用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 18-9-8 22:41
回覆 Leerach 的帖子

其實我地小朋友友真係讀得好輕鬆,功課少,大部分起學校做哂,成日放半日。至於課程 ...

多謝回覆,希望輕鬆得黎都keep到成績

回覆 Leerach 的帖子

其實我都唔知學校用左咩方法,我囝同佢班高幼上既同學,大部分都keep到成績。自問,真心唔谷自己囝,只有進補英文,仲要一星期踢幾日波,但佢又跟到。其他同學進補情況係點,我都冇問,因為個個媽媽實答「邊有呀,我唔谷個囝架」

smchowgrace 發表於 18-9-7 23:52
回覆 popolun 的帖子

想問滬汪谷嗎?小朋友讀得辛苦嗎?英文情度如何及多功課嗎? ...

每天功課5-6份,每星期默中英文。

lcyesther 發表於 18-6-28 16:41
今天剛收叩門offer,女仔,有細佬跟尾,哪一間好?

高主教 :

請問叩門係要見家長嗎? 1st in 定要2nd in?

考乜

回覆樓主:

兩間學生都唔錯,學術方面大家唔會相差太遠,最大的分別是一個收學費(每個月都四五千元),另一間就不用錢。

lcyesther 發表於 18-6-29 10:34
如果兩基灣,我毫不猶豫過檔,但滬江升band one 只有50-60%,但高小升band 1係約80%
當然高主教書院也並非 ...

滬江上年係超過60percent 升英中,學校有細仔公佈,冇花假。
你肯定高小升band one 有6成嗎?灣仔區多直屬學校,女仔要係嗰區中學插入英中唔易。你見St James 辛苦耕耘就知。

bugmum 發表於 19-6-10 09:48
滬江上年係超過60percent 升英中,學校有細仔公佈,冇花假。
你肯定高小升band one 有6成嗎?灣仔區多直屬 ...

高主教有直屬中學㗎~

女仔, 高主教唔太吸引

adriantai 發表於 19-6-10 09:56
女仔, 高主教唔太吸引

男校女生,吸引力在於女生小學階段平均比男生成績好~~~

bugmum 發表於 19-6-10 09:48
你肯定高小升band one 有6成嗎?灣仔區多直屬 ...

多謝回覆. 一年之前的事了。 回顧一年,現在也沒有後悔選了高小。
小女只屬中游位置(不幸地)。看數字她升中那一年,東區band 1位未必夠band1生,因人口太多。如在滬江,升band1未必咁易。現在滬有50%升band1,只因人口未升。但在高小,band2生也有機會上書院。所以同屬band2 ,在高小較好。如同屬band 1,也可以用地址抽東區學校。

而課程方面,暫時高小的課程也滿意。特別英文考卷至少深一年,能清楚指引學習方向。 同學乖巧,學習氣氛良好。

暫時策略是做好成績,希望女兒能考到中華基金,顔寶玲等直資,也心滿意足了。

mcl203 發表於 19-6-10 09:58
男校女生,吸引力在於女生小學階段平均比男生成績好~~~

都係吾夠吸引

lcyesther 發表於 19-6-10 10:09

多謝回覆. 一年之前的事了。 回顧一年,現在也沒有後悔選 ...

無留意到呢個post原來已經係ㄧ年前  

adriantai 發表於 19-6-10 10:11
都係吾夠吸引

英小駁位上英中,強唔強番D~~~

mcl203 發表於 19-6-10 10:16
英小駁位上英中,強唔強番D~~~

但係要做男校女生好慘

回覆 adriantai 的帖子

升中時,有能力讀英中而又派唔到英中,仲慘呀

回覆 lcyesther 的帖子

師妹媽媽,咁快咁諗,有啲小朋友係後來發力,最緊要保持良好學習態度,有啲小朋友前段chur太盡,高年班就會乏力,所以態度最重要。
高小唔係一間容易讀的學校,主要係父母會不惜工本黎培育小朋友,考前列是非常十分困難,不過從小基礎打得穩,升中學就唔會咁擔心。努力啦!

PTL_L 發表於 19-6-10 11:08

師妹媽媽,咁快咁諗,有啲小朋友係後來發力,最緊要保持良好學習態度,有啲小朋友 ...

謝謝鼓勵。小一至小六,真係6年抗戰。要資質平庸的小朋友上band1,也許是媽媽太大貪了。今年全年也沒有鬆械,感覺班中同學的家長也很努力栽培,鬥的是學習天份。希望暑期大量閲讀,打好基礎。
很努力也做不到前列,其實心裡有點失望,亦迷茫還有什麼可以做。

認同你講,當大家提供資源的能力相若時,就係鬥天資。我阿大天資好,去到邊都會起前列,阿細天資一般,不過不失,做父母就要清楚同接受小朋友的能力,好似社會有唔同階層的人先可以組合成「社會」。
但我覺得上天係公平既,送一樣野俾你就會攞走一樣野,正如我阿大成績好,但社交情緒差,阿細就面面俱圓,多朋友,開心快活人。唔好太大壓力俾自己,仲有好多關要同小朋友一齊過

adriantai    發表於 19-6-10 12:24

高主教優勢只是英文小學, 也要睇你個女是什麼類型, 高主教較合適文靜型, 而其他跟滬江分別不大.
反而個人會選滬江, 將私校學費用作外補幫助小朋友, 助他名列前茅, 入B1 中學也沒難度,
入讀高主教要學費 + 外補也是理所當然, 如經濟能負擔便OK.

最重要有細佬跟尾, 選滬江唔使煩, 小一依個遊戲一D都唔好玩, 無咩都唔想玩多次啦.

小李 發表於 19-6-10 14:52
高主教優勢只是英文小學, 也要睇你個女是什麼類型, 高主教較合適文靜型, 而其他跟滬江分別不大.
反而個人會 ...

真要看小朋友。六年後沒有直屬留在滬江,要頭40%才穩上band 1. 在高小,感覺頭2/3已可上書院。

至於小弟,當然存在不穏定性。但就算跟姐姐上了滬江,升中仍要擔心兩次。小弟出生年人口少,今年14網派位似乎理想,希望小弟那年情況更好吧。

女兒在高小外補了也不是前列,在滬江外補情況也可能類似,不一定是頭40%

‹ 上一主題|下一主題