鐘意唱歌, 自學結他幾個月已經喺學校sin con自彈自唱攞左冠軍, 但以前考樂理, 做past paper係勁憎), 同埋drama (諗住玩多, 唔洗點讀) 。

今日佢同我講想揀geog, 因為唔洗讀都可以好高分, 雖然唔係好鐘意, 問題黎啦, 我放棄邊科好

(假設必修科係指中英數)

再加business, PE, Music, drama, geog,

加埋係8科, 以GCSE OR IGCSE 嚟講唔算太多, 如果再加埋Double or triple science, 都係10-11科,  如果勤力d一定handle到, 因為GCSE真係唔算難 (雖然改制後D嘢深左), 大把人都係讀10-11科, 但一定要付出時間去讀書

佢都未開始讀GCSE, 所有嘢都係未知, 不如叫佢先take晒, 然後根據自己能力 + 興趣 + 科目實用性 去慢慢去決定Drop 唔drop某d科

D.Will 發表於 18-6-29 20:47
(假設必修科係指中英數)

再加business, PE, Music, drama, geog,

仲有eng lit係必修科, 加埋sci , 再加5樣攪唔掂, 所以一定要揀走一科

由於我唔太清楚妳個女性格係點, 第日時想讀咩etc, 所以唔敢建議佢唔好讀邊科, 但妳可叫佢上網睇下呢幾科嘅Syllabus (全部出晒架喇) OR 有呢幾科要學D咩內容嘅網站 OR 相關嘅Pastpaper, 之後再決定

D.Will 發表於 18-6-29 21:09
由於我唔太清楚妳個女性格係點, 第日時想讀咩etc, 所以唔敢建議佢唔好讀邊科, 但妳可叫佢上網睇下呢幾科嘅S ...

好, 唔該晒先

最好不要double science
原因

1.  名校學校通常, 將能力好與差的學生,

用double / triple 去隔離

https://www.tonbridge-school.co.uk/academic/exam-statistics/

拉到最底,  你見到 double science 特別底

最廢的學生 都放在double science

學校見你地廢, 麻隨時擺最廢的老師教double science

水兵鬥水兵,水鬥水,  廢鬥廢, 一陣無心機讀書

你問學校拿exam statistics gcse double science 可能仲食驚

隨時, 多數b -c

影響埋報大學, 你想偷雞, 避開chem,  避開少science ,最後影響讀大學

2.  書商方法, double award 的書+workbook 極難找

唔係無, 係好難找

3.  double science 反宜更難讀

http://www.cambridgeinternational.org/images/413612-cambridge-igcse-results-statistics-june-2017.pdf

幾乎全線考試局, double 的a星% 遠低於 triple

http://www.bstubbs.co.uk/gcse.htm

拉到中下, science , 就見到, phy,chem,bio,double science 的%

即係唔駛A星, 隨時唔駛A, 再差一點拿B

ALEVEL 再玩篩選, 學校當佢, PHY,CHEM,BIO, ALEVEL 一科SCIENCE都不俾選

到時極大獲!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CHEM 方面, 網上大量練習

http://mrtremblaycambridge.weebly.com/uploads/9/7/8/8/9788395/chemistry-igcse-1.pdf

IGCSE NOTES

http://www.chemactive.com/worksheets/gcse/chemistry.html

GCSE WORKSHEETS

hehehaha2017 發表於 18-6-30 12:08
原因

好清楚, 多謝指教

hehehaha2017 發表於 18-6-30 12:08
原因

真系長知識了!thanks

回覆樓主:

最後向學校申請轉triple, 學校回覆, 10月份按學生能力偏排double or triple , 所以原來係冇得揀