用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教   [複製鏈接]

回覆樓主:

津校真係唔係人人咁進取。係滬江,補習風氣唔算勁,起碼我同身邊好多人都冇補。老師教得好仔細, 會講笑話教學生記中文字,中文作文逐步教。我小朋友從來未見過佢温書,但因為上堂夠專心,都可以穩坐頭20%。我話同佢温數,佢答我老師已經解釋得好清楚,冇需要再講
係滬江,你唔谷樂器,真係得閒ccc... 有d同學得閒到一日睇一,、兩個鐘頭卡通。 肯玩下樂器又成日有得表演。
其實入邊間學校都好,最重要小朋友讀得開心,令小朋友對自己有信心。
樓主個女唔一定就係band 2,可能只係對手太強。先苦後甜,千萬唔好丢了信心和鬥志! 大家一齊加油!

bugmum 發表於 19-6-11 11:31
津校真係唔係人人咁進取。係滬江,補習風氣唔算勁,起碼我同身邊好多人都冇補。老師教得好仔細, 會講笑話 ...

請問滬江適合超活潑的小朋友嗎? 是活動定傳統教學

我女女專注力有d弱

chuchu2014 發表於 19-6-11 13:26

我女女專注力有d弱

傳統,一般津校都係傳統。活動教學執行上唔易,好多只係有2個活動就話自己活動教學。
如果專注力唔夠,但又想入一般津校,我個人睇法揀間課程唔好太深,包容度大d既學校,比d時間空間個小朋友適應

bugmum 發表於 19-6-11 13:38
傳統,一般津校都係傳統。活動教學執行上唔易,好多只係有2個活動就話自己活動教學。
如果專注力唔夠,但 ...

滬江包容高嗎?課程深嗎

chuchu2014 發表於 19-6-11 13:43
滬江包容高嗎?課程深嗎

老師係好包容既,明白學生難坐一日,上堂都容許學生去廁所當行下,有時上上下堂會一齊起身做體操。
課程都係用坊間書本,少少校本,冇教快,教咩就考咩。呢幾年有d14網學校升中成績跌了,但滬江能有提升,課程一定講唔上好易。但我知有d同學跟得唔好,老師會特別仔細列出佢要温習既重點同指出佢未能達標既方面。
更正: 原本學校係有補底班。
我小朋友都坐唔定,但係學校ok. 但如果係超級活躍,應該揾有TA 既學校,可以更好照顧。

bugmum 發表於 19-6-11 13:57

今年9月選校,111大機會嗎

chuchu2014 發表於 19-6-11 17:11

當年我只係覺得滬江係唯一一間同校長吹2句唔考學術唔駛做卷,又話3條1一定有得見既學校,所以值博。
有左華仁,我估易入好多

bugmum 發表於 19-6-11 17:16
當年我只係覺得滬江係唯一一間同校長吹2句唔考學術唔駛做卷,又話3條1一定有得見既學校,所以值博。
有左 ...

請問入BAND ONE %是多少? 60%左右?

bugmum 發表於 19-6-11 17:16
有左 ...

你意思叩門不用做paper?

chuchu2014 發表於 19-6-11 17:26
你意思叩門不用做paper?

叩門係同校長傾下偈,冇問任何學術。我自問小朋友唔presentable, 但我覺得自己presentable, 所以以為有優勢

bugmum 發表於 19-6-11 17:38
叩門係同校長傾下偈,冇問任何學術。我自問小朋友唔presentable, 但我覺得自己presentable, 所以以為有優 ...

你自行入?定大抽獎入?

chuchu2014 發表於 19-6-11 17:26
請問入BAND ONE %是多少? 60%左右?

https://www.sap.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=11&nnnid=13

回覆 lcyesther 的帖子

好多人以為津校不用洗錢, 可以用多些錢來補習更好. 坦白講, 補習有好多嘢是比不到小朋友的. RCPS我認識的絕大部份小朋友都被家長操得好fit ga...可能本身是私小, 選擇得RCPS家長本身有較多資源放在小朋友身上. 在這樣的讀書氣氛下, 就算你小朋友考得是中間的位置, 本身實力已是不錯. 如果你有看過RCPS的worksheet, 你會知該校的學術程度是好好的. 在學校的長期培訓和競爭, 絕對不是家中請一個私人補習可以彌補的東西.

nicholasnip 發表於 19-6-13 14:41
回覆 lcyesther 的帖子

好多人以為津校不用洗錢, 可以用多些錢來補習更好. 坦白講, 補習有好多嘢是比不到 ...

Agree

我仔係滬江讀緊, 學習氣氛幾好, 功課一般, 星期五會較多。除左書本上外,學校有校本課程。一年4次考試(2小考2大考), 我知好多學生都有外出進補。如果入到中樂團/武術隊/鼓樂班就要常在校內操練。學校去到小三左右, 會有機械人班課程, 算多元化活動。近年升中成績幾好, 如果兩者揀, 我會揀官津, 可以加強再外出進補, 弟妹又可直上, 唔駛再煩玩多次抽獎。

chuchu2014 發表於 19-6-11 13:26

我女女專注力有d弱
我覺得滬江傳統得黎又些活動教學, 你可以上滬江網頁睇下相片集。據我知成績唔太好的學生, 老師會再抽起部份學生, 再加強專教。
滬江大部份老師好有愛心, 小兒在此讀得好開心, 不會有太大壓力。

bobo101^*^ 發表於 19-6-13 15:58
我仔係滬江讀緊, 學習氣氛幾好, 功課一般, 星期五會較多。除左書本上外,學校有校本課程。一年4次考試(2小 ...

是不是冇特別教快

bobo101^*^ 發表於 19-6-13 15:58
我仔係滬江讀緊, 學習氣氛幾好, 功課一般, 星期五會較多。除左書本上外,學校有校本課程。一年4次考試(2小 ...

bugmum 發表於 19-6-11 11:31
津校真係唔係人人咁進取。係滬江,補習風氣唔算勁,起碼我同身邊好多人都冇補。老師教得好仔細, 會講笑話 ...
請問你小朋友幾年級?

chuchu2014 發表於 19-6-11 17:11

我地岩岩今年抽獎, 我女3條1入左喇
111 是有機會的

校長在簡介會話111 同110 來叩都會一定見你
仲要係校長親自見!
呢個就係舊年加強我選佢地既一句
好多學校叩門人數多可能都係校長, 副校同主任ramdon in
我覺得直接in 校長, 如果真係fail 感覺會死心d

同埋滬江沒宗教, 每年都有人15分自行時抽入

如你有興趣今年記得去簡介會
‹ 上一主題|下一主題