用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區
樓主: 十分鐘
go

直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區   [複製鏈接]

回覆樓主

好明白你既感受,我都仲左寶校....我叩左10間,其中有兩間即頭無通知有得見。等call係最痛苦...眼見其他一齊中寶校既同學陸續有offer, 但自己一個都無,心諗自己既小朋友係咪真係咁差...心情又低落。
某晚臨瞓前,阿女問幾時先唔駛去面試?佢話唔想去...幸好見埋第二日就見晒。0個刻真係好心酸,點解一個6歲人仔要去考咁多次試?其實佢都一樣有壓力,因為去面試係自己一個對住老師,如果老師問既問題唔識答...我諗當時佢一定會好驚...
點解個教育制度會變成咁...明明記得以前讀小學,阿媽都係揀間屋企樓下既屋邨學校...而家想讀屋企附近既都咁難...為有嘆句阿女生不逢時,龍年競爭跟到大學...大家加油

Cherryroy 發表於 18-6-30 12:26
我都派到好後,扣左9間,有2間無得in, 不停寫信,不停地走唔同學校,好攰,但現時間間都reject, 我只能再寫 ...

我跟你同區,但我中左同區所謂寶,你有冇叩黃埔葛小呀?下星期先in, 仲有機會。

派中寶,想走佬…
我果區唔多學校,十幾間,我嘅大抽獎排位係二線>三線>寶>一線
開左彩後即刻報哂二三線黎叩,好彩都有得見哂,結果陸陸續續出,有啲出哂信話waiting(其實個個都waiting,即等於暫時reject),有啲就未有消息。呢兩個星期每次電話響,眼見3字頭都9衝去接,結果當然係乜乜銀行乜乜減肥啦…6月真係灰到一個點…
參加左寶校迎新會,校長講了一番話,佢話,小學係好重要嘅,係基礎,打好個底上中學就順好多…
校長當頭棒喝,於是我地決定積極考慮再考直資小一
還掂11月細b,重讀落蛇年,出生率由9萬跌到5萬,避一避第時中學大學爭崩頭局勢,有得諗掛…

Duffy727 發表於 18-7-1 05:33
我跟你同區,但我中左同區所謂寶,你有冇叩黃埔葛小呀?下星期先in, 仲有機會。
...
我有扣葛小,不過唔敢大希望,我知都多人扣呢間,你是否中聖匠,中聖匠都好,起碼自己區,我派左去坪石

Cherryroy 發表於 18-7-1 23:46
我有扣葛小,不過唔敢大希望,我知都多人扣呢間,你是否中聖匠,中聖匠都好,起碼自己區,我派左去坪石 ...

我將區內寶校填入頭十,所以先冇誇區。不過有少少後悔放左熱門一缐在第一志願,發現都不少人借地址抽呢區,理應放二缐在第一志願會安全D,唉

Pugpugpug 發表於 18-7-1 23:38
派中寶,想走佬…
我果區唔多學校,十幾間,我嘅大抽獎排位係二線>三線>寶>一線
開左彩後即刻報哂二三線黎 ...

明白你情況。不過不要記望太多,相信重考的人不少,今年報港同聽聞過6千,仲多過舊年,也有聽聞有些8,9月的k2已經重讀。不過甘細,相差半年可以很大分別。

當乜offer都無嘅時候,一邊再出信俾已叩的學校,另一邊19-20年度小一又開始報名(有啲截埋添)…
所以乜都試下

PCMW 發表於 18-6-30 22:02
唉,每一個經歷過派寶校去叩門的家長都會心同感受。這個遊戲太折磨人了。唯有寄望手持幾個學位的盡快決定 ...

我有一個offer,之後又有兩間學校call,我都係即時拒絕,因為我好明白等offer的痛苦,

huangzslove 發表於 18-7-2 01:02
我有一個offer,之後又有兩間學校call,我都係即時拒絕,因為我好明白等offer的痛苦,
...

對,人同此心,心同此理

派中寶,想走佬…

其實香港小朋友的學習道路走得順唔順,真係3分實力、3分運氣、4分策略
自問自己只是個沒什麼學織,大學也沒有我份,日日OT沒時間倍小孩不斷懷疑人生的小家長

唯一心願當然是非質優的女兒將來能讀好書,過一些更像人(不是更像香港人)的生活
但晚晚的OT, 弄得這個希望也像是個遙不可及的願望
所以我乘車吃飯一有時間就非常努力的看EK, 研究由幼稚園到升中大家對學券、私幼、直私、龍校、斷龍校、一線津、神津、甚至中學選科的策略與品評

慶幸的經過多番努力後上年總算得到了不錯但又不是最好的回報
對此我最要多謝的是浪費了我一日假期去聽佢個揾細B家長笨的入學簡介會的Yxxk幼稚園校長
佢令我見識到「教育工作者」真實並且勢利一面
當年細B找幼稚園寄了近20封申請表每戰每敗
間o野已經收晒生,竟然仲叫我o地去話有offer
原來佢居然為o左收多年錢而開多班準PN重讀班
仲話多數小學都要大B唔要細B, 依家比你升上去將來一係留班一係等抽獎
我心諗我囡要做大B真係大把學校收?
咁我洗鬼要入你尼間咁識搵錢o既學校
從而令我下定决心要阿囡轉做大B, 非要爭到入一間學術比Yxxk更高並有超高透明度的某活動教學私幼不可
真係就算願洗錢都唔願意做老陳,明知輸了也要找個方法反勝

Repeat 係細B最好o既策略,但repeat邊間又是另一策略
然而K3的插班申請經已過去,名幼的面試分分鐘比考直私更難
由於一生一抽的機會已用了(聰明的家長會自行失敗就準備從讀名幼,留抽獎機會到下年蛇年)

而樓上最好的策略是照讀小一再考小一
部份直私係會照收重讀生的
而且有了小一的學術再去考小一跟本是開cheat
只要策略成功還是有機會的
機會一定是留给有準備的人

TAIOU4 發表於 18-7-2 12:52
其實香港小朋友的學習道路走得順唔順,真係3分實力、3分運氣、4分策略
自問自己只是個沒什麼學織,大學也 ...

我都係最憎嗰間學店,佢講到明一定要報佢個playgroup先會俾offer,我屋企明明有兩個NET,有乜需要再去佢果D Playgroup呢?
所以我最贊成家長係一定要聽學校簡介會,清楚知道間學校係點樣才最重要。

派中寶,想走佬…

我都係啦,派到寶,心情差,無奈,但又可以點呢? 預備叩門,填表,交表,寫信……,面試,這個月都係咁,心諗如沒offer就讀番kg小學,但貴麻,報了20間,上星期第一間話收佢,之後有第二間寶校話收 ,其實有學校收已好開心啦,唔敢望111收,因叩門都300人,第二日第三地願call waiting的打黎
我地係運氣無人地咁好,但要相信自己仔女其實唔太差的,大家加油,音樂椅仍在轉,有希望的,祝大家都可以接到學校取錄電話

直資報了那間? 朋友報了播道,考唔到,6月再報唔洗面試就收左,加油,乜都報啦

huangzslove 發表於 18-7-2 01:02
...
我都係,總之大家唔好放棄😄

PCMW 發表於 18-7-2 13:22
我都係最憎嗰間學店,佢講到明一定要報佢個playgroup先會俾offer,我屋企明明有兩個NET,有乜需要再去佢果 ...
要報playgroup先入到佢去讀k? 同事in n時沒offer但都比佢明年k1offer,佢更想收多d人入學啦

happybbpig 發表於 18-7-2 14:28
要報playgroup先入到佢去讀k? 同事in n時沒offer但都比佢明年k1offer,佢更想收多d人入學啦 ...

你是指九龍塘那間YxxK 嗎?真的那麼差?我以為是名幼..

我相信這策略已經很多人用緊,年初聽過個talk話來年情況不比今年好。小朋友現k2,當時未明,之後聽到不少人已k2 repeat,8、9月出世都repeat。聽聞港同今年過6千人報,比舊年仲多,身為k2的家長,我也好奇學校收生會如何選擇。好像英華申請表上寫明不可以讀過小學

心急媽媽xxx 發表於 18-7-2 15:02

我相信這策略已經很多人用緊,年初聽過個talk話來年情況 ...

有料就插一線小二
退而求其次就重讀二線直私
唔甘心咪再插
係Band 1 料就一定入到Band 1 中學o既

其實學校對讀緊小一去考小一的學生嘅要求會唔會高d呢?學校唔係傻嘅... 我覺得學術要求會高d,因為識係正常,唔識就即刻叮走啦,但呢類小朋友嘅優勢係淡定d,因為大個仔大個女⋯⋯同埋讀緊小學會知道小學係乜嘢一回事,唔會太bb!

Penipony 發表於 18-7-2 15:29
其實學校對讀緊小一去考小一的學生嘅要求會唔會高d呢?學校唔係傻嘅... 我覺得學術要求會高d,因為識係正常 ...

學校唔係傻嘅, 係二線學校比較大方

只係可以擺脫寶校就得,唔好話一線直私,區內一線津校都無報,自己仔咩料子最清楚。
插小二定重讀直私小一,兩樣都會試。
‹ 上一主題|下一主題