用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 18-6-29 14:50
請問有多少班精英班?

好似2班但第一班勁過第二班.我朋友個仔年年都第一班

mcl203 發表於 18-6-29 14:52
所以我只係話我偏好信品牌咋,係個人選擇,亦利申係皮毛認識~~~

其實品牌既英文課程感覺上令人有信心D咁

Irenecys 發表於 18-6-29 10:06
唔好意思借位問大家意見:

我和樓主也有相似情況。我的兒子本來註冊了蘇浙,但剛叩到16網的一線小學,有弟 ...

其實我擔心同你一樣,高主教學術比滬江強。她日女兒中學自行時出去同人鬥,會否好D?

另外就係名氣。中學自行學校見係高主教畢業生會否就已經看高一線?由始至終我也不打算留係高主教中學的。而滬的好處是比較易做到中上,因為派位學生質素點也差異比較大。相反高主教,我暫時入group 看到升讀的同學(和我女兒一起高幼上)學術也是超強的。外面幼稚園考入的也一定是精英。女兒在當中要排中上並不容易。

當然中學自行時已出全港排名。估計女兒在兩校讀最後全港排名差不多。(我現在估計band 2頭成績)會否因高主教的名氣,女兒中學比較易考到直私及自行成功?

lcyesther 發表於 18-6-28 16:41
今天剛收叩門offer,女仔,有細佬跟尾,哪一間好?

高主教 :

高主教強項英數同英文常識,當考一線中學無論自行同直資學校,學生均睇高一線,有學生係高主教全級top 3,去到QC都keep 住top3。有中學負責面試的老師曾說讀英數英文GS既學生上中學pickup 得很快。

回覆樓主

RC本英文書就快半年,佢地D worksheets 絕對不止教快半年,作地D學生6年級英文作意論文已經寫到600字,當然學校無話要600字;正如我另一個鋪講係CSK 中學教英文的老師話F2 F3既學生英文都未寫到600字。如果樓主負小朋友能力可以而且經濟不是問題,絕對高主教

lcyesther 發表於 18-6-30 08:32
其實我擔心同你一樣,高主教學術比滬江強。她日女兒中學自行時出去同人鬥,會否好D?

另外就係名氣。中學 ...

其實又點可以估到6年之後係band幾學生?如果想讀英小,就RC,如果想免費,就津校。

若果你完全不考慮你女兒升中會留在RC,咁我又覺得你可以考慮滬江,始終直屬小學係成個小學階段預你直升,升中支援普遍唔足夠~~~

但你要想一下,若如你所説,既然身為B2生,你可以選邊D中學,RC本身就係B1中學,除非你極抗拒男多女少既中學~~~

看看target甚麼中學, 2年前我見coedu反而出了3個offer給滬江, 1個給高小. coedu 收rc primary都係1個左右,dgs dbs也不是年年有. in band 1津中面試表現in general不錯, 但成績其實也要同時keep在band 1範圍才能外走的

cmchang0927 發表於 18-6-30 11:05
看看target甚麼中學, 2年前我見coedu反而出了3個offer給滬江, 1個給高小. coedu 收rc primary都係1個左右, ...

謝謝提供資。津中in到哪些呢?

回覆 cmchang0927 的帖子

反而又要睇下高記班學生又target 咩中學又或會唔會留港繼續學業,以我所知,我身邊起碼有3位以上小朋友會出國。

lcyesther 發表於 18-6-30 11:21
謝謝提供資。津中in到哪些呢?

我識男仔多, mostly tried qc st jo kc...但我覺得如讀高小都係預番升高中好D哦!因為不論男女9成也是開心期待升高中,到時p6反叛期,小朋友堅持升高中那也沒辦法的,這反而是十分需要考慮的

PTL_L 發表於 18-6-30 11:25

反而又要睇下高記班學生又target 咩中學又或會唔會留港繼續學業,以我所知,我身 ...

有些打算中二三後出國, 我識的大部分自行的其中一個choice or 2個choices會試其他津中, 直資都係試coedu dbs spc yw hkuga etc....
成績不太ok 就target 2 to 3線直資和易入的IS.  

真係個個取向唔同,我自己屬意揀天主教學校,只想讀津中,又好欣賞高記學習氣氛,同學質素,地理環境及old boys既成就等。如冇意外,我小朋友都會係高小band 1生,冇其他好特別因素,我小朋友應該會直上中學部。最大問題係,就算我想走,我小朋友都唔肯走(呢一刻)哈哈!

cmchang0927 發表於 18-6-30 11:45
有些打算中二三後出國, 我識的大部分自行的其中一個choice or 2個choices會試其他津中, 直資都係試coedu d ...
你小朋友是讀高記嗎?

PTL_L 發表於 18-6-30 11:51

真係個個取向唔同,我自己屬意揀天主教學校,只想讀津中,又好欣賞高記學習氣氛 ...

係呀
讀了六年有感情,所以我才説要target高中才選高小比較好,因為小朋友其實好多一心一意只想繼續上高中,到時和父母的想法有出入,發生爭拗就不好了...

cmchang0927 發表於 18-6-30 11:36
我識男仔多, mostly tried qc st jo kc...但我覺得如讀高小都係預番升高中好D哦!因為不論男女9成也是開心 ...

最主要既考慮點係,成績前列仲可以諗,成績中上或下,可以有乜選擇~~~

mcl203 發表於 18-6-28 17:16
我揀高主教,到弟弟升小先再諗~~~

我也同意!

mcl203 發表於 18-6-30 12:43
最主要既考慮點係,成績前列仲可以諗,成績中上或下,可以有乜選擇~~~
...

係...級卅內出走較大把握..
其實如果樓主不上高中
滬江仲適合D(在小朋友心理上)

lcyesther 發表於 18-6-29 08:47
但學校明知我情況仍叫我今天註冊?
至少你要update學校你的狀態,需一兩日先申請到註冊證。最後選了哪裡?女女心目中想讀哪裡?

MsGloria 發表於 18-6-30 17:39
至少你要update學校你的狀態,需一兩日先申請到註冊證。最後選了哪裡?女女心目中想讀哪裡? ...

我和爸爸未傾掂。爸爸傾向名牌,我傾向近上學(滬江)。女兒沒有所謂。高主教的band 1只有前40人嗎?如果女兒考一半(50-60名),以地址轉抽中學網,有無機會升東區band 1尾的中學?會否有跌band 的問題?
聽到滬江要科科90以上才入到精英班,我也嚇一嚇,女兒絕非戰鬥格,乖巧但不醒目,沒信心入滬江第一班精英班。
‹ 上一主題|下一主題