用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 18-6-30 17:52
我和爸爸未傾掂。爸爸傾向名牌,我傾向近上學(滬江)。女兒沒有所謂。高主教的band 1只有前40人嗎?如果 ...

高小band 1%約60名內,但我會set 50名.
如果在高小考50 to 60名, 大抽獎填番高中安全過走回東區大抽獎. 通常有直屬只會搏自行2個choices and 考自资

cmchang0927 發表於 18-6-30 18:02
高小band 1%約60名內,但我會set 50名.
如果在高小考50 to 60名, 大抽獎填番高中安全過走回東區大抽獎. 通 ...

考直私學校更沒信心,我女兒今年考小一通常到2 in 就止步了,沒什麼offer.只希望推佢上去band 1 成績,靠抽獎入band 1.幸好灣仔和東區band 1位暫時充足。

lcyesther 發表於 18-6-30 17:52
我和爸爸未傾掂。爸爸傾向名牌,我傾向近上學(滬江)。女兒沒有所謂。高主教的band 1只有前40人嗎?如果 ...

係東區做本區B1生係昜過灣仔做本區B1生㗎,灣仔太細和強校集中地,難以直接比較~~~

讀無聯繫小學,你可能要段段跟貼走。係直屬小學,你要求可以輕鬆D,入到頭60%係好穩陣已站入直升區,要唔要谷下可以視乎情況先安排~~~

回覆樓主

我覺得RC 中學唔難入B1 尾。

滬江升中派位都好好,唔洗錢 ,又唔洗再煩第日細佬入學喎

回覆樓主

想請教技術性問題,如果選RC,我中學大抽獎可以以地址轉東區網,但乙一填RC仍有直屬位嗎?
如果女band 2,乙一可以有機會抽入rc,而乙二填東區band 2校可以免去灣仔區沒有好band 2校選擇的問題嗎?

謝謝解答。

lcyesther 發表於 18-7-3 14:39
想請教技術性問題,如果選RC,我中學大抽獎可以以地址轉東區網,但乙一填RC仍有直屬位嗎?
如果女band 2,乙 ...
轉咗網等於放棄直屬位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-3 15:29
轉咗網等於放棄直屬位

謝謝你

lcyesther 發表於 18-7-3 15:43
謝謝你
好奇一問
你決定成點

hohoho888 發表於 18-7-3 16:38
好奇一問
你決定成點

今天已放滬江。不想hold 位,已盡快決定讓給有需要的家長。
其實內心十分難受,不知這決定是否對女兒最好。

lcyesther 發表於 18-7-3 18:26
今天已放滬江。不想hold 位,已盡快決定讓給有需要的家長。
其實內心十分難受,不知這決定是否對女兒最好 ...

決定咗就唔好再諗,相信自己嘅選擇!

支持你!
我住近滬江
仔讀高小
真的感受到高小的好!
開學後在高小見!

我住喺滬江對面,呢間學校係一間好學校,不過既然你決定了就要開心啲我們支持你.  相信好多等緊嘅家長都會多謝你.

lcyesther 發表於 18-6-29 10:34
如果兩基灣,我毫不猶豫過檔,但滬江升band one 只有50-60%,但高小升band 1係約80%
當然高主教書院也並非 ...

我又咁諗,高小全部學生都係學校自己揀(當然叻先揀啦)有80%升B1, 一d都唔出奇。
而滬江只係派位,咩資質都有,而升B1有50%-60%,已經交代到。

回覆 popolun 的帖子

想問滬汪谷嗎?小朋友讀得辛苦嗎?英文情度如何及多功課嗎?

我都喺放棄民生揀高小,識好多朋友仔入面讀得好開心,校長老師又夠關愛,冇揀錯的!

cmchang0927 發表於 18-6-28 19:49
唔....女仔我會選滬江, 努力keep在頭40%抽入bps

讚同

Wyyd 發表於 18-9-8 18:42
我都喺放棄民生揀高小,識好多朋友仔入面讀得好開心,校長老師又夠關愛,冇揀錯的! ...

喺簡介會見過校長,似乎真係幾關顧學生。聽講前幾年高主教仲好谷,請問知唔知轉了呢個校長會唔會冇唔谷

回覆 Leerach 的帖子

呢個校長人性化好多,學校搞好多活動比小朋友,測驗考試後一整個星期都活動周早放比小朋友輕鬆下玩下,課程適中,只要溫熟學校比嘅範圍一定冇問題,唔似民生咁考到好深,測驗完即上堂,學術比重重,高主教較全面照顧平衡

回覆 Leerach 的帖子

其實我地小朋友友真係讀得好輕鬆,功課少,大部分起學校做哂,成日放半日。至於課程係深,考試都深,但範圍係老師教過,主力溫返就可以,雖然有教快,學英數、英常,但我地大部分小朋友都跟到。不過緊有部分係跟唔到而需要留班。
‹ 上一主題|下一主題