用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我係中學數學老師
樓主: poonmiss
go

我係中學數學老師 [複製鏈接]

唱歌都係背誦一種方式, 有何不可?

1234ats 發表於 18-7-1 08:15
回覆 poonmiss 的帖子

我見德國教育唔建議5歲前背誦/寫字,有研究話好易追得返,但好奇心就追唔到. 所以重 ...

謝謝分享!對於幼兒教育我也是研究中。

聽你分享完我都覺適當嘅背誦都幾重要。

不過我哋仔女只有兩歲,剛剛先學識講嘢,我唔會特登逼佢背到數字,我只係會行樓梯果陣數吓有幾多級,佢自己鍾意就跟住數,唔想數果陣我都冇逼佢。

唐詩同平時講嘢好唔同,應該好難記,會唔會等4-5歲先開始背,起碼佢可以清楚用完整句子表達自己意願先。

talknwrite 發表於 18-7-1 17:12
唱歌都係背誦一種方式, 有何不可?

可以吖,我只係覺得咁細個唔需要要求佢哋必須要背到。只要俾個環境佢哋,學到幾多冇所謂,我覺得幼稚唔需要操練去背。

abc.fion 發表於 18-6-30 03:35
老師請問M2課程是否好深?上課時數好像同基礎數 一堂夾住上會否令學生兩頭唔到岸一堂時間學兩種數好急、有 ...

M2好似我哋年代嘅additional maths. 我哋會考年代都係maths & additional maths一齊學,所以兩頭唔到岸應該唔會。

正如我上面講,因為M2暫時課時只有半科嘅時數,但係就讀一科咁多嘢,所以真係要自己放學操數。我相信好多數學叻嘅同學係初中淨係做功課,唔使特別再做多啲,但係M2真係要自己做多啲!

October. 發表於 18-6-30 10:15
好有同感,最緊要都係保住4C + 2X 考到L5,老師俾既意見貼地,非常感激。

我仔依家面臨選科,真係左右為 ...

如果本身數學唔太好,根據我自己讀書經驗,讀phy,chem及econ會有難度。不過問返科任老師會比較好。

A-Mum 發表於 18-6-30 21:40
Miss Poon, M1 /M2 有無建議點揀好?阿仔數學幾好,不過有師兄嚇佢F3數學成績好,一樣會死M2,所以佢揀左M1 ...

睇吓佢自己讀M1/M2原因係乜啦。
如果佢好鍾意做”proof” 同埋algebra做得得好,應該揀M2.
如果佢閱讀能力好,做數又小心,讀M1會「著數啲」。M1啲題目好長,好似故仔咁,如果佢明白個故仔背後嘅數學概念,答案其實好短就完成。Satistics就要運算好小心。

「著數」嘅意思係因為數學比較叻嘅都揀M2,,而dse拎星星係計拎到5嘅學生嘅10%. 所以要係M2拎5**要同最勁嘅人爭,相對比較難。不過,男仔可能又冇女仔閱讀能力咁好同嘢咁細心,咁樣讀M1又冇咁著數啦。

A-Mum    發表於 18-7-2 10:29

poonmiss 發表於 18-7-1 18:24
謝謝分享!對於幼兒教育我也是研究中。

聽你分享完我都覺適當嘅背誦都幾重要。
幼兒階段其實只需要口簧,就如唱歌一樣,多搞些花款,只要孩子覺得開心便可,不需要讓他有背誦壓力按他自身喜好與能力,唸多唸少都無所謂。

小兒小時候我經常與他散步一起唸口簧做動作,對他來說是玩耍時間。
有時唸幾句唐詩,有時唱歌,有時背三五七句乘數表,或者從卡通片裡與他一起選出三幾句有趣的句子,粵普英都有,與他一起模仿聲調與發音甚至動作,主要是讓他有exposure,提升學習興趣,在不知不覺中學習。幼兒年紀小,很容易記得有趣的事物,對沒興趣的很容易分心。通常每天他都能記下一點點東西。如果記不到也無所謂,玩過另外的東西。

我不是考慮是否贏在起跑線,所以不需要他完全了解內容,主要是讓他覺得喜歡學習及有好奇心,到長大後再學習背後意義也未遲。

poonmiss 發表於 18-7-1 19:12
如果本身數學唔太好,根據我自己讀書經驗,讀phy,chem及econ會有難度。不過問返科任老師會比較好。
...
明白,唔該晒。

poonmiss 發表於 18-6-30 00:24
唔好意思,我自己冇特別留意坊間嘅練習,因為我有儲起足夠多嘅題形俾練習學生做。

做多啲練習有個好處, ...
多謝回复🙏🙏!

Deleted

poonmiss 發表於 18-6-30 00:15
同工問:
「妳好, 我在初中教育版面看到妳的Post實屬驚喜。本人已大學畢業近十年, 中學數理補習亦有十六年, ...

你可以看 Erwin Kreyszig Advanced Engineering Mathematics
如果只想知 concept 可以睇 YouTube 找尋 1 blue3brown fourier

回覆樓主:

今次大考後我發現我囡有以下問題:
平日quiz好高分, 因為獨立考一個chapter 嘅內容, 但係考試時學校會集合多個chapter 嘅内容喺一題入面, 就花好多時間做。
例如要prove angle,  一題入面會有
pythagoras therom,  trigonometric ratio,  ratio,  三角形有部份比circle圍住, 即係會有circle嘅element要考慮埋

請問市面上有冇呢類題型嘅練習推介呢?
希望佢見多d做多d,  會做得快d.  
謝謝!

poonmiss 發表於 18-7-1 19:12
...

你好!你提到如果數學唔好,讀Phy,Chem, Econ會比較困難,可否具體講講原因?

poonmiss 發表於 18-6-29 13:02
***我不會pm回覆,如收到pm會在這兒回覆。
**另外我不方便pm校名,亦不會私下提供校內試卷,希望各位體諒明 ...
老師, 想请教如果个学生做数时 careless mistakes 不正常的多(真实科科都有類似惰况), 除了要他交卷前double check, triable check, 重有冇方法可改善? 见过佢一份数学卷, 每一条都有careless mistakes, 估计如沒careless mistake, 应可95分, 但最后只扣剩60几分.... 唔知点帮佢, 又唔係唔识, 所以相信请補習应也沒有太大用, 这想法对吗?

小朋友讀直资, 这里ranking 为2a-1c, 中学成average. 所以估计如能減少 careless mistakes, 成绩应可改善多些.

除了重復叫他double/trible check, 都想不出其它方法帮佢了

jollyma 發表於 18-7-7 08:23
你好!你提到如果數學唔好,讀Phy,Chem, Econ會比較困難,可否具體講講原因?
...

phy好明顯有很多數要計。
chem計mole比重都唔少
econ係教econ的同工說數學不好,新高中的econ會難應付。

twhkleung 發表於 18-7-8 08:27
老師, 想请教如果个学生做数时 careless mistakes 不正常的多(真实科科都有類似惰况), 除了要他交卷前doubl ...

首先,check數唔係重新做多次條數。而係要望返個題目,然後望返最後個答案,睇吓有冇咩奇怪地方。equation 果啲就sub返落original equation check 吓等。咁應該比較易搵到careless mistakes.

poonmiss 發表於 18-7-10 14:19
phy好明顯有很多數要計。
chem計mole比重都唔少
econ係教econ的同工說數學不好,新高中的econ會難應付。

老師, 你好!

我仔既數學中四開始開竅, 現在中五全班考第二, 但chem的成績仍然好差, 全班排尾二. 佢話佢已經有溫書. 唔知會係mud原因?  能否幫忙分析下?  麻煩你。
‹ 上一主題|下一主題