用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀吾讀n班
go

讀吾讀n班 [複製鏈接]

我系ftm,其實應該俾bb讀n班定直接上k1,我b11月先出世,細b好多學校都吾收
   1    0    0    0

回覆樓主

看看你經濟是否緊張。很多不錯的幼稚園也是由PN升K1。如你不讀PN,又會少了一些機會。當然如不讀PN,也建議上一些playgroup。

Meowcatcat 發表於 18-6-29 08:44
我系ftm,其實應該俾bb讀n班定直接上k1,我b11月先出世,細b好多學校都吾收
...

其實讀N班真係有幫助嗎?我都想了解下

kaman0617 發表於 18-7-1 17:53
其實讀N班真係有幫助嗎?我都想了解下

在某些方面一定有幫助,例如學習與同齡小孩的社交互動,群體生活,紀律,而且有些學為是由同龄小孩身上學習,會更快學會,像戒尿片、語言表達能力……等等。

...

我覺得讀完N班小朋友真係進步左好多,尤其社交同群體生活能力

creamb 發表於 18-6-29 15:13
看看你經濟是否緊張。很多不錯的幼稚園也是由PN升K1。如你不讀PN,又會少了一些機會。當然如不讀PN,也建議上 ...

咩系PN?

回覆樓主:

其實2-3歲係發展黃金期, 我自問就算係ftm都唔會有太多精力每日教佢好多嘢.... (況且我要返工~)
所以我覺得俾我仔讀N係好緊要, 佢好多嘢都喺學校學, 返咗學, 生活作息有規律咗好多, 講嘢學得快, 食飯自理等各方面都好咗。
加上因我小朋友好活躍, 如果我自己湊, 一來顧唔掂, 二來我比較唔到佢同其他同齡小童的分別, 但返N有老師睇住, 係老師觀察到我仔專注力弱同埋講嘢學得較慢, 所以我可以喺3歲前知道佢的問題同佢做training + 排政府服務。
如果唔係有學校refer, 健康院係一直話我仔沒問題既, 就會到返K.1先知佢有遲緩, 到時再排就再遲一年, 會miss咗黃金期。
呢個係我的case, 當然.... 長遠嚟講, 係唔會睇得出分別, 例如有兩個成人, 佢哋各方面咁比較, 你係唔會比較到邊個有冇讀過PN而有分別。
所以, 衡量經濟(因PN要自費~)、照顧能力..... 等方面再考慮囉~

Angelina_barbie    發表於 18-8-30 11:52

睇自己要求, 如果樓下村校都ok的話, 讀唔讀N班, 我認為無乜問題。但如果想入名幼, 無讀N係會蝕底d。

有d只有K1的幼稚園, 你想到時同其他人爭, 就難好多了。好似培正咁, 面試要小朋友自己一個入去, 無讀過N, 唔懂得學校係點樣, 一個人見陌生嘅老師, 難度大咗d。雖然讀N班只係一, 兩個月就要去面試, 但小朋友一,兩個月可以吸收好多, 改變好大了。

...

我B15個月,上星期六已經交咗一份N班application, 下月會報多間。我老公都有話想像唔到兩歲人仔就要返學,但我以目標為本。我自問唔係一個對小朋友好有要求的,想佢可以開心學習成長,現在一般好D幼稚園interview 已經是一個挑戰,之後又要面對升小,壓力咁大,概然係咁不如搵間N 升K1;再可以升小一學校Happy school,一條龍。另外,我係working mom, 平時姐姐湊,我唔想佢每日浄係屋企、樓下公園仔或club house , 生活單調,早d學習群體生活學下規則點都好d。小朋友學習好快,佢返咗playgroup 就已經進步咗,開始想同其他小朋友玩,這階段是小朋友學習最好時機

Angelina_barbie    發表於 18-8-30 11:54

回覆樓主

我覺得有N班需要,有時有D野老師教會事半功倍

回覆樓主

讀n好處:有專人教bb, 媽媽可以抖三個鐘。有啲n可直升k
讀n壞處:易病, 貴
至於其他因素,我覺得未必一定。
唔一定讀n先有k收: 首先你11月b,k interview 果陣可能未足兩歲,根本未開始返學。
如果媽媽好有心教,一對一點都好過學校一對十幾。我朋友女都係細b,full time mum冇報n自己教. k有好多offer如真光幼。
同輩相處: 其實落playroom, 公園同埋圖書館已經可以做到。或者家庭朋友聚會,如果大家都有小朋友,都係同輩相處吖!

...

你的問題 是否「超大b讀pn 或細b k1」?

回覆樓主

除非你好有心機同好有耐性自己教, 如果唔係都係讀N 班好, 11 月細b 其實好多學校都收, 試下搵下私幼同國際學校

我全職湊小朋友,我大仔無讀N,細仔讀佐N,我好肯定讀佐N係唔同D。經濟允許還是建議讀N。

...

我b 都係11月出生,唸住報下等我自己適應下點run,但發覺好多幼稚園唔收2017.11月

Alftracy 發表於 18-8-28 22:14
我b 都係11月出生,唸住報下等我自己適應下點run,但發覺好多幼稚園唔收2017.11月
...

係呀
我bb都係2017年11月出世
都唔知邊間會收2019年讀n班?
‹ 上一主題|下一主題